Obligația este cuprinsă în Ordinul Ministerului Finanțelor Publice nr. 166/2017 privind principalele aspecte legate de întocmirea și depunerea situațiilor financiare anuale și a raportărilor contabile anuale ale operatorilor economici la unitățile teritoriale ale Ministerului Finanțelor Publice, precum și pentru modificarea și completarea unor reglementări contabile.
Contribuabilii care n-au desfășurat activitate de când s-au constituit și până la încheierea exercițiului financiar nu trebuie să întocmească situații financiare anuale, însă trebuie să depună la autorități o declarație de inactivitate. Concret, este vorba, printre altele, de firmele care s-au aflat în această situație de la constituire și până la finele anului 2016.
„Entitățile care nu au desfășurat activitate de la constituire până la sfârșitul exercițiului financiar de raportare nu întocmesc situații financiare anuale, urmând să depună în acest sens la unitățile teritoriale ale Ministerului Finanțelor Publice o declarație pe propria răspundere a persoanei care are obligația gestionării entității”, este lămurit în ordinul ministerului.
Depunerea se face în cel mult 60 de zile de la încheierea exercițiului financiar. Deoarece actul normativ prevede că „exercițiul financiar reprezintă perioada pentru care trebuie întocmite situațiile financiare anuale și, de regulă, coincide cu anul calendaristic”, rezultă că, pentru 2016, declarația de inactivitate trebuie să ajungă la autorități până pe 1 martie 2017.
Declarația de inactivitate se completează cu ajutorul unui program de asistență gratuit și se depune în format electronic, cu o semnătură electronică extinsă anexată, sau numai în format tipărit și electronic. Documentul trebuie să includă, mai exact:
- denumirea completă (conform certificatului de înmatriculare);
- adresa și numărul de telefon;
- numărul de înregistrare la Registrul comerțului;
- codul unic de înregistrare;
- capitalul social.
Societățile sunt obligate să întocmească situațiile financiare pentru anul 2016 și să le depună până la data de 30 mai 2017 (ce pică într-o zi de marți), conform calculelor redacției noastre. Am scris aici mai multe despre acest subiect.
Atenție! Dacă nu depun în timp util declarația de inactivitate, firmele ce n-au desfășurat activitate de la constituire și până la sfârștul anului trecut riscă să fie amendate cu o sumă cuprinsă între 100 și 200 de lei, așa cum dispune Legea contabilității nr. 82/1991.