Cu toată aprecierea pentru efortul dvs. de a căuta răspunsul legal la problema dată, cred că faceţi o confuzie.
Relevant în speţă, Legea 76/2002 conţine două tipuri de stimulente:
- unul adresat absolvenţilor (v. articolul 73^1), la care aţi făcut trimitere şi care, într-adevăr, nu e aplicabil în speţă pentru că este îndeplinită condiţia negativă prevăzută la articolul 73^1 (5) a) ("a) absolventii care la data absolvirii studiilor aveau raporturi de munca sau de serviciu;");
- unul adresat angajatorilor (v. articolele 78, 80 şi următoarele), la care cred că se referă adriana_mos.
Din nefericire, chiar dacă luăm în considerare acest al doilea caz, soluţia nu este favorabilă iniţiatoarei discuţiei. Motivul este un detaliu tehnic, foarte discutabil: chiar dacă Legea 76/2002 nu impune condiţii privind absolvenţii, normele de aplicare a legii merg dincolo de puterile conferite de lege (
ultra vires), ca act de bază, şi adaugă o obligaţie suplimentară:
Articolul 51^1
(2) Prevederile art. 80 din lege se aplica in situatia in care angajatorii incadreaza in munca, pe durata nedeterminata, absolventi ai unor institutii de invatamant care la data absolvirii studiilor nu aveau raporturi de munca sau de serviciu.
Dacă am fi urmat strict textul legii, ceea ce şi normele metodologice ar fi trebuit să o facă, s-ar fi putut beneficia de stimulent şi în cazul dat. Dar, pentru că birocraţia românească a deprins nişte cutume contrare ideii de ierarhie a normelor în sistemul juridic, obligaţia suplimentară adăugată de hotărârea de guvern duce la inaplicabilitatea acelui stimulent. Această stare de fapt poate, teoretic, să fie contestată la o instanţă de contencios administrativ, însă mă îndoiesc că ar merita efortul.
În plus, nici legea nu este prea favorabilă angajatorului. Partea bună pentru angajator este că legea acordă stimulentele; partea descurajantă este că raportul de muncă trebuie menţinut cel puţin trei ani şi, dacă încetarea contractului de muncă are loc înainte de cei trei ani prin acordul părţilor (articolul 55 b)), prin două cazuri de încetare de drept (articolul 56 e)-f)) sau prin desfiinţarea postului (articolul 65), angajatorul e obligat să restituie sumele primite ca stimulent.
Referinţe:
- Legea 76/2003 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă
www.avocatnet.ro/content/art...
www.avocatnet.ro/content/art...
- HG 174/2002 (normele metodologice ale Legii 76/2002)
[ link extern ]