De la începutul lunii februarie, radierea unei entități (în urma dizolvării sau lichidării) fie ea cu personalitate juridică (SRL, SRL-debutant etc) sau fără personalitate juridică (PFA, întreprindere individuală/familială) se va face fără plata taxelor de registru. Eliminarea tarifelor pentru această operațiune este stabilită de Legea nr. 1/2017, publicată recent în Monitorul Oficial.
Această informație a fost confirmată pentru AvocatNet.ro de un reprezentat al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).
Radierea unei entități înseamnă desfiinţarea efectivă a acesteia și stergerea ei din Registrul Comerțului. Radierea apare, în general, în urma dizolvării.
Dizolvarea este o modalitate de încetare a persoanelor juridce de drept privat. Atât Codul civil, cât și Legea societăților nr. 31/1990 prevăd situațiile în care intervine dizolvarea unei societăți:
- dacă s-a împlinit termenul pentru care a fost constituită;
- dacă scopul a fost realizat ori nu mai poate fi îndeplinit;
- dacă scopul pe care îl urmărește sau mijloacele întrebuinţate pentru realizarea acestuia au devenit contrare legii sau ordinii publice ori dacă ele urmăresc un alt scop decât cel declarat;
- prin declararea nulității societății
- prin hotărârea adunării generale a societății;
- prin hotărârea tribunalului, la cererea oricărui asociat, pentru motive temeinice, precum neînţelegerile grave dintre asociaţi, care împiedică funcţionarea societăţii;
- falimentul societății;
- prin orice alt mod prevăzut de lege, actul de constituire sau statut.
Pe lângă facilitatea deja prezentată, Legea privind eliminarea unor taxe și tarife mai stabilește că, începând cu luna următoare, înființarea de SRL sau PFA, ori înscrierea de alte mențiuni în Registrul Comerțului, se va face tot fără a mai plăti taxele de registru. Mai multe informații despre subiect puteți citi în acest articol.
Lista tuturor celorlalte taxe care vor dispărea ca urmare a intrării în vigoare a Legii privind eliminarea unor taxe și tarife poate fi consultată aici.