Conform Legii nr. 273/2004 privind procedura adopţiei, cel care poate intra în concediul de acomodare este adoptatorul. Totuși, oricare dintre soții familiei adoptatoare, dacă realizează venituri supuse impozitului pe venit, se poate bucura de acest concediu. În plus, pe lângă salariați, beneficiază de acest drept și persoanele care obţin venituri din activităţi independente sau activităţi agricole.
Adoptatorul poate beneficia de concediu începând cu ziua următoare celei în care a fost pusă în executare hotărârea judecătorească de încredinţare în vederea adopţiei. Durata concediului este de maximum un an și include perioada încredințării copilului în vederea adopției.
Perioada concediului de acomodare este considerată vechime în muncă, în serviciu şi în specialitate. De asemenea, este asimilată stagiului de cotizare la obţinerea indemnizaţiilor pentru concediile medicale, pentru obţinerea pensiei, a şomajului şi a concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului.
În plus, asemnător concediului de creștere a copilului, și în timpul concediului de acomodare adoptatorul sau soțul acestuia primește lunar o indemnizație în valoare de 1.700 de lei/lună. Aceasta se calculează raportat la indicatorul social de referinţă (ISR) și este de 3,4 ISR, unde ISR este, în prezent, 500 de lei.
Persoanele aflate în concediu de acomodare nu datorează impozit și nici contribuții sociale obligatorii. Totuși, contribuția la sănătate este plătită de autorități. Lista completă a persoanelor care sunt asigurate medical fără a achita contribuția poate fi consultată aici.
Concediul de acomodare şi indemnizaţia sunt acordate la cererea persoanei îndreptăţite, care trebuie depusă la agenţia pentru plăţi şi inspecţie socială de la domiciliul/reședința solicitantului. O dată cu cererea, trebuie transmise și:
- certificatul de grefă în baza căruia se execută hotărârea judecătorească de încredinţare în vederea adopţiei;
- documentul care atestă mutarea copilului la adoptator/familia adoptatoare;
- dovada intrării efective în concediu sau a suspendării activităţii.
Drepturile de acomodare, acordate în baza Legii adopției, se suspendă în ziua următoare celei în care s-a dispus plasamentul copilului în regim de urgenţă sau a fost pusă în executare hotărârea judecătorească de revocare a încredinţării în vederea adopţiei. Pe de altă parte, încetarea drepturilor menționate are loc în ziua următoare celei în care:
- persoana îndreptățită face o cerere în acest sens;
- se împlineşte durata maximă de un an a concediului;
- copilul împlineşte 18 ani;
- moare copilul;
- moare persoana îndreptăţită care urma să adopte în calitate de persoană singură;
- a rămas definitivă hotărârea judecătorească de revocare a încredinţării în vederea adopţiei.
Angajatorii care nu acordă concediul de acomodare pot fi amendaţi
Angajatorii sunt obligaţi să acorde concediul de acomodare, altfel ei pot primi o amendă cuprinsă între 1.000 şi 2.500 de lei. Cu aceeași amendă pot fi sancționați și cei care nu acordă o perioadă de cel mult 40 de ore libere plătite pe an salariaților care doresc să facă evaluările pentru obţinerea atestatului şi să realizeze potrivirea practică cu copilul.
Totodată, salariaţii aflaţi în concediul de acomodare nu pot fi concediați decât pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare, a falimentului angajatorului sau a desfiinţării acestuia, în condiţiile legii.
Notă: Mai multe informații despre adopție, procedură ce a fost simplificată anul trecut, pot fi găsite aici.
Comentarii articol (1)