In Suedia se pastreaza bradul impodobit pana la 20 de zile dupa sarbatorirea Craciunului.
Felicitarile de Craciun au inceput sa fie utilizate de cand s-a tiparit prima felicitare in Londra, in 1846.
Inca din anul 200 dupa Hristos a fost asociat bradul cu sarbatoarea Craciunului ,dar primul brad imbodobit a aparut in Germania in 1605. Ulterior a aparut in Finlanda in 1800 si in Anglia in 1829, s-a extins in Europa si in America.
Sfantul Nicolae din Myra, originalul Mos Craciun, era patronul sfant nu numai al copiilor, dar si al hotilor si camatarilor.
Mancarea traditionala de Craciun in Anglia in timpul Evului Mediu era capul de porc preparat cu un sos din mustar.
Conform unui recensamant al populatiei din 1999 din America de Nord si Europa, in noaptea de Craciun, Mos Craciun ar trebui sa ajunga la 42,466,666 de case in 12 ore, adica la 983 de case pe secunda.
In Italia nu se impodobeau brazi de Craciun. In schimb, se decorau cu fructe piramide mici din lemn.
In Caracas (Venezuela), se obisnuieste sa se inchida circulatia pe strazile orasului in Ajunul Craciunului pentru ca oamenii sa mearga cu rolele pana la biserica.
In Filipine, brazii sunt mult prea scumpi, de aceea sunt inlocuiti cu unii mai mici, facuti manual.
O panza de paianjen artificiala si un paianjen sunt deoratiuni traditionale pentru pomul de Craciun. Iar daca gasesti in casa o panza de paianjen in dimineata de Craciun, se zice ca va aduce noroc tot anul.
Primii brazi artificiali de Craciun s-au facut in Germania. Ei erau facuti din pene de gasca vopsite in verde.
Taierea porcului de Ignat, pe 20 decembrie, inainte de Craciun, este un obicei pur romanesc. In aceasta zi, gospodarii taie si prepara porcul. Se spune ca in noaptea de dinaintea Ignatului, porcul isi viseaza cutitul, iar cei milosi nu au voie sa participe la taiatul porcului, pentru ca acesta va muri mai greu, iar carnea se va face rea la gust.
In Anglia traditia spune ca in timp ce framanti aluatul de cozonaci, daca iti pui o dorinta, si apoi cozonacii vor creste in cuptor, dorinta ti se va indeplini.
In Japonia este lipsa de politete sa trimiti felicitari de Craciun de culoare rosie, din moment ce scrisorile de deces sunt de culoare rosie.
In Norvegia in Ajunul Craciunului se ascund toate maturile din casa pentru ca in trecut se credea ca vrajitoarele si spiritele rele intrau in casa si furau maturile pentru a zbura cu ele.
Imaginea lui Mos Craciun de astazi, cel cu hainele in culorile rosu si alb si cizme negre, a fost creata in 1930 de Coca-Cola, care a creat o astfel de imagine in scop publicitar, folosind culorile marcii.
Merele agatate in scop decorativ in bradul de Craciun din Evul Mediu aveau o mare simbolistica religioasa, acestea semnificand Paradisul si Pomul cunoasterii binelui si raului. Alaturi de mere, nucile si prajiturile reprezentau urmatoarele elemente decorative folosite pentru decorarea bradului de Craciun.
Pentru a putea fi folosit de Craciun, un brad are nevoie sa creasca intre 7 si 10 ani. S-ar putea trage concluzia ca doar cu ocazia Craciunului oamenii taie de 7-10 ori mai repede decat poate natura sa se refaca...
Unul dintre cele mai indragite obiceiuri de Craciun, colindatul, era pe vremuri interzis. Cel care a decis ca muzica este nepotrivita pentru o zi solemna cum este Craciunul a fost Oliver Cromwell, care in secolul al XVII-lea a interzis colindele.
Pe vremuri, spiridusii furau cadourile de sub brad, nu le aduceau. Spiridusii au fost iubiti si urati, pentru ca desi uneori se purtau cu bunavointa puteau foarte usor sa se transforme in niste fiinte rautacioase si nesuferite, atunci cand nu erau tratati cum se cuvine. Perceptia cea mai raspandita era ca ei erau dupa cum era si persoana cu care aveau de-a face, rautaciosi sau draguti. In Evul Mediu, ei mai degraba asteptau daruri decat sa le faca. Abia pe la mijlocul secolului al XIX-lea spiridusii au devenit prieteni ai lui Mos Craciun.
In Etiopia, de Craciun se sfintesc apele. Oamenii arunca flori in rauri, apoi intra in apele acestora pentru a fi binecuvantati.
In anul 350 d.Hr., papa Iulius I, a proclamat 25 decembrie ca fiind data oficiala pentru sarbatorirea Nasterii Mantuitorului Iisus Hristos.
Cel mai vechi cantec crestin de Craciun este "Jesus refulsit omnium", compus de St. Hilary din Poitiers, in secolul al IV-lea.
In secolul al XII-lea, oamenii obisnuiau sa atarne brazii de Craciun in tavan, cu varful in jos, ca simbol al crestinatatii.
In Spania, mai exista o varianta a pomului de craciun. Un pom natural in care sunt puse diferite cadouri si dulciuri iar copiii trebuie sa arunce cu pietricele pentru a le darama.
In Brazilia, Craciunul cade vara. Pentru a reda impresia de zapada, bradul este decorat cu bucatele de zapada artificiala.
In Africa de Sud, obiceiul Craciunului nu este foarte intalnit. In schimb, se impodobesc ferestrele cu vata si beteala.
In Arabia Saudita niciun obicei de Craciun nu este prea bine vazut. De aceea, este o sarbatoare privata, iar bradul nu trebuie expus la vedere.
56% dintre americani canta in noaptea de Craciun colinde animalelor de casa.
53% dintre americani dau cadou lucrurile primit de ei cu un an in urma.
1 din 3 oameni va amana pana in Ajunul Craciunului sa-si faca cumparaturile de Craciun.
1 din 6 oameni ar prefera sa nu mai faca cadouri, ci sa dea direct bani.
Stii unde sa-i scrii Mosului?
La Posta din Montreal, Canada, sosea un mare numar de scrisori adresate lui Mos Craciun. Pentru a nu dezamagi copiii, incepand din 1974, angajatii Postei au inceput sa raspunda acestor scrisori in numele Mosului. Din 1983, programul de raspunsuri a devenit oficial, iar Mos Craciun a primit si o adresa:
~~~~~~
SANTA CLAUS
NORTH POLE H0H0H0
CANADA
~~~~~~
Anual sunt primite aproximativ un milion de scrisori si fiecareia i se raspunde in limba in care a fost scrisa.
Daca ti se pare prea departe Canada, nu-i nimic, ii poti scrie si in Laponia:
~~~~~~
Santa Claus' Main Post
Office, Santa Village,
FIN-96930 NAPAPIIRI
~~~~~~
Sursa: desarbatori.ro
Comentarii articol (0)