Aplicarea unei cote de impozitare de 5% asupra veniturilor obţinute din dividende a fost introdusă în Codul fiscal din 2016 şi vizează dividendele distribuite persoanelor române, fizice și juridice, precum și dividendele obținute din România de persoane nerezidente.
Potrivit art. 43 din Codul fiscal, impozitul pe dividende se stabileşte prin aplicarea unei cote de impozit de 5% asupra dividendului brut plătit unei persoane juridice române. Acesta trebuie declarat și plătit la bugetul de stat, până la data de 25 (inclusiv) a lunii următoare celei în care se plătește dividendul.
Prin excepţie, în cazul dividendelor distribuite care nu au fost plătite până la sfârșitul anului în care s-au aprobat situaţiile financiare anuale, impozitul pe dividende aferent se va plăti, după caz, până la data de 25 ianuarie a anului următor, respectiv până la data de 25 a primei luni a anului fiscal modificat, următor anului în care s-au aprobat situaţiile financiare anuale.
Un aspect important de reţinut este că prevederile de mai sus nu se aplică pentru dividendele distribuite şi neplătite până la sfârşitul anului în care s-au aprobat situaţiile financiare anuale, dacă în ultima zi a anului calendaristic sau în ultima zi a anului fiscal modificat, după caz, persoana juridică română care primeşte dividendele îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 43, alin. (4) din Codul Fiscal.
Potrivit acestui articol, prevederile referitoare la reținerea, declararea şi plata impozitului pe dividende nu se vor aplica în cazul dividendelor plătite de o persoană juridică română unei alte persoane juridice române, dacă persoana juridică română care primeşte dividendele deţine, la data plăţii dividendelor, minimum 10% din titlurile de participare ale celeilalte persoane juridice, pe o perioadă de un an împlinit până la data plăţii acestora inclusiv.
De altfel, veniturile din dividende sunt încadrate în categoria veniturilor din investiţii, alături de alte patru tipuri de venituri, după cum urmează:
- veniturile din dobânzi;
- câştigurile din transferul titlurilor de valoare şi orice alte operaţiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate;
- câştigurile din transferul aurului financiar, definit potrivit legii;
- veniturile din lichidarea unei persoane juridice.
Veniturile sub formă de dividende, inclusiv câştigul obţinut ca urmare a deţinerii de titluri de participare definite de legislaţia în materie la organisme de plasament colectiv se impun cu o cotă de 5% din suma acestora, impozitul fiind final.
Obligaţia calculării şi reţinerii impozitului pe veniturile sub formă de dividende revine persoanelor juridice, odată cu plata dividendelor/sumelor reprezentând câştigul obţinut ca urmare a deţinerii de titluri de participare de către acţionari/asociaţi/investitori. Termenul de virare a impozitului îl reprezintă data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se face plata.
În schimb, în cazul dividendelor/câştigurilor obţinute ca urmare a deţinerii de titluri de participare, distribuite, dar care nu au fost plătite acţionarilor/asociaţilor/investitorilor până la sfârşitul anului în care s-au aprobat situaţiile financiare anuale, impozitul pe dividende/câştig se va plăti până la data de 25 ianuarie (inclusiv) a anului următor. Impozitul datorat se virează integral la bugetul de stat.
Din continuarea articolului puteţi afla despre:
- ce cotă de CASS se reţine pentru veniturile obţinute din dividende;
- cine este scutit de CASS pentru dividende;
- care a fost situaţia în luna ianuarie şi ce s-a schimbat din februarie în cazul contribuţiei la sănătate datorate pentru venituri din dividende.
Codul fiscal stabileşte la art. 176 că, pentru persoanele fizice care realizează venituri din dividende, baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate este formată din totalul veniturilor brute din dividende, în bani sau în natură, distribuite de persoanele juridice, realizate în cursul anului fiscal precedent, raportat la cele 12 luni ale anului.
De altfel, de la 1 ianuarie 2017, baza de calcul a CASS pentru persoanele care obţin venituri numai din dividende a fost plafonată, în premieră, la cinci salarii medii brute. Totuşi, prevederea s-a aplicat doar în prima lună a anului, în condiţiile în care, de la 1 februarie, au intrat în vigoare prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 3/2017, ce a modificat Codul fiscal.
Concret, începând cu veniturile aferente lunii februarie, plafonul echivalent cu cinci salarii medii brute a fost eliminat pentru persoanele care obţin venituri exclusiv din investiţii (inclusiv dividende), astfel că acestea datorează contribuţia la tot venitul pe care îl realizează.
Cu alte cuvinte, contribuţia la asigurările sociale de sănătate este datorată doar dacă aceasta nu se plăteşte pentru alte venituri obţinute (venituri din salarii, pensii, şomaj, PFA etc).
Prin urmare, contribuabilii ce realizează venituri din investiţii nu datorează CASS pentru aceste venituri, atât timp realizează, concomitent, venituri din:
- salarii;
- pensii;
- acitivităţi independente;
- asocierea cu o persoană juridică;
- activități agricole, silvicultură și piscicultură;
- indemnizații de șomaj;
- indemnizații pentru creșterea copilului;
- ajutorul social acordat potrivit Legii nr. 416/2001;
- indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă drept urmare a unui accident de muncă sau unei boli profesionale.
Aşadar, salariaţii, persoanele fizice autorizate ori pensionarii care realizează venituri din investiţii, sunt scutiţi de CASS pentru acestea. Măsura a fost practic reintrodusă în circuitul fiscal, în condiţiile în care, de la 1 ianuarie 2017, scutirea era eliminată, ceea ce însemna că salariații, pensionarii, PFA urmau să achite CASS şi pentru dividende, dobânzi și alte surse.
La venituri din alte surse pot fi încadrate şi persoanele care obţin venituri din contracte civile, în condiţiile în care, din 2016, noţiuni precum "convenţie civilă" sau "venituri obţinute din convenţiile civile" nu se mai regăsesc în cuprinsul Codului fiscal.
Vă reamintim că, în prezent, cotele de contribuții de asigurări sociale de sănătate sunt următoarele:
- 5,5% pentru contribuția individuală;
- 5,2% pentru contribuția datorată de angajator.
În cazul persoanelor fizice care realizează venituri din investiţii şi/sau din alte surse, contribuţia de asigurări sociale de sănătate se stabileşte de organul fiscal competent, prin decizie de impunere anuală, pe baza informaţiilor din declaraţia privind venitul realizat sau din declaraţia privind calcularea şi reţinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit, precum şi pe baza informaţiilor din evidenţa fiscală, după caz.
Potrivit Codului fiscal, contribuţia se stabileşte în anul următor celui în care au fost realizate veniturile, prin aplicarea cotei individuale de 5,5%. Baza de calcul pentru CASS se evidenţiază lunar, în decizia de impunere.