În ideea ca relația cu cetățeanul să devină tot mai facilă și procedurile administrative tot mai prietenoase, unele dintre primăriile din România au implementat aplicații pe site-urile acestora prin care cuplurile pot să-și programeze online căsătoria civilă. Astfel, din confortul casei sau de oriunde există o conexiune la internet, cel interesat poate să consulte calendarul cu datele libere și să-și aleagă ziua și ora la care să se oficieze căsătoria sa. Această facilitate nu este prevăzută însă decât pentru căsătoriile oficiate între cetățeni români.
Cel care accesează aplicația trebuie doar să-și introducă anumite date personale, pe care cei de la starea civilă le vor verifica ulterior, și să aștepte confirmarea pe e-mail a înregistrării datei de căsătorie alese. Desigur, cei care se răzgândesc între timp pot să anuleze înregistrarea tot prin intermediul aplicației dedicate. Rezervarea trebuie făcută cu cel puțin zece zile înainte de data căsătoriei, conform unora dintre site-urile primăriilor, însă alte autorități au impus termene diferite, de cel puțin 11 sau cel puțin 12 zile.
Printre primăriile care au ales să implementeze această facilitate se numără cele din orașele Cluj-Napoca, Oradea, Deva, Iași, Sibiu, Satu-Mare, Târgoviște, dar și primăria sectorului 1 din Capitală.
Atenție! Rezervarea datei nu reprezintă înregistrarea căsătoriei, ci doar rezervarea momentului în care cununia va fi oficiată la starea civilă. Aceasta înseamnă practic că respectivul cuplu trebuie să meargă cu cel puțin zece zile înainte de data căsătoriei să depună actele pentru căsătorie, ceea ce înseamnă practic înregistrarea acesteia.
Care sunt actele necesare pentru înregistrarea căsătoriei?
Potrivit Hotărârii Guvernului nr. 64/2011, declaraţia de căsătorie se face personal, de către viitorii soţi, în scris, la primăria locului de domiciliu sau de reşedinţă al unuia dintre soţi. Alături de această declarație, aceștia trebuie să pregătească un dosar care să cuprindă următoarele:
- documentul cu care se face dovada identității, în original și copie;
- certificatul de naștere, în original și în copie;
- certificatul medical privind starea sănătății, întocmit pe formular-tip.
Dacă vreunul dintre viitorii soți a mai fost căsătorit, la actele menționate se mai adaugă și un document din care să rezulte desfacerea căsătoriei anterioare. Acest document poate fi:
- certificatul de despărțenie sau de divorț, eliberat în perioada 1951-1960;
- certificatul de naștere sau de căsătorie, cu mențiunea de desfacere a căsătoriei;
- sentința de divorț rămasă definitivă și irevocabilă;
- certificatul de deces al fostului soț.
Documentele care atestă desfacerea căsătoriei anterioare trebuie depuse în original și în copii, traduse și legalizate ori certificate de ofițerul de stare civilă pentru conformitate.
Comentarii articol (2)