Obligația de a depune declarația de inactivitate este, practic, o alternativă la transmiterea situațiilor financiare anuale. Lipsa de activitate scutește firma de depunerea bilanțurilor, însă ea tot trebuie să anunțe lipsa de activitate din anul 2019.
„Entitățile care nu au desfășurat activitate de la constituire până la sfârșitul exercițiului financiar de raportare (31 decembrie 2019 - n. red.) nu întocmesc situații financiare anuale, urmând să depună în acest sens la unitățile teritoriale ale Ministerului Finanțelor Publice o declarație pe propria răspundere a persoanei care are obligația gestionării entității”, scrie în Ordinul MFP 3.781/2019, în care sunt regulile pentru situațiile financiare aferente anului trecut.
Depunerea declarației de inactivitate pentru anul 2019 se face în format electronic la unitățile MFP în termen de 60 de zile de la încheierea exercițiului financiar. Cele 60 de zile se împlinesc pe 29 februarie 2020, însă, pentru că această zi este una de sâmbătă, raportarea se va face până pe 2 martie 2020 (prima zi lucrătoare de după termenul inițial).
Transmiterea declarației se face fie online, pe e-Guvernare.ro (dacă este semnată electronic calificat), fie la unitățile MFP (dacă este depusă în format tipărit și în format electronic). Versiunea electronică a declarației de inactivitate a apărut recent pe site-ul Fiscului și poate fi folosită deja.
Declarația de inactivitate pentru anul 2019 trebuie să includă, conform actului normativ amintit mai sus, toate datele de identificare ale companiei, adică:
- denumirea completă (conform certificatului de înmatriculare);
- adresa și numărul de telefon;
- numărul de înregistrare la Registrul Comerțului;
- codul unic de înregistrare;
- capitalul social.
Regulile pentru transmiterea declarației de inactivitate se aplică și subunităților fără personalitate juridică din România, care aparțin unor persoane juridice care-și au sediul în străinătate. Obligația revine fiecărei subunități.
Companiile trebuie să întocmească și să depună situațiile financiare pentru anul 2019 până la 29 mai 2020, în timp ce ONG-urile trebuie să depună bilanțurile mai devreme, adică până la 29 aprilie 2020.
Depunerea bilanțurilor se face fie în format tipărit și format electronic, la registratura unităților MFP sau la oficiile poștale (prin scrisori cu valoare declarată), fie numai în format electronic, pe portalul e-Guvernare.ro (semnate cu certificat digital calificat).
Situațiile financiare anuale la 31 decembrie 2019 se întocmesc fie în baza reglementărilor contabile privind situațiile financiare anuale individuale și situațiile financiare anuale consolidate, prevăzute de Ordinul Ministerului Finanțelor 1.802/2014, fie în baza reglementărilor contabile conforme cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară, prevăzute de Ordinul Ministerului Finanțelor 2.844/2016.