CCR a respins astăzi sesizarea de neconstituționalitate a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 13/2017, ce a fost formulată de Avocatului Poporului, Victor Ciorbea. Practic, judecătorii n-au mai analizat pe larg situația din moment ce actul normativ în cauză a fost abrogat.
Mai exact, în comunicatul de presă al Curții scrie că, „la momentul pronunțării Curții Constituționale, Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 13/2017 nu mai este în vigoare, drept pentru care, potrivit jurisprudenței sale, Curtea nu are competența de a analiza pe fond excepția de neconstituționalitate formulată de Avocatul Poporului”.
Ordonanța amintită a generat numeroase reacții publice negative de la momentul publicării în dezbatere și până în prezent (cu toate că între timp a fost abrogată). Principalele nemulțumiri vizavi de prevederile ordonanței au fost legate de îngreunarea pedepsirii faptelor de abuz în serviciu și eliminarea neglijenței în serviciu, așa cum am explicat pe larg aici.
În sesizarea pe care Avocatul Poporului a înaintat-o Curții erau indicate mai multe motive pentru care OUG nr. 13/2017 ar fi fost în contradicție cu dispozițiile Legii fundamentale a României. Astfel, în principal, era vorba de:
- inexistența unei urgențe reale pentru modificarea codurilor penale;
- lipsa unor explicații legate de vătămarea gravă, certă și efectivă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice, necesară pentru pedepsirea abuzului în serviciu (atunci când nu era vorba de un prejudiciu de peste 200.000 de lei);
- abuzul în serviciu nu era luat în calcul dacă era vorba de încălcarea de hotărâri de Guvern sau ordine de ministru, de exemplu, ci doar dacă era vorba de legi și ordonanțe.
Indiferent care ar fi fost decizia CCR, prevederile OUG nr. 13/2017 deja au fost abrogate duminică prin intermediul OUG nr. 14/2017 și nu mai puteau fi aplicate.
În situația în care ordonanța încă ar fi fost în vigoare și ar fi fost declarată neconstituțională astăzi, aceasta ar fi fost suspendată timp de 45 de zile de la publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficial. Ulterior, dacă n-ar fi fost pusă în acord cu Constituția, aceasta și-ar fi încetat efectele la împlinirea termenului amintit.
De precizat că CCR a constatat recent că, în privința adoptării OUG nr. 13/2017, n-a existat niciun conflict juridic între Guvern și Parlament sau între Guvern și Consiliul Superior al Magistraturii.
Comentarii articol (0)