A. Vor fi scutiți de impozit pe profit în primii zece ani de activitate, contribuabilii care desfășoară exclusiv activități de inovare, cercetare-dezvoltare. Această măsură va respecta reglementările în domeniul ajutorului de stat.
Această prevedere se aplică începând cu data de 6 ianuarie 2017.
B. Vor fi considerate microîntreprinderi persoanele juridice care la 31 decembrie 2016 au realizat venituri ce nu au depășit echivalentul în lei a 500.000 de euro. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului în euro este cel valabil la închiderea exercițiului financiar în care s-au înregistrat veniturile.
Această prevedere se va aplica începând cu 1 februarie 2017 pentru toate persoanele juridice române care la data de 31 decembrie 2016 îndeplinesc condițiile prevăzute în Codul fiscal. Până la acest termen se va depune și declarația privind impozitul pe profit datorat pentru profitul obținut în perioada 1-31 ianuarie 2017.
Cota impozitului pe profit al microintreprinderii va fi de 1% pentru cei care înregistrează unul sau mai mulți angajați și 3% pentru companiile care nu au salariați.
C. Vor fi scutite de la plata impozitului pe venit (venituri din salarii și asimilate salariilor), persoanele fizice care au încheiate contracte individuale de muncă pe o perioadă de 12 luni cu persoane juridice române care desfășoară activități sezoniere. Acestea sunt enumerate la art.1 din Legea privind impozitul specific unor activităţi.
D. Serviciile medicale furnizate sub formă de abonament, suportate de către salariați, vor fi deductibile la calculul impozitului pe venit în limita a 400 de euro pe an.
Această prevedere se va aplica începând cu salariile lunii februarie 2017.
E. Veniturile din transferul proprietăților din patrimoniul personal vor fi scutite de impozit pentru valoarea de 450.000 de lei. Pentru sumele ce depășesc această valoare, se va achita un impozit în cotă de 3%.
Această prevedere se va aplica începând cu data de 1 februarie 2017.
F. Se va elimina plafonul maximal de cinci ori salariul mediu brut pentru persoanele ce realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor la care se calculează contribuția de asigurări sociale-pensii.
Această prevedere se va aplica începând cu veniturile lunii februarie 2017.
G. Se va păstra plafonul maximal de cinci ori salariul mediu brut pentru persoanele fizice ce desfășoară activități independente sau pentru persoanele fizice ce realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală ce datorează contribuția la asigurări sociale-pensii.
Plafonul maxim al contribuției la asigurările de sănătate se va determina pentru o bază lunară ce nu poate fi mai mare de cinci ori câștigul salarial mediu brut pentru persoanele fizice ce desfășoară activități independente sau pentru persoanele fizice ce realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, precum și pentru persoanele ce realizează venituri din activități agricole sau din cedarea folosinței bunurilor.
Se va păstra cheltuiala forfetară de 40% pentru veniturile din arendă și chirii.
Pentru persoanele fizice care realizează venituri din investii nu se datorează contribuția la asigurările de sănătate dacă persoană fizică realizează venituri pentru care sunt deja calculate contribuțiile la asigurările de sănătate.
Aceste prevederi se aplică începând cu veniturile lunii februarie 2017.
Comentarii articol (0)