avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... angajare absolvent studii superioare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

angajare absolvent studii superioare

Buna ziua! Vreau sa va prezint o situatie si poate ma lamureste cineva daca e posibila sau nu! Sunt administratorul unei societati comerciae si as vrea sa angajez un absolvent de studii superioare si as vrea sa stiu daca beneficiez de cei 1.5 x sal minim oferit de stat. Doamna pe care vreau sa o angajaez a terminat facultatea in 2005 dar a dat licenta in 2008, adik anul trecut; cand a luat licenta era deja in concediu crestere copil adica avea contractul de munca suspendat de la societatea la care a lucrat, situatie vlabila si in prezent. Intrebarea e pot sa o angajez ca proaspat absolvent sau nu?Daca da contractul de munca trebuie facut pana in luna iulie? sa nu depaseasca cele 12 luni? Va multumesc!!!!
Cel mai recent răspuns: pakos , utilizator 22:00, 5 August 2009
~ Conținut șters la cerere ~
Art. 431.Normele la Legea 76/2002 - (1) Dreptul sub forma de prima, prevazut la art. 731 alin. (1) din lege, se acorda absolventilor care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) sunt absolventi ai institutiilor de invatamant sau absolventi ai scolilor speciale, in varsta de minimum 16 ani, inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, in a caror raza teritoriala isi au domiciliul sau, dupa caz, resedinta;
b) nu se regasesc in una dintre situatiile prevazute la art. 731 alin. (5) din lege;
c) nu au avut raporturi de munca sau de serviciu in perioada cuprinsa intre absolvirea studiilor si incadrarea in munca;
d) se incadreaza in munca potrivit art. 731 alin. (1) din lege in termen de 12 luni de la data absolvirii.
Uranopos are dreptate, legea incearca sa faciliteze angajarea celor care sunt la o prima absolvire a unei forme de invatamant si nu au mai avut raporturi de munca.
Cu toată aprecierea pentru efortul dvs. de a căuta răspunsul legal la problema dată, cred că faceţi o confuzie.
Relevant în speţă, Legea 76/2002 conţine două tipuri de stimulente:
- unul adresat absolvenţilor (v. articolul 73^1), la care aţi făcut trimitere şi care, într-adevăr, nu e aplicabil în speţă pentru că este îndeplinită condiţia negativă prevăzută la articolul 73^1 (5) a) ("a) absolventii care la data absolvirii studiilor aveau raporturi de munca sau de serviciu;");
- unul adresat angajatorilor (v. articolele 78, 80 şi următoarele), la care cred că se referă adriana_mos.

Din nefericire, chiar dacă luăm în considerare acest al doilea caz, soluţia nu este favorabilă iniţiatoarei discuţiei. Motivul este un detaliu tehnic, foarte discutabil: chiar dacă Legea 76/2002 nu impune condiţii privind absolvenţii, normele de aplicare a legii merg dincolo de puterile conferite de lege (ultra vires), ca act de bază, şi adaugă o obligaţie suplimentară:
Articolul 51^1
(2) Prevederile art. 80 din lege se aplica in situatia in care angajatorii incadreaza in munca, pe durata nedeterminata, absolventi ai unor institutii de invatamant care la data absolvirii studiilor nu aveau raporturi de munca sau de serviciu.

Dacă am fi urmat strict textul legii, ceea ce şi normele metodologice ar fi trebuit să o facă, s-ar fi putut beneficia de stimulent şi în cazul dat. Dar, pentru că birocraţia românească a deprins nişte cutume contrare ideii de ierarhie a normelor în sistemul juridic, obligaţia suplimentară adăugată de hotărârea de guvern duce la inaplicabilitatea acelui stimulent. Această stare de fapt poate, teoretic, să fie contestată la o instanţă de contencios administrativ, însă mă îndoiesc că ar merita efortul.

În plus, nici legea nu este prea favorabilă angajatorului. Partea bună pentru angajator este că legea acordă stimulentele; partea descurajantă este că raportul de muncă trebuie menţinut cel puţin trei ani şi, dacă încetarea contractului de muncă are loc înainte de cei trei ani prin acordul părţilor (articolul 55 b)), prin două cazuri de încetare de drept (articolul 56 e)-f)) sau prin desfiinţarea postului (articolul 65), angajatorul e obligat să restituie sumele primite ca stimulent.

Referinţe:
- Legea 76/2003 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă
www.avocatnet.ro/content/art...
www.avocatnet.ro/content/art...
- HG 174/2002 (normele metodologice ale Legii 76/2002)
[ link extern ]
Nu conteaza daca au mai avut sau nu anterior raporturi de munca absolventii respectivi ci conditia este sa nu fi avut raporturi de munca sau de serviciu in perioada cuprinsa intre absolvirea studiilor si incadrarea in munca;
prin suspendare, raportul de munca nu inceteaza, ci doar se suspenda. Or, doamna in cauza in acea perioada avea raporturile de munca suspendate, fiind in CIC. Acesta este motivul pentru care nu puteti beneficia de acea subventie.
buna ziua...am si eu o intrebare legata de acest subiect...am absolvit facultatea de psihologie anul trecut, am dat licenta anul acesta, nu am lucrat nicaieri,iar acum vreau sa ma angajez in psihologie cu carte de munca...din cate am auzit, angajatorul primeste timp de o anumita perioada (1 an sau 2) o anumita suma de bani de la stat pt mine si nu are voie sa ma concedieze timp de 2 sau 3 ani...ma poate lamuri ceva? va multumesc.

Alte discuții în legătură

Somaj absolvent studii superioare lorelena1306 lorelena1306 Buna ziua, Am o intrebare: In iulie 2015 am terminat facultatea. Imediat dupa licenta am depus actele pentru somaj. Dureaza cateva luni pana se proceseaza ... (vezi toată discuția)
Absolvent 2014 somer indemnizat Annc Annc Buna ziua! Ieri am semnat contractul de munca; este vorba de un loc de munca subventionat pentru absolventii 2014 cu studii superioare. De aceea am ... (vezi toată discuția)
Retragere master-suma egala cu indemnizatia de somaj CazacuMaria CazacuMaria Buna Ziua! In iulie 2013 am absolvit o facultate si pe data de 30.09.2013 am depus dosarul pentru somaj. Pe 01.10.2013 am incheiat un contract individual de ... (vezi toată discuția)