Prin acesta s-a stabilit în mod expres că un control inopinat poate fi făcut de organele de inspecție fiscală sau de organele fiscale competente să exercite verificarea situației fiscale personale. Totodată, s-a făcut o diferențiere clară între controlul inopinat și controlul antifraudă, ca să nu mai existe riscul ca acestea să fie confundate între ele.
În rest, putem spune că procedura controlului inopinat, așa cum este prevăzută de Codul de procedură fiscală, a rămas aceeași.
Controlul inopinat se desfășoară, așa cum reiese chiar din denumirea sa, fără înștiințarea în avans a contribuabilului vizat, însă acesta poate avea o durată maximă de doar 30 de zile. Cel puțin teoretic, e important de știut că și controalele inopinate se pot derula de la distanță, fără a mai fi necesară prezența celui verificat. De ce? Pentru că la regulile controlului inopinat scrie că acestora li se aplică inclusiv prevederile specifice inspecției fiscale legate de locul desfășurării controlului.
De principiu, acesta este folosit atunci când autoritățile au indicii despre încălcări ale legislației fiscale. Mai exact, controlul inopinat constă în:
- verificarea faptică și documentară, în principal, ca urmare a unor informații cu privire la existența unor fapte de încălcare a legislației fiscale;
- verificarea documentelor și operațiunilor impozabile ale unui contribuabil, în corelație cu cele deținute de persoana sau entitatea supusă unui control fiscal, denumită control încrucișat;
- verificarea unor elemente ale bazei de impozitare sau cu privire la situația fiscală faptică, precum și constatarea, analizarea și evaluarea unui risc fiscal specific.
Deși vorbim de o verificare neanunțată, inspectorii ANAF sunt obligați să se legitimeze la începerea controlului inopinat. Adică să prezinte contribuabilului legitimația de control și ordinul de serviciu. Așa cum precizam și mai sus, controalele inopinate pot fi derulate de organele de inspecție fiscală și de organele fiscale competente să exercite verificarea situației fiscale personale.
La fel ca în cazul altor controale fiscale derulate pe teren, inclusiv controlul inopinat trebuie consemnat în registrul unic de control al contribuabilului. Iar la finalizarea verificărilor se încheie un proces-verbal care se comunică celui vizat, acesta constituind un mijloc de probă. „Contribuabilul/Plătitorul își poate exprima punctul de vedere față de constatările menționate în procesul-verbal în termen de 5 zile lucrătoare de la comunicare”, scrie în Codul de procedură fiscală.
În plus, e bine de știut că, pentru controalele inopinate, se aplică inclusiv anumite reguli specifice inspecțiilor fiscale, printre care:
- se pot solicita informații de la terți;
- așa cum scriam mai sus, verificările se pot derula la un sediu al ANAF (inclusiv în absența celui verificat) sau la sediul contribuabilului;
- se pot verifica locurile unde se realizează activitățile generatoare de venituri impozabile ori unde se află bunurile impozabile;
- cel verificat trebuie informat despre constatările inspectorilor;
- ca urmare a controalelor inopinate se pot da amenzi și se pot dispune măsuri asigurătorii;
- inspectorii pot face sesizări penale dacă descoperă potențiale infracțiuni.
Comentarii articol (1)