Declarația informativă privind impozitul reținut la sursă/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenți, formularul 207, este reglementată de Ordinul ANAF nr. 3695/2016, apărut chiar la finalul anului trecut şi care numerotează documentul amintit, pentru prima dată în ultimii ani.
Potrivit unui comunicat de presă recent al ANAF, pentru anul 2016, obligaţia depunerii formularului 207 revine plătitorilor de venituri către nerezidenţi care au efectuat reţinerea la sursă a impozitului potrivit prevederilor Codului Fiscal titlul VI capitolul I - “Impozitul pe veniturile obținute din România de nerezidenți”. Concret, declaraţia 207 se completează şi se depune pentru următoarele categorii de venituri:
- venituri din dividende;
- venituri din dobânzi;
- venituri din redevenţe;
- venituri din comisioane;
- venituri din activităţi sportive şi de divertisment;
- venituri reprezentând remuneraţii primite de persoane juridice străine care acţionează în calitate de administrator, fondator sau membru al consiliului de administraţie al unei persoane juridice române;
- venituri din servicii prestate de persoane nerezidente;
- venituri obţinute de persoane fizice nerezidente din premii acordate la concursuri organizate în România;
- venituri obtinute la jocuri de noroc practicate în România de persoane nerezidente;
- venituri din lichidarea unei persoane juridice române, realizate de persoane nerezidente;
- venituri realizate din transferul masei patrimoniale fiduciare de la fiduciar la beneficiarul nerezident.
De asemenea, în formular se înscriu şi veniturile scutite de impozitul pe veniturile obţinute din România, potrivit Codului fiscal sau potrivit convenţiilor de evitare a dublei impuneri încheiate de România cu alte state, respectiv:
- venituri din dobânzi;
- venituri obţinute din tranzacţiile cu instrumente financiare derivate utilizate pentru realizarea operaţiunilor de administrare a riscurilor asociate obligaţiilor de natura datoriei publice guvernamentale, venituri obţinute din tranzacţionarea titlurilor de stat şi a obligaţiunilor emise de catre unităţile administrativ/teritoriale şi venituri obţinute din tranzacţionarea valorilor mobiliare emise de către Banca Naţională a României;
- venituri din dividende;
- venituri din premii;
- venituri din redevenţe;
- venituri din activităţi de consultanţă;
- venituri realizate ca urmare a participării în alt stat la un joc de noroc, ale cărui fonduri de câştiguri provin şi din România.
Exemple de contribuabili ce au obligația depunerii formularului
Adrian Bența, consultant fiscal și auditor financiar, ne-a oferit și câteva exemple concrete de contribuabili ce au obligația depunerii declarației 207 până cel mai târziu marți.
Astfel, formularul trebuie depus de către persoana rezidentă ce a achitat dobânzi din redevențe unei persoane nerezidente, sau de către persoana rezidentă ce a plătit dividende și comisioane la nerezidenți.
"Depunerea declarației este de asemenea obligatorie dacă persoana rezidentă din România a achiziționat servicii de consultanță și management de la un nerezident", a mai punctat specialistul contactat de redacția noastră.
În plus, Adrian Bența ne-a prezentat și situația întâlnită cel mai frecvent în practică. Mai exact, este vorba despre nerezidenții care vin pe teritoriul țării noastre, prestează diverse servicii către persoane rezidente și facturează aceste servicii către cumpărătorul din România.
Consultantul fiscal a arătat și care este legătura dintre toate situațiile expuse anterior: "În toate situațiile de mai sus a existat o procedură de impozitare a veniturilor ținând cont de diverse cazuri particulare, cum ar fi existența unui certificat de rezidență fiscală cu aplicarea convențiilor de evitare a dublei impuneri sau scutiri de impozit acordate chiar de Codul fiscal", a încheiat sursa citată.
Azi e termenul-limită pentru transmiterea formularului 207
Cei care au plătit diverse sume către nerezidenți, sume supuse impozitului pe veniturile nerezidenților, trebