În cazul adopției, cel care adoptă sau oricare dintre părinții din familia adoptatoare poate cere intrarea în concediul de acomodare, așa cum scrie în Legea nr. 273/2004 privind procedura adopției. Practic, acest tip de concediu este oferit celor care adoptă pentru a-i ajuta să îl acomodeze pe cel mic în noua casă și în familie.
Tatăl care cere intrarea într-un astfel de concediu trebuie să îndeplinească o condiție referitoare la veniturile sale: el trebuie să realizeze venituri impozabile, adică din salarii/ asimilate salariilor, din activități independente sau agricole.
Perioada maximă pentru care se poate acorda concediul este de un an de zile, în care se include și perioada încredințării copilului în vederea adopției.
Ca și în cazul concediului pentru creșterea copilului, tatăl care rămâne acasă pentru a-l ajuta pe cel mic să se acomodeze cu noua familie are dreptul la o indemnizație lunară. Aici, legea prevede că suma de bani ce poate fi primită se raportează la indicatorul social de referință (ISR), al cărui cuantum este de 500 de lei, anul acesta. Concret, indemnizația este una fixă și reprezintă 3,4 ISR, adică 1.700 de lei.
"Concediul şi indemnizaţia prevăzute la alin. (1) se acordă pe baza cererii persoanei îndreptăţite, la care se anexează certificatul de grefă în baza căruia se execută hotărârea judecătorească de încredinţare în vederea adopţiei, documentul care atestă mutarea copilului la adoptator/familia adoptatoare, înregistrat la direcţia în a cărei rază administrativ-teritorială a fost protejat copilul, precum şi dovada intrării efective în concediu sau a suspendării activităţii.", prevede ordonanța.
Cererea, însoțită de aceste documente, se depune la agenţia pentru plăţi şi inspecţie socială de la domiciliul/ reședința solicitantului.
Important! Tatăl care a intrat în concediul de acomodare nu poate să obțină, în același timp, indemnizație pentru creșterea copilului și nu poate beneficia nici de stimulentul de inserție, potrivit ordonanței. Însă dacă mama intră în concediul pentru creșterea copilului (alt copil, cel natural) și beneficiază de indemnizația aferentă, asta nu împiedică deloc dreptul tatălui de a intra în concediu de acomodare.
Când se poate pierde dreptul la concediu și indemnizație?
Concediul și indemnizația de acomodare, odată acordate tatălui, pot să fie pierdute, prin lege, în următoarele situații:
- persoana îndreptățită face o cerere în acest sens;
- se împlineşte durata maximă de un an a concediului;
- copilul împlineşte 18 ani;
- copilul moare;
- moare persoana îndreptăţită care urma să adopte în calitate de persoană singură;
- a rămas definitivă hotărârea judecătorească de revocare a încredinţării în vederea adopţiei.
De asemenea, vorbim de o suspendare a drepturilor la concediu și la indemnizație atunci când copilul se întoarce în plasament, în regim de urgență sau când a fost pusă în executare hotărârea judecătorească privind revocarea încredințării în vederea adopției.
Interesant în cazul indemnizației de acomodare este că, spre deosebire de cea pentru creșterea copilului, tatăl nu este împiedicat să mai obțină și alte venituri. În Legea adopției, la materia referitoare la concediul și indemnizația de acomodare, nu există limitări în acest caz. Este adevărat, pe de altă parte, că suma de bani pe care o primește tatăl care adoptă este una fixă și foarte mică, pe când indemnizația de creștere este o sumă variabilă și neplafonată prin lege, care poate ajune și la zeci de mii de lei, în funcție de veniturile nete.
În plus, în legătură concediul și cu banii de indemnizație pentru acomodare, Legea adopției stabilește că:
- pentru cei 1.700 de lei nu se datorează impozit și nici contribuții sociale obligatorii, cu excepția celei pentru sănătate;
- perioada concediului e asimilată stagiului de cotizare la sănătate;
- perioada concediului e considerată vechime în muncă, în serviciu și în specialitate.
Important! Angajatorii sunt obligați să acorde adoptatorului timp liber pentru efectuarea evaluărilor impuse de obținerea atestatului și realizării potrivirii practice, în limita a 40 de ore pe an, iar asta nu trebuie să ducă la micșorarea salariului.
Notă: Acest articol face parte dintr-o serie de materiale dedicate Zilei tatălui, care se sărbătorește pe 14 mai. Celelalte materiale se găsesc aici.