ACCES PREMIUM
De ce premium?
Reminder: Pentru dividendele distribuite fără să fie plătite în 2021, impozitul trebuie declarat și achitat până pe 25 ianuarie
Pentru dividendele distribuite persoanelor fizice sau juridice în cursul anului 2021, dacă plata lor efectivă nu s-a făcut până la 31 decembrie 2021, impozitul aferent trebuie declarat și achitat până la 25 ianuarie 2022. Din anul curent, regula se aplică prin raportare la anul distribuirii, nu la anul aprobării situațiilor financiare, iar aceasta acoperă inclusiv dividendele interimare distribuite fără să fie plătite în cursul anului trecut.
Articolul continuă mai jos
Conform articolului 97 din Codul fiscal, calcularea, reținerea și plata
impozitului pe veniturile din dividende, în cotă de 5%, trebuie făcută de către persoana juridică până la data de 25 a lunii următoare celei în care dividendele ajung la acționari, asociați sau investitori.
Însă, în cazul dividendelor
distribuite în 2021 fără să fie plătite efectiv până la finalul anului trecut, termenul de achitare a impozitului este data de
25 ianuarie 2022. Declararea se face, până la aceeași dată, prin formularul 100. Astfel,
regula a fost schimbată anul trecut pentru ca reperul pentru plata impozitului să fie anul distribuirii, nu anul aprobării situațiilor financiare (este util pentru cei care reportează profitul).
„Veniturile sub formă de dividende, inclusiv câștigul obținut ca urmare a deținerii de titluri de participare definite de legislația în materie la organisme de plasament colectiv se impun cu o cotă de 5% din suma acestora, impozitul fiind final. Obligația calculării și reținerii impozitului pe veniturile sub formă de dividende revine persoanelor juridice, odată cu plata dividendelor/sumelor reprezentând câștigul obținut ca urmare a deținerii de titluri de participare de către acționari/asociați/ investitori. Termenul de virare a impozitului este până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se face plata.În cazul dividendelor/câștigurilor obținute ca urmare a deținerii de titluri de participare, distribuite, dar care nu au fost plătite acționarilor/asociaților/investitorilor până la sfârșitul anului în care s-a aprobat distribuirea acestora, impozitul pe dividende/câștig se plătește până la data de 25 ianuarie inclusiv a anului următor distribuirii. Impozitul datorat se virează integral la bugetul de stat”, scrie în lege.
Aceeași regulă este valabilă, mai nou, și atunci când vorbim de dividende distribuite de o persoană juridică pentru o altă persoană juridică, așa cum stabilește articolul 43 din Codul fiscal.
„O persoană juridică română care plătește dividende către o persoană juridică română are obligația să rețină, să declare și să plătească impozitul pe dividende reținut către bugetul de stat, astfel cum se prevede în prezentul articol. Impozitul pe dividende se stabilește prin aplicarea unei cote de impozit de 5% asupra dividendului brut plătit unei persoane juridice române. Impozitul pe dividende se declară și se plătește la bugetul de stat, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se plătește dividendul.Prin excepție (...), în cazul în care dividendele distribuite, potrivit legii, nu au fost plătite până la sfârșitul anului în care s-a aprobat distribuirea acestora, impozitul pe dividende aferent se plătește, după caz, până la data de 25 ianuarie a anului următor, respectiv până la data de 25 a primei luni a anului fiscal modificat următor anului în care s-a aprobat distribuirea dividendelor”, este precizat în Codul fiscal.
În plus, noua regulă de declarare și plată a impozitului de 5% pentru dividendele distribuite fără să fie plătite în anul distribuirii
se aplică inclusiv dividendelor interimare, așa cum ne-au confirmat specialiștii Schoenherr și Asociații. Înainte de această modificare, regula nu se aplica dividendelor interimare - plata impozitului se făcea în luna următoare plății dividendelor, chiar dacă distribuirea intervenise în alt an.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)