Hotarâre nr. 1859 din 22/12/2005 Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 54 din 20/01/2006 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, aprobate prin Hotarârea Guvernului nr. 174/2002.
Hotarâre nr. 1859 din 22/12/2005 Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 54 din 20/01/2006 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, aprobate prin Hotarârea Guvernului nr. 174/2002
În temeiul art. 108 din Constitutia României, republicata, si al art. II alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 144/2005 pentru modificarea si completarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca,
Guvernul României adopta prezenta hotarâre.
Articol unic. - Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, aprobate prin Hotarârea Guvernului nr. 174/2002, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 181 din 18 martie 2002, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 10 se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu urmatorul cuprins:
"(2) În vederea încheierii unui contract de asigurare pentru somaj, calitatea de asigurat în sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, precum si în sistemul asigurarilor sociale de sanatate se dovedeste cu contractul de asigurare sau cu orice alt document justificativ privind dobândirea calitatii de asigurat în cadrul acestor sisteme de asigurari sociale, eliberat de institutiile competente potrivit legii, în original si copie."
2. Articolul 12 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 12. - Salariul de baza minim brut pe tara garantat în plata, prevazut la art. 22 alin. (2) din lege ca limita inferioara a venitului lunar la care se pot asigura persoanele prevazute la art. 20 din lege si la care se calculeaza contributia datorata bugetului asigurarilor pentru somaj, este salariul de baza minim brut pe tara garantat în plata stabilit prin hotarâre a Guvernului, în vigoare în luna pentru care se plateste aceasta contributie."
3. Alineatul (1) al articolului 15 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 15. - (1) Somerii prevazuti la art. 17 din lege, care realizeaza venituri din activitati autorizate potrivit legii, vor beneficia de indemnizatie de somaj în conditiile art. 34 alin. (1), respectiv alin. (3) din lege, daca dovedesc ca acele venituri nu depasesc salariul de baza minim brut pe tara garantat în plata, în vigoare în luna pentru care se face dovada."
4. Articolul 18 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 18. - (1) În vederea certificarii stagiilor de cotizare si stabilirii dreptului la indemnizatie de somaj, angajatorii au obligatia de a elibera persoanelor carora le înceteaza raporturile de munca sau de serviciu o adeverinta din care sa rezulte baza lunara de calcul prevazuta la art. 14, pentru fiecare luna, din ultimele 12 luni, pentru care acestia le-au retinut si virat la bugetul asigurarilor pentru somaj contributia individuala prevazuta la art. 27 din lege si au platit contributia datorata de angajator prevazuta la art. 26 din lege, anterioare datei încetarii raporturilor de munca sau de serviciu, conform modelului prevazut în anexa nr. 26, si, dupa caz, urmatoarele:
a) daca înregistreaza debite la bugetul asigurarilor pentru somaj;
b) perioada pentru care nu s-au platit contributiile la bugetul asigurarilor pentru somaj si suma aferenta acestei perioade;
c) daca se regasesc în una dintre situatiile prevazute la art. 34 alin. (2) din lege.
(2) În situatia în care nu s-a întocmit carnet de munca, adeverinta prevazuta la alin. (1) va contine si perioadele în care s-a prestat activitatea, perioadele pentru care raporturile de munca sau de serviciu au fost suspendate, precum si data si motivul încetarii acestora.
(3) În cazul angajatorilor pentru care, potrivit prevederilor legale, inspectoratul teritorial de munca certifica înscrierile din carnetele de munca sau efectueaza aceste înscrieri, adeverinta prevazuta la alin. (1) se vizeaza de catre inspectoratul teritorial de munca."
5. Articolul 19 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 19. - (1) Certificarea stagiilor de cotizare realizate anterior datei de 1 martie 2002 se face de catre agentiile pentru ocuparea fortei de munca, potrivit art. 36 din lege, în baza certificatului întocmit conform modelului prevazut în anexa nr. 5.
(2) Certificarea stagiilor de cotizare realizate ulterior datei de 1 martie 2002 se face, dupa caz, pe baza:
a) declaratiei lunare privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata la bugetul asigurarilor pentru somaj si a adeverintei eliberate de angajator potrivit art. 18 sau, dupa caz, doar pe baza adeverintei eliberate de angajator potrivit art. 18, în cazul în care se constata ca angajatorul nu a depus declaratia, pentru persoanele care au fost asigurate obligatoriu prin efectul legii, prevazute la art. 19 din lege;
b) contractului de asigurare pentru somaj prin însumarea lunilor pentru care s-a achitat contributia la bugetul asigurarilor pentru somaj, pentru persoanele care au fost asigurate în baza unui contract de asigurare pentru somaj.
(3) Certificarea stagiilor de cotizare prevazute la alin. (2) se face de catre agentiile pentru ocuparea fortei de munca prin certificatul întocmit conform modelului prevazut în anexa nr. 25.
(4) Procedura privind declararea lunara de catre angajatori a evidentei nominale a asiguratilor si a obligatiilor de plata la bugetul asigurarilor pentru somaj se aproba prin ordin al ministrului muncii, solidaritatii sociale si familiei, care se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I."
6. Dupa articolul 191 se introduce un nou articol, articolul 191, cu urmatorul cuprins:
"Art. 191. - Prin salariu de baza lunar brut, prevazut la art. 39 alin. (2) lit. b) din lege, se întelege baza lunara de calcul prevazuta la art. 14."
7. Alineatul (2) al articolului 24 va avea urmatorul cuprins:
"(2) Încetarea platii indemnizatiilor de somaj pentru motivul prevazut la art. 44 lit. b) din lege se face cu data de întâi a lunii în care beneficiarul a realizat venituri mai mari decât salariul de baza minim brut pe tara garantat în plata, în vigoare."
8. Alineatul (1) al articolului 292 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 292. - (1) Selectia angajatorilor se realizeaza în limita sumelor disponibile cu aceasta destinatie, în baza unor criterii administrative, de eligibilitate si selectie."
9. La articolul 292 alineatul (7), literele b) si c) vor avea urmatorul cuprins:
"b) numarul de someri înregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, încadrati în munca în ultimele 12 luni premergatoare lunii în care se organizeaza selectia angajatorilor;
c) categoriile de someri înregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, încadrati în munca în ultimele 12 luni premergatoare lunii în care se organizeaza selectia angajatorilor;".
10. Articolul 30 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 30. - Prin modificari substantiale ale numarului si structurii profesionale a personalului, prevazute la art. 49 din lege, se întelege concedierea unui numar de persoane, dupa cum urmeaza:
a) cel putin 10 salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are încadrati mai mult de 20 de salariati si mai putin de 100 de salariati;
b) cel putin 10% din salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are încadrati cel putin 100 de salariati, dar mai putin de 300 de salariati;
c) cel putin 30 de salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are încadrati cel putin 300 de salariati."
11. Alineatele (1) si (2) ale articolului 361 vor avea urmatorul cuprins:
"Art. 361. - (1) Persoanele înregistrate la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, care desfasoara activitati în mediul rural si nu realizeaza venituri lunare sau realizeaza venituri lunare mai mici decât salariul de baza minim brut pe tara garantat în plata, beneficiaza în mod gratuit de servicii de formare profesionala, daca dovedesc ca acele venituri nu depasesc salariul de baza minim brut pe tara garantat în plata, în vigoare în luna pentru care se face dovada.
(2) Veniturile prevazute la art. 66 alin. (1) din lege sunt venituri realizate în luna premergatoare depunerii cererii de înscriere si se certifica de catre organele fiscale teritoriale subordonate Ministerului Finantelor Publice sau de serviciile de specialitate ale autoritatilor administratiei publice locale care au responsabilitati fiscale."
12. La articolul 37 alineatul (1), litera a) va avea urmatorul cuprins:
"a) sa participe la toate activitatile cuprinse în programul de formare profesionala, sa îndeplineasca toate cerintele prevazute de acesta si sa se prezinte la examenul de absolvire sau la reexaminare;".
13. Dupa alineatul (6) al articolului 37 se introduce un nou alineat, alineatul (7), cu urmatorul cuprins:
"(7) Neprezentarea la examenul de absolvire sau la reexaminare a persoanelor care participa la programe de formare profesionala gratuite, din alte motive decât cele prevazute la alin. (3), constituie refuz nejustificat în sensul art. 25 si, dupa caz, atrage încetarea platii indemnizatiei de somaj conform art. 44 lit. e) din lege."
14. Dupa articolul 43 se introduc patru noi articole, articolele 431-434, cu urmatorul cuprins:
"Art. 431. - (1) Dreptul sub forma de prima, prevazut la art. 731 alin. (1) din lege, se acorda absolventilor care îndeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) sunt absolventi ai institutiilor de învatamânt sau absolventi ai scolilor speciale, în vârsta de minimum 16 ani, înregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, în a caror raza teritoriala îsi au domiciliul sau, dupa caz, resedinta;
b) nu se regasesc în una dintre situatiile prevazute la art. 731 alin. (5) din lege;
c) nu au avut raporturi de munca sau de serviciu în perioada cuprinsa între absolvirea studiilor si încadrarea în munca;
d) se încadreaza în munca potrivit art. 731 alin. (1) din lege în termen de 12 luni de la data absolvirii.
(2) Pentru acordarea primei prevazute la art. 731 alin. (1) din lege, persoanele îndreptatite vor depune la agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, unde se afla în evidenta, în termen de maximum 60 de zile de la data angajarii dupa absolvirea studiilor, urmatoarele documente:
a) cerere conform modelului prevazut în anexa nr. 23;
b) actul de identitate al absolventului, în copie;
c) actul de absolvire a institutiei de învatamânt, în copie;
d) înstiintare emisa de angajator privind încadrarea în munca;
e) actul în baza caruia absolventul a fost încadrat în munca, în copie;
f) declaratie pe propria raspundere a absolventului ca la data absolvirii studiilor si în perioada cuprinsa între aceasta data si încadrarea în munca nu a avut raporturi de munca sau de serviciu, precum si ca la data solicitarii dreptului nu urmeaza o forma de învatamânt;
g) declaratie pe propria raspundere a angajatorului din care sa rezulte ca în ultimii 2 ani acesta nu a mai fost în raporturi de munca sau de serviciu cu persoana respectiva si nu are obligatia, potrivit legii, de a o angaja;
h) angajamentul absolventului pentru respectarea art. 76 alin. (1) din lege, potrivit modelului prevazut în anexa nr. 13, care constituie titlu executoriu, potrivit legii.
(3) Termenul prevazut la alin. (2) este termen de decadere din dreptul de a beneficia de prima prevazuta la art. 731 alin. (1) din lege.
(4) Dreptul sub forma de prima, prevazut la art. 731 alin. (1) din lege, se acorda o singura data pentru fiecare dintre urmatoarele niveluri din cadrul sistemului national de învatamânt reglementat prin Legea învatamântului nr. 84/1995, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare:
a) învatamânt secundar inferior, ciclul inferior al liceului sau scoala de arte si meserii;
b) învatamânt secundar superior sau învatamânt postliceal;
c) învatamânt superior.
Art. 432. - (1) În cazul încadrarii în munca într-o localitate din alt judet, dreptul sub forma de prima, prevazut la art. 731 alin. (1) din lege, se acorda de agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, unde beneficiarul s-a aflat în evidenta, urmând ca dosarul acestuia sa fie transferat la agentia pentru ocuparea fortei de munca în a carei raza îsi stabileste noul domiciliu, care va acorda, dupa caz, si celelalte drepturi prevazute de lege si va urmari respectarea obligatiilor ce decurg din acordarea drepturilor.
(2) Trimestrial, pâna la data de 15 a lunii pentru trimestrul anterior, beneficiarii drepturilor prevazute la art. 731 alin. (1) din lege sunt obligati sa prezinte la agentiile pentru ocuparea fortei de munca la care sunt înregistrati sau, dupa caz, la care le-a fost transferat dosarul dovezile emise de angajator ca sunt încadrati.
(3) Dovezile se vor prezenta fie personal, fie prin scrisori recomandate cu confirmare de primire.
(4) Beneficiarilor care nu prezinta sau nu transmit dovada mentionata la alin. (2) li se va cere, în scris, de catre agentia pentru ocuparea fortei de munca sa prezinte aceasta dovada în termen de 15 zile de la data primirii comunicarii.
(5) Daca dupa doua astfel de comunicari absolventul nu prezinta actul doveditor, agentia pentru ocuparea fortei de munca va contacta angajatorul cu care s-a încheiat raportul de munca sau de serviciu, pentru clarificarea statutului acestuia, si, în functie de constatarile facute, se vor adopta masuri în conformitate cu prevederile legale.
Art. 433. - (1) Dreptul prevazut la art. 731 alin. (2) din lege se acorda absolventilor care îndeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) li s-a stabilit dreptul la indemnizatie de somaj, potrivit legii;
b) nu se regasesc în una dintre situatiile prevazute la art. 731 alin. (5) din lege;
c) se încadreaza în munca potrivit art. 731 alin. (1) din lege;
d) le înceteaza plata indemnizatiei de somaj potrivit art. 44 lit. a) din lege, ca urmare a încadrarii în munca;
e) îsi mentin raporturile de munca sau de serviciu cu angajatorul la care s-au încadrat în munca, pentru o perioada de cel putin 12 luni de la data angajarii.
(2) Pentru acordarea dreptului prevazut la art. 731 alin. (2) din lege, persoanele îndreptatite vor depune la agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, unde s-au aflat în evidenta sau, dupa caz, la care le-a fost transferat dosarul, în termen de maximum 60 de zile de la expirarea celor 12 luni de la data angajarii, urmatoarele documente:
a) cerere conform modelului prevazut în anexa nr. 24;
b) actul de identitate al absolventului, în copie;
c) carnetul de munca, în copie, certificat si datat de angajator pe fiecare pagina, sau, în cazul în care nu s-a întocmit carnetul de munca, copie din registrul general de evidenta a salariatilor care sa cuprinda elementele de identificare, prevazute de lege, ale absolventului;
d) declaratie pe propria raspundere a absolventului ca la data absolvirii studiilor nu avea raporturi de munca sau de serviciu, precum si ca la data solicitarii dreptului si în perioada în care se afla în plata indemnizatiei de somaj nu urma o forma de învatamânt;
e) declaratie pe propria raspundere a angajatorului din care sa rezulte ca în ultimii 2 ani de la data angajarii acesta nu a mai fost în raporturi de munca sau de serviciu cu persoana respectiva si nu avea obligatia, potrivit legii, de a o angaja, pentru absolventii care nu au beneficiat de prima prevazuta la art. 731 alin. (1) din lege.
(3) Termenul prevazut la alin. (2) este termen de decadere din dreptul de a beneficia de suma prevazuta la art. 731 alin. (2) din lege.
(4) Dreptul prevazut la art. 731 alin. (2) din lege se acorda dupa mentinerea cu angajatorul la care s-au încadrat în munca a raporturilor de munca sau de serviciu pentru o perioada de cel putin 12 luni de la data angajarii de catre agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, unde absolventul s-a aflat în evidenta sau, dupa caz, i-a fost transferat dosarul.
(5) Dreptul prevazut la art. 731 alin. (2) din lege se poate cumula cu dreptul sub forma de prima prevazut la art. 731 alin. (1) din lege, precum si cu prima de încadrare prevazuta la art. 74 din lege sau cu prima de instalare prevazuta la art. 75 din lege.
Art. 434. - Drepturile banesti prevazute la art. 731 alin. (1) si (2) din lege, stabilite si neîncasate de beneficiar, se prescriu la expirarea termenului general de prescriptie de 3 ani, prevazut de lege."
15. Dupa alineatul (1) al articolului 49 se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu urmatorul cuprins:
"(11) În situatia în care activitatile care au ca scop dezvoltarea comunitatilor locale sunt prestate de autoritatile administratiei publice locale, inclusiv prin unitatile înfiintate în subordinea acestora, în temeiul raportului de subordonare fata de acestea, fara încheierea unui contract de prestari de servicii, conventiile prevazute la alin. (1) se vor încheia cu autoritatile administratiei publice locale, respectiv cu unitatile din subordinea acestora, care au calitatea de angajatori si totodata de beneficiari ai subventiilor prevazute la art. 78 din lege."
16. Alineatul (3) al articolului 50 va avea urmatorul cuprins:
"(3) Contractele individuale de munca ale persoanelor încadrate în munca din rândul somerilor si, dupa caz, contractul de achizitie publica, în copii, se anexeaza la conventia prevazuta la art. 49 alin. (1)."
17. Articolul 52 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 52. - (1) Angajatorii care încadreaza în munca absolventi ai institutiilor de învatamânt în conditiile art. 80 din lege vor încheia cu agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, o conventie conform modelului prevazut în anexa nr. 15, în termen de 12 luni de la data absolvirii studiilor.
