Hotarâre nr. 53 din 19/01/2006 Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 57 din 20/01/2006 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei în vederea cresterii copilului, aprobate prin Hotarârea Guvernului nr. 1.825/2005
În temeiul art. 108 din Constitutia României, republicata,
Guvernul României adopta prezenta hotarâre.
Articol unic. - Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei în vederea cresterii copilului, aprobate prin Hotarârea Guvernului nr. 1.825/2005, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 7 din 4 ianuarie 2006, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La alineatul (4) al articolului 4, partea introductiva va avea urmatorul cuprins:
"(4) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si numai din perioadele prevazute la art. 1 alin. (2) din ordonanta de urgenta, daca persoana s-a aflat în una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:".
2. La alineatul (4) al articolului 6, litera b) va avea urmatorul cuprins:
"b) dovada eliberata de agentia teritoriala pentru ocuparea fortei de munca, pentru situatiile prevazute la lit. b)-g);".
3. Alineatele (7) si (8) ale articolului 6 se abroga.
4. Dupa alineatul (4) al articolului 15 se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu urmatorul cuprins:
"(5) Beneficiaza de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului si persoanele care, pâna la data de 1 ianuarie 2006, ar fi fost îndreptatite sa beneficieze de indemnizatia pentru cresterea copilului, reglementata de Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare."
5. Alineatul (1) al articolului 22 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 22. - (1) În aplicarea prevederilor art. 11 si 12 din ordonanta de urgenta, autoritatile competente au obligatia de a transmite directiilor teritoriale, lunar, pâna la data de 10 a fiecarei luni, tabelul nominal cu persoanele aflate în situatii de natura a genera încetarea sau suspendarea drepturilor prevazute de ordonanta de urgenta, precum si data la care acestea s-au produs."
6. La alineatul (2) al articolului 22, litera a) va avea urmatorul cuprins:
"a) primaria, pentru situatiile prevazute la art. 11 lit. b) si la art. 12 alin. (1) lit. g) din ordonanta de urgenta, precum si pentru orice modificari cunoscute de aceasta cu privire la realizarea de venituri profesionale de catre beneficiari, de natura a genera încetarea sau suspendarea drepturilor prevazute de ordonanta de urgenta;".
7. Articolul 29 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 29. - (1) În vederea asigurarii continuitatii platii indemnizatiilor pentru cresterea copilului, stabilite conform prevederilor Legii nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, platitorii acestui drept depun la directiile teritoriale din raza de domiciliu a beneficiarilor dosarele aferente indemnizatiilor pentru cresterea copilului, aflate în plata în luna decembrie 2005, inclusiv dosarele care contin cereri pentru care dreptul nu a fost înca stabilit.
(2) Dosarele prevazute la alin. (1) contin, în principal, urmatoarele documente în copie, certificate pentru conformitate cu originalul:
a) cererea de acordare a drepturilor, înregistrata la platitorul dreptului;
b) certificatul de nastere al copilului si, dupa caz, livretul de familie;
c) buletinul (cartea) de identitate;
d) certificatul privind încadrarea copilului într-o categorie de persoane cu handicap, dupa caz;
e) adeverinta din care sa reiasa îndeplinirea conditiilor de stagiu de cotizare cerute de Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, situatia deschiderii dreptului la indemnizatia pentru cresterea copilului si a duratei acordarii acesteia, în cazul în care platitor este angajatorul. Modelul adeverintei este cel prevazut în anexa nr. 4.
(3) Pentru persoanele prevazute la art. 24 alin. (1) din ordonanta de urgenta, plata indemnizatiei pentru cresterea copilului se efectueaza începând cu data de 1 ianuarie 2006, în baza dosarelor transmise în conditiile alin. (1).
(4) În vederea îndeplinirii conditiilor procedurale stabilite de ordonanta de urgenta, persoanele prevazute la alin. (3) depun la primaria din raza de domiciliu, în termen de 90 de zile de la data intrarii în vigoare a ordonantei de urgenta, numai cererea pentru acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului, prevazuta în anexa nr. 1.
(5) În situatia în care persoanele prevazute la alin. (3) nu depun cererea în termen de 90 de zile de la data intrarii în vigoare a ordonantei de urgenta, plata indemnizatiei pentru cresterea copilului se suspenda. Reluarea platii indemnizatiei pentru cresterea copilului se va face aplicându-se în mod corespunzator prevederile art. 12 alin. (5) din ordonanta de urgenta."
8. Dupa articolul 29 se introduce un nou articol, articolul 291, cu urmatorul cuprins:
"Art. 291. - Pentru persoanele care pâna la data de 31 decembrie 2005 au beneficiat de drepturile prevazute la art. 79 alin. (4) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile ulterioare, se aplica procedura de stabilire si plata a drepturilor, prevazuta de prezentele norme metodologice."
9. La anexa nr. 1 "Cerere si declaratie pe propria raspundere pentru acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului/stimulentului si alocatiei de stat pentru copii", dupa litera E de la punctul II se introduce o noua litera, litera F, cu urmatorul cuprins:
"F. Declar ca ma oblig ca, în termenul prevazut de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 148/2005, sa comunic în scris primariei orice modificare a situatiei mele cu privire la cresterea si îngrijirea copilului sau la realizarea de venituri profesionale, care poate conduce la încetarea sau suspendarea drepturilor."
Comentarii articol (0)