Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) nr. 591/2017 pentru aprobarea modelului și conținutului formularului 300 "Decont de taxă pe valoarea adăugată" a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 94 din 1 februarie 2017 şi se aplică de la data publicării.
Aprobarea de către Fisc a unui nou model de decont de TVA vine în contextul în care, din 2017, a fost introdus un regim special de TVA pentru agricultori (detalii aici), care permite acestora să beneficieze de o compensație în cotă forfetară pentru taxa aferentă achizițiilor, iar persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA care efectuează achiziții de la agricultori să deducă această compensație.
Mai mult decât atât, actualizarea documentului folosit de persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA la declararea tuturor operațiunilor din sfera TVA-ului era necesară ca urmare a reducerii, de la 20% la 19%, a cotei standard de TVA, cea care se aplică asupra bazei de impozitare pentru operațiunile impozabile care nu sunt scutite de taxă sau care nu sunt supuse cotelor reduse (de 5% sau 9%).
Potrivit documentului apărut ieri, noua variantă a decontului de TVA va fi folosită începând cu declararea obligațiilor fiscale aferente primei perioade fiscale din anul 2017.
În continuare, formularul 300 se va depune la organul fiscal competent, la următoarele termene:
- lunar, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se depune decontul, de persoanele impozabile pentru care perioada fiscală este luna calendaristică;
- trimestrial, până la data de 25 inclusiv a primei luni din trimestrul următor celui pentru care se depune decontul, de persoanele impozabile pentru care perioada fiscală este trimestrul calendaristic;
- semestrial, până la data de 25 inclusiv a primei luni din semestrul următor celui pentru care se depune decontul, de persoanele impozabile pentru care organul fiscal competent a aprobat ca perioadă fiscală semestrul calendaristic;
- anual, până la data de 25 ianuarie inclusiv a anului următor celui pentru care se depune decontul, de persoanele impozabile prevăzute la pct. 103 alin. (6) din Normele metodologice şi de persoanele impozabile pentru care organul fiscal competent a aprobat ca perioadă fiscală anul calendaristic;
- până la data de 25 a celei de-a treia luni a trimestrului calendaristic, pentru primele două luni ale aceluiaşi trimestru calendaristic, de persoanele impozabile care utilizează trimestrul ca perioadă fiscală şi care efectuează o achiziţie intracomunitară de bunuri taxabilă în România, dacă exigibilitatea taxei aferente achiziţiei intracomunitare intervine în a doua lună a respectivului trimestru. Decontul se va depune pentru luna a doua a trimestrului, dar va cuprinde şi operaţiunile realizate în prima lună a acestuia.
În cazul în care termenul de declarare se împlineşte la data de 25 decembrie, formularul va fi depus până la 21 decembrie, cu condiţia ca aceasta să nu fie zi nelucrătoare.
Potrivit instrucţiunilor de completare şi depunere a declaraţiei, aceasta se depune în format PDF, cu fişier xml ataşat, la organul fiscal competent, pe suport CD, însoţit de formatul hârtie. Totodată, formularul poate fi transmis şi prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, cu ajutorul programelor de asistenţă existente pe site-ul Fiscului.
Formularul 300 „Decont de taxă pe valoarea adăugată” se întocmește în două exemplare, dintre care unul rămâne la organul fiscal competent (în format hârtie, semnat, sau în format electronic), iar al doilea rămâne la contribuabil.
25 februarie, următorul termen de depunere. Fiscul a actualizat formularul electronic
Aşa cum am precizat deja, formularul 300 se depune în noua variantă începând cu declararea obligațiilor fiscale aferente primei perioade fiscale din 2017.
Astfel, persoanele impozabile pentru care perioada fiscală este luna calendaristică trebuie să depună declarația 300 lunar, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se depune decontul. Prin urmare, acestea mai au timp până pe 25 februarie, inclusiv, să completeze formularul în noua variantă.
De altfel, formularul electronic a fost actualizat de Fisc în urmă cu două zile, iar softul actualizat este disponibil pe site-ul ANAF, la această adresă.
În altă ordine de idei, Ordinul ANAF nr. 591/2017 enumeră şi informaţiile ce nu se vor trece în decontul de TVA. Concret, la fel ca până acum, este vorba despre:
- TVA din facturile de executare silită, de către persoanele abilitate prin lege să efectueze vânzarea bunurilor supuse executării silite;
- taxa cumulată de plată pentru care a fost aprobată o înlesnire la plată;
- taxa cumulată de plată cu care organul fiscal s-a înscris la masa credală;
- soldul sumei negative de taxă, înscris în decontul aferent periaodei fiscale anterioare datei deschiderii procedurii insolvenței.
Ce cuprinde decontul de TVA
Concret, în Ordinul ANAF nr. 591/2017, care reglementează noul formular al decontului de TVA adaptat la prevederile noului Cod fiscal, poate fi remarcată folosirea cotelor de TVA:
- cota generală de TVA valabilă pe teritoriul național - 19%;
- cota redusă de 9%, prima cotă redusă;
- cota redusă de 5%, a doua cotă redusă din prezent.
Decontul de taxă cuprinde suma taxei deductibile pentru care ia naştere dreptul de deducere în perioada fiscală de raportare şi, după caz, suma taxei pentru care se exercită dreptul de deducere, suma taxei colectate a cărei exigibilitate ia naştere în perioada fiscală de raportare şi, după caz, suma taxei colectate care nu a fost înscrisă în decontul perioadei fiscale în care a luat naştere exigibilitatea taxei, precum şi alte informaţii prevăzute în modelul stabilit de autoritățile fiscale.
„Datele înscrise incorect într-un decont de taxă se pot corecta prin decontul unei perioade fiscale ulterioare şi se vor înscrie la rândurile de regularizări”, scrie în Codul fiscal, la art. 323.
În secțiunea a doua a decontului de TVA se declară, după caz, informații privind:
- facturi emise sau primite după inspecția fiscală;
- informații privind taxa pe valoarea adăugată neexigibilă;
- situații defalcate atât pe livrări de bunuri cât și pentru cumpărări de bunuri pentru care TVA are caracter de neexigibil. Acestea trebuie precizate și defalcate pe livrările/achizițiile efectuate în ultimele 6 luni în total livrări/achiziții.
Nu în ultimul rând, este important să amintim şi care sunt sancţiunile prevăzute de legislaţia în vigoare pentru nedepunerea la termen a declaraţiei 300. Concret. este vorba despre amenzi cuprinse între 1.000 şi 5.000 de lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii și mari și cu amendă cuprinsă între 500 și 1.000 de lei, pentru celelalte persoane juridice, precum și pentru persoanele fizice (art. 336 din Codul de procedură fiscală).
Notă: În fişierul ataşat puteţi consulta noua variantă a formularului 300, introdusă de Fisc.