Crăciunul sau Naşterea Domnului este acea sărbătoare creştină celebrată fie la 25 decembrie (conform calendarului gregorian), fie la 7 ianuarie (în calendarul iulian) în fiecare an.
Potrivit Wikipedia, termenul de "Crăciun" ar proveni din limba latină, și anume din "creatio", adică naștere, creație. Totodată, există şi alte opinii, împărtăşite de anumiţi lingvişti, confom cărora denumirea s-ar trage din "calatio", prin care romanii înţelegeau convocarea poporului de către preoți în fiecare zi de întâi a lunii pentru anunțarea sărbătorilor din luna respectivă.
Crăciunul a început să fie serbat de către creștini pe 25 decembrie după cel puțin trei secole de la începerea misiunii de evanghelizare a apostolilor, anume începând cu secolul al IV-lea în Vest și secolul al V-lea în Est. Practic, data la care se sărbătoreşte Crăciunul este orientativă, în condiţiile în care nu se ştie data exactă a naşterii lui Iisus, iar multă vreme, sărbătoarea naşterii lui Hristos s-a ţinut pe 6 ianuarie.
În ceea ce îl priveşte pe Moş Crăciun, acesta esta varianta mai nouă a lui Sinterklaas, un personaj din folclorul olandez care împărţea cadouri copiilor în noaptea de dinainte de Sfântul Nicolae. Chiar dacă, de-a lungul timpului, Moşul a schimbat mai multe costume, în funcție de țările pe care le-a vizitat, varianta sa clasică, cunoscută şi de copii, este cea în costum roşu cu blană albă, purtând în spate un sac şi având o barbă mare şi albă.
În România, ca în alte state europene, Crăciunul este unul dintre cele mai aşteptate momente din an şi o sărbătoare creştină foarte importantă. De altfel, prima şi a doua zi de Crăciun sunt, pentru majoritatea salariaţilor, zile libere legale, în care aceştia se bucură de timp liber şi petrec alături de familie, împart cadouri sub bradul de Crăciun şi gustă din sarmalele ori cozonacul pregătite cu multă atenţie.
Referitor la bradul de Crăciun, obiceiul împodobirii acestuia şi-ar avea originile la popoarele germanice. Tradiția s-a răspândit în restul Europei și apoi în toată lumea, după Primul Război Mondial. Între podoabele bradului se remarcă bomboanele de pom, globurile și ghirlandele. La noi, bradul împodobit se păstrează, de regulă, până pe 7 ianuarie, atunci când se serbează Sfântul Ion.
Sărbătoarea Crăciunului este anunțată prin obiceiul copiilor de a merge cu colindul și cu Steaua, pentru a vesti Nașterea Mântuitorului. Ajunul Crăciunului, celebrat chiar astăzi, începe cu colindul „Bună dimineața la Moș Ajun!”, iar colindătorii sunt răsplătiți de gazde cu fructe, covrigi, dulciuri și chiar bani.
În final, nu ne rămâne decât să vă urăm şi noi un Crăciun fericit şi Sărbători frumoase! Iar dacă vreţi să aflaţi mai multe lucruri interesante despre această sărbătoare, aveţi aici o serie de articole în acest sens.
Comentarii articol (0)