Declarația de înregistrare fiscală/Declarația de mențiuni pentru persoane juridice, asocieri și alte entități fără personalitate juridică, cunocută şi sub denumirea de formularul 010, are un nou format de joi, odată cu publicarea în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 110 a Ordinului ANAF nr. 511/2017 privind modificarea şi completarea Ordinului ANAF nr. 3698/2015 pentru aprobarea formularelor de înregistrare fiscală a contribuabililor și a tipurilor de obligații fiscale care formează vectorul fiscal.
Vectorul fiscal reprezintă totalitatea tipurilor de obligații fiscale pentru care există obligaţii de declarare cu caracter permanent. De altfel, lista categoriilor de obligaţii fiscale de declarare, cu caracter permanent, care se înscriu în vectorul fiscal, a fost modificată ieri, în sensul eliminării impozitului pe construcţii şi adăugirii impozitului specific unor activităţi, apărut în legislaţia românească de la 1 ianuarie 2017.
Operatorii economici din sfera impozitului specific (turism, restaurante şi alimentaţie publică) trebuie să îşi modifice vectorul fiscal până la 31 martie 2017, prin depunerea noului formular, actualizat corespunzător.
Un alt motiv pentru care a fost necesară modificarea declaraţiei 010 îl reprezintă trecerea la categoria microîntreprinderilor a acelor societăţi ce au realizat în 2016 venituri impozabile de sub 500.000 de euro (noul plafon introdus) şi care erau plătitoare de impozit pe profit la finalul anului trecut.
Atenţie! În declaraţia de menţiuni, contribuabilul trebuie să completeze toate rubricile formularului cu datele valabile la momentul declarării, chiar dacă acestea au mai fost declarate.
Potrivit normelor în vigoare, formularul 010 se depune de către persoanele juridice române/nerezidente, asocierile și alte entități fără personalitate juridică, deținătorii autorizațiilor de punere pe piață a medicamentelor, persoane juridice române, precum și de reprezentanții legali ai deținătorilor autorizațiilor de punere pe piață a medicamentelor, care nu sunt persoane juridice române.
Totodată, declarația de înregistrare se completează la prima înregistrare fiscală, cu ocazia înființării, declarația de mențiuni se completează ori de câte ori se modifică datele declarate anterior, iar declarația de radiere se completează cu ocazia radierii înregistrării fiscale.
În ceea ce priveşte termenul-limită de depunere a documentului, acesta este de 30 de zile de la data înființării/ data eliberării actului legal de funcționare/ data începerii activității/ data obținerii primului venit/ data dobândirii calității de angajator, după caz, sau 15 zile de la data modificării ulterioare a datelor declarate inițial.
Declaraţia 010 se depune direct (reprezentant legal) sau prin împuternicit la registratura organului fiscal competent ori la poştă prin scrisoare recomandată şi se completează în două exemplare, înscriindu-se cu majuscule, citeţ şi corect, toate datele prevăzute. Un exemplar se păstrează de contribuabil, iar celălalt exemplar se depune la organul fiscal competent.
Anumiţi contribuabili trebuie să depună formularul 010 până diseară
De asemenea, formularul 010 trebuie depus de către persoanele juridice care au obligația să se înregistreze ca plătitori de TVA în urma depășirii plafonului legal de scutire. Persoana impozabilă care aplică regimul special de scutire şi a cărei cifră de afaceri este mai mare sau egală cu plafonul de scutire trebuie să solicite înregistrarea în scopuri de TVA, în termen de zece zile de la data atingerii ori depăşirii plafonului. Data atingerii sau depăşirii plafonului se consideră a fi prima zi a lunii calendaristice următoare celei în care plafonul a fost atins ori depăşit.
Astfel, în cazul acestor persoane, declaraţia 010 devine scadentă azi, ultima zi în care pot fi transmise la Fisc şi alte trei declaraţii fiscale, astfel:
- Declaraţie de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni pentru persoanele fizice române, Formularul 020. Se depune de persoanele fizice, altele decât cele care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere, care au obligaţia să se înregistreze în scopuri de TVA în termen de zece zile de la data atingerii ori depăşirii plafonului legal de scutire. Data atingerii sau depăşirii plafonului se consideră a fi prima zi a lunii calendaristice următoare celei în care plafonul a fost atins ori depăşit;
- Declaraţie de înregistrare fiscală/Declaraţia de menţiuni pentru persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere, Formularul 070. Se depune de persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere, care au obligaţia să se înregistreze ca plătitori de TVA în urma depăşirii plafonului legal de scutire. Data atingerii sau depăşirii plafonului se consideră a fi prima zi a lunii calendaristice următoare celei în care plafonul a fost atins ori depăşit;
- Notificare privind aplicarea/încetarea aplicării regimului special pentru agricultori, Formularul 087. Se depune de către persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 316 din Legea 227/2015, care optează pentru aplicarea regimului special pentru agricultori.
În cazul plăților, tot până cel târziu diseară trebuie efectuate:
- Plata taxei pentru servicii de reclamă şi publicitate. Taxa pentru servicii de reclamă şi publicitate se varsă la bugetul local, lunar, până la data de zece a lunii următoare celei în care a intrat în vigoare contractul de prestări de servicii de reclamă şi publicitate şi trebuie achitată de către orice persoană care beneficiază de servicii de reclamă şi publicitate în România în baza unui contract sau a unui alt fel de înţelegere încheiată cu altă persoană, cu excepţia serviciilor de reclamă şi publicitate realizate prin mijloacele de informare în masă scrise şi audiovizuale;
- Plata impozitului pe spectacole şi depunerea declaraţiei privind încasările din spectacole. Impozitul pe spectacole se plăteşte lunar până la data de zece, inclusiv, a lunii următoare celei în care a avut loc spectacolul la bugetele locale ale comunelor, ale oraşelor sau ale municipiilor, după caz, în a căror rază de competenţă se desfăşoară. O astfel de taxă trebuie plătită de persoanele fizice şi persoanele juridice care organizează manifestări artistice, competiţii sportive sau orice altă activitate distractivă, cu caracter permanent sau ocazional, cu excepţia spectacolelor organizate în scopuri umanitare.
Alte două formulare de înregistrare fiscală, modificate
Pe lângă declaraţia 010, Ordinul ANAF nr. 511/2017 aprobă noi modele pentru alte două formulare de înregistrare, respectiv:
- Declarație de înregistrare fiscală/Declarație de mențiuni/Declarație de radiere pentru contribuabilii nerezidenți care nu au sediu permanent în România, formularul 015. Acesta se depune de către contribuabilii nerezidenți alții decât persoanele fizice, care nu au sediu permanent în România, dar care au obligații fiscale, potrivit legilor speciale. Documentul se completează de către contribuabilii nerezidenți stabiliți în spațiul comunitar, care se înregistrează în scopuri de TVA direct.
- Declaraţie de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni/Declarație de radiere pentru persoane fizice care nu deţin cod numeric personal, formularul 030. Acesta este folosit pentru înregistrarea fiscală a persoanelor fizice care nu dețin cod numeric personal, altele decât cele care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere.
Lista tuturor obligațiilor fiscale aferente lunii februarie 2017 este disponibilă aici.
Comentarii articol (1)