(2) Termenul prevazut la alin. (1) este termen de decadere din dreptul de a beneficia de masurile de stimulare prevazute la art. 80 din lege.
(3) În sensul legii, data absolvirii studiilor este data de întâi a lunii urmatoare celei înscrise în diploma sau, dupa caz, în certificatul de studii eliberat de catre institutia de învatamânt de stat sau particular, autorizata ori acreditata în conditiile legii, daca în cuprinsul acestora nu se specifica, în mod expres, o anumita data de absolvire.
(4) Prin forma de învatamânt, în sensul art. 83 alin. (4) din lege, se întelege unul dintre urmatoarele niveluri din cadrul sistemului national de învatamânt reglementat prin Legea învatamântului nr. 84/1995, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare:
a) învatamânt secundar inferior, ciclul inferior al liceului sau scoala de arte si meserii;
b) învatamânt secundar superior sau învatamânt postliceal;
c) învatamânt superior."
18. Articolul 54 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 54. - (1) Masurile de stimulare prevazute la art. 80 din lege se acorda angajatorilor lunar, pe o perioada de 12 luni, respectiv de 18 luni în cazul absolventilor din rândul persoanelor cu handicap, de la data încheierii conventiei prevazute la art. 52 alin. (1).
(2) Suma lunara se acorda angajatorilor proportional cu timpul efectiv lucrat de absolventi în luna respectiva.
(3) Contributia prevazuta la art. 80 alin. (1) din lege reprezinta contributia în cota de 2,5% aplicata asupra fondului total de salarii brute lunare realizat de absolventii încadrati în conditiile art. 80 din lege si constituit din elementele prevazute la art. 13.
(4) Pentru verificarea si acordarea sumei lunare cuvenite potrivit art. 80 din lege, precum si a scutirii de la plata contributiei prevazute la alin. (3), angajatorii vor depune la agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, odata cu declaratia lunara privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata la bugetul asigurarilor pentru somaj aferenta lunii respective, si un tabel nominal întocmit conform modelului prezentat în anexa nr. 16, însotit de copii de pe pontaj si de pe statul de plata.
(5) Pentru luna pentru care angajatorii nu depun documentele prevazute la alin. (4) pâna la expirarea termenului prevazut de lege pentru depunerea declaratiei lunare privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata la bugetul asigurarilor pentru somaj aferente lunii respective sau le completeaza altfel decât potrivit prevederilor legale ori cu date eronate, masurile de stimulare prevazute la art. 80 din lege nu se acorda.
(6) Perioada pentru care nu se acorda masurile de stimulare prevazute la art. 80 din lege din motivele prevazute la alin. (5) face parte din perioada de acordare a masurilor de stimulare prevazuta la alin. (1)."
19. Articolul 59 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 59. - (1) Pentru acordarea drepturilor prevazute la art. 85 din lege, angajatorii vor încheia cu agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, în termen de 12 luni de la data angajarii persoanelor, o conventie potrivit modelului prevazut în anexa nr. 19.
(2) Termenul prevazut la alin. (1) este termen de decadere din dreptul de a beneficia de masurile de stimulare prevazute la art. 85 din lege.
(3) În vederea încheierii conventiei prevazute la alin. (1) angajatorii vor depune o declaratie pe propria raspundere, din care sa rezulte ca în ultimii 2 ani nu au mai fost în raporturi de munca sau de serviciu cu persoanele angajate, precum si urmatoarele documente:
A. pentru persoanele cu handicap:
a) certificat eliberat de comisia de expertiza medicala a persoanelor cu handicap (copie);
b) actul de identitate (copie);
c) actul în baza caruia au fost încadrate în munca (copie);
B. pentru somerii în vârsta de peste 45 de ani:
a) actul de identitate (copie);
b) actul în baza caruia au fost încadrati în munca (copie);
C. pentru somerii parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale:
a) actul de identitate (copie);
b) actul în baza caruia au fost încadrati în munca (copie);
c) actele prevazute de lege în cazul familiilor monoparentale, prin care se face dovada privind componenta familiei, filiatia copiilor si situatia lor juridica fata de reprezentantul legal (copie);
d) declaratia pe propria raspundere a parintelui ca membrii familiei monoparentale locuiesc împreuna;
D. pentru somerii care în termen de cel mult 3 ani de la data angajarii îndeplinesc, conform legii, conditiile pentru a solicita pensie anticipata partiala sau de acordare a pensiei pentru limita de vârsta, daca nu îndeplinesc conditiile de a solicita pensia anticipata partiala:
a) actul de identitate (copie);
b) actul în baza caruia au fost încadrati în munca (copie);
c) certificatul privind stagiul de cotizare în sistemul asigurarilor sociale de stat realizat pâna la data angajarii;
d) actul eliberat de angajator cu privire la încadrarea locului de munca în conditii deosebite sau speciale, dupa caz (copie);
e) actul emis de angajator, din care sa reiasa datele la care persoana îndeplineste conditiile pentru a solicita pensie anticipata partiala sau de acordare a pensiei pentru limita de vârsta, precum si modul cum au fost calculate aceste date.
