Cum s-a stabilit data Crăciunului pe 25 decembrie?
Crăciunul sau Nașterea Domnului este o sărbătoare creștină celebrată la 25 decembrie (după calendarul gregorian) sau pe 7 ianuarie (după calendarul iulian) în fiecare an. Ea face parte din cele 12 sărbători domnești (praznice împărătești) a Bisericilor bizantine, fiind a treia mare sărbătoare după cele de Paști și de Rusalii.
Istoria Crăciunului: Cum se sărbătorea Nașterea Domnului în trecut?
Crăciunul este sărbătorit de secole de către majoritatea popoarelor europene, deși sub alte denumiri. Unii lingviști susțin că denumirea de "Crăciun" provine din limba latină, și anume din "creatio", adică "naștere", "creație". Alții susțin că e vorba de un cuvânt mult mai vechi, tracic, dinainte de romanizarea Daciei.
Ce haine a purtat Moș Crăciun de-a lungul timpului?
Mos Crăciun este imaginat într-un costum roșu cu blană albă și având o barbă lungă și albă. De-a lungul timpului, însă, Moșul a schimbat mai multe costume, în funcție de țările pe care le-a vizitat.
Cum arată prima felicitare de Crăciun?
Primele felicitări de Crăciun au fost comandate de către Sir Henry Cole și au fost ilustrate de către John Callcott Horsley la Londra.
John Callcott Horsley a creat prima felicitare în 1840, însă aceasta a fost vândută abia trei ani mai târziu.
Ce nu știai de Moș Crăciun
Moș Crăciun-ul zilelor noastre îl are la origine pe Sinterklaas, un personaj din folclorul olandez care, împreună cu ajutoarele sale, Zwarte Piet, aduce cadouri copiilor în noaptea de dinaintea Sfântului Nicolae. Însă, încă din secolul al 17-lea, britanicii îl aveau pe Father Christmas, un bătrân jovial, îmbrăcat în verde, care simbolizează spiritul Crăciunului.
Tradiții de Crăciun pe glob: Cum întâmpină alții această sărbătoare?
Crăciunul este rezultatul multor tradiții seculare și religioase din întreaga lume. Citiți articolul ca să aflați cum a apărut ideea de decorare a brazilor sau de unde au venit plantele roșii pe care le denumim generic Crăciunițe.
Cele mai cunoscute superstiții românești despre Crăciun
De-a lungul și de-a latul pamântului nostru ce românesc, alături de tradiții și obiceiuri moștenite din străbuni, circulă și o mulțime de superstiții legate de Crăciun, una dintre cele mai îndrăgite și așteptate sărbători ale anului. Credem sau nu în ele, le respectăm sau le tratăm cu nepăsare, le încălcăm sau ne ghidam în funcție de ele, nimeni nu poate să nege că ele aduc, totuși, un strop de magie și necunoscut în viața noastră. Vă invităm așadar să facem o trecere în revistă a celor mai cunoscute superstiții românești legate de sărbătoarea Craciunului.
O scrisoare către Moș Crăciun de acum 100 de ani
În șemineul unei case din Dublin, a fost descoperită o scrisoare adresată lui Moș Crăciun, scrisă în anul 1911 și semnată de A. și H. Howard. Dorințele celor doi copii nu diferă cu mult de lucrurile pe care le visăm și noi când eram mici sau pe care le vor, la rândul lor, copiii noștri.
Comentarii articol (2)