(4) Prin parinte unic sustinator al familiei monoparentale se întelege persoana singura, definita în sensul Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 105/2003 privind alocatia familiala complementara si alocatia de sustinere pentru familia monoparentala, aprobata cu modificari prin Legea nr. 41/2004.
(5) Calculul datelor la care persoana îndeplineste conditiile pentru a solicita pensie anticipata partiala sau de acordare a pensiei pentru limita de vârsta revine angajatorului, care va avea în vedere conditiile existente la data angajarii si îsi asuma raspunderea pentru datele comunicate."
20. Dupa articolul 59 se introduce un nou articol, articolul 591, cu urmatorul cuprins:
"Art. 591. - (1) Subventiile prevazute la art. 85 alin. (1) si (5) din lege se acorda angajatorilor în situatia în care somerii din categoriile mentionate la aceste alineate sunt înregistrati în evidenta agentiilor pentru ocuparea fortei de munca judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.
(2) Nu beneficiaza de suma prevazuta la art. 85 alin. (1) din lege angajatorii care încadreaza în munca persoane cu handicap pe locuri de munca devenite vacante ca urmare a încetarii raporturilor de munca sau de serviciu prin acordul partilor, la initiativa angajatorului, pentru motive care nu tin de persoana angajatului ori, dupa caz, prin eliberare din functie, în ultimele 12 luni anterioare încadrarii în munca a acestor persoane.
(3) Nu beneficiaza de subventia prevazuta la art. 85 alin. (5) din lege angajatorii care încadreaza în munca someri care, la data angajarii, îndeplinesc conditiile pentru a solicita pensie anticipata partiala.
(4) Angajatorii care încadreaza în munca persoane care îndeplinesc atât conditiile prevazute la art. 80, cât si conditiile prevazute la art. 85 din lege pot beneficia, pentru persoanele respective, optional, fie de subventia prevazuta la art. 80, fie de subventia prevazuta la art. 85 din lege."
21. Articolul 60 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 60. - (1) Masurile de stimulare prevazute la art. 85 din lege se acorda lunar, de la data încheierii conventiei prevazute la art. 59 alin. (1).
(2) Suma lunara se acorda angajatorilor proportional cu timpul efectiv lucrat în luna respectiva de persoanele încadrate în munca în conditiile prevazute la art. 59 alin. (3).
(3) Prin costuri salariale ale angajatorului, în sensul art. 85 alin. (3) din lege, se întelege costurile salariale care sunt în sarcina angajatorului, respectiv salariile brute înainte de aplicarea impozitului si contributiilor la asigurarile sociale datorate de angajator.
(4) Contributia prevazuta la art. 85 alin. (1) din lege reprezinta contributia în cota de 2,5% aplicata asupra fondului total de salarii brute lunare realizat de persoanele încadrate în munca din categoriile si în conditiile prevazute la art. 85 alin. (1) din lege si constituit din elementele prevazute la art. 13.
(5) Pentru verificarea si acordarea sumei lunare cuvenite conform art. 85 din lege, precum si a scutirii de la plata contributiei prevazute la alin. (4), angajatorii vor depune la agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, odata cu declaratia lunara privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata la bugetul asigurarilor pentru somaj aferenta lunii respective, si un tabel nominal întocmit conform modelului prezentat în anexa nr. 20, însotit de copii de pe pontaj si de pe statul de plata.
(6) Pentru luna pentru care angajatorii nu depun documentele prevazute la alin. (5) pâna la expirarea termenului prevazut de lege pentru depunerea declaratiei lunare privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata la bugetul asigurarilor pentru somaj aferente lunii respective sau le completeaza altfel decât potrivit prevederilor legale ori cu date eronate, masurile de stimulare prevazute la art. 85 din lege nu se acorda.
(7) Perioada pentru care nu se acorda masurile de stimulare prevazute la art. 85 din lege din motivele prevazute la alin. (6) face parte din perioada de acordare a acestor masuri de stimulare."
22. Articolul 61 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 61. - (1) Sumele cuvenite conform art. 80 si 85 din lege se deduc de catre angajator din contributia pe care acesta este obligat, conform legii, sa o vireze lunar în contul bugetului asigurarilor pentru somaj.
(2) În cazul în care suma cuvenita este mai mare, diferenta se recupereaza prin intermediul agentiei pentru ocuparea fortei de munca judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, din bugetul asigurarilor pentru somaj, în termen de 5 zile lucratoare de la data depunerii documentelor prevazute la art. 54 alin. (4), respectiv la art. 60 alin. (5)."
23. Dupa articolul 61 se introduce un nou articol, articolul 611, cu urmatorul cuprins:
"Art. 611. - (1) Pentru a beneficia de drepturi banesti lunare, acordate potrivit prevederilor legale sub forma de scutiri de la plata contributiei sau deduceri din contributia pe care angajatorul are obligatia de a o plati lunar la bugetul asigurarilor pentru somaj, angajatorii care au încheiate conventii cu agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, au obligatia de a depune declaratia lunara privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata la bugetul asigurarilor pentru somaj aferenta lunii respective si documentele prevazute de lege pentru verificarea sumelor cuvenite, pâna la expirarea termenului legal pentru depunerea declaratiei lunare.
(2) Pentru luna pentru care angajatorii nu depun documentele prevazute la alin. (1) pâna la expirarea termenului prevazut de lege pentru depunerea declaratiei lunare privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata la bugetul asigurarilor pentru somaj aferente lunii respective sau le completeaza altfel decât potrivit prevederilor legale ori cu date eronate, drepturile banesti lunare prevazute la alin. (1) nu se acorda.
(3) Perioada pentru care nu se acorda drepturile banesti lunare prevazute la alin. (1), din motivele prevazute la alin. (2), face parte din perioada de acordare a acestor drepturi banesti."
24. La articolul 62, alineatul (1) va avea urmatorul cuprins:
"Art. 62. - (1) Pentru a beneficia de reducerea sumei reprezentând contributia de 2,5% datorata bugetului asigurarilor pentru somaj, în conditiile art. 93 din lege, angajatorii vor depune la agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, o cerere, potrivit modelului prevazut în anexa nr. 21, însotita de urmatoarele documente:
a) tabelul nominal cu persoanele încadrate în munca din rândul somerilor înregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, pe care le-a mentinut în activitate o perioada de cel putin 6 luni;
b) contractele individuale de munca, în copie, ale persoanelor cuprinse în tabelul nominal prevazut la lit. a)."
25. Dupa alineatul (1) al articolului 62 se introduc doua noi alineate, alineatele (11) si (12), cu urmatorul cuprins:
"(11) Cererea si documentele prevazute la alin. (1) se depun dupa expirarea perioadei de 6 luni în care au fost mentinute în activitate persoanele încadrate în munca din rândul somerilor înregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, dar nu mai târziu de data de 30 iunie inclusiv a anului fiscal urmator celui în care s-au împlinit cele 6 luni.
(12) Nedepunerea documentelor prevazute la alin. (1) în termenul prevazut la alin. (11) atrage încetarea dreptului angajatorului de a beneficia de reducerea sumei reprezentând contributia de 2,5% datorata bugetului asigurarilor pentru somaj, în conditiile art. 93 din lege."
26. Anexele nr. 1, 5, 13-17, 19, 20 si 21 se modifica si se înlocuiesc cu anexele nr. 1-10 la prezenta hotarâre.
27. Dupa anexa nr. 22 se introduc patru noi anexe, anexele nr. 23-26, având cuprinsul prevazut în anexele nr. 11-14) la prezenta hotarâre.
Comentarii articol (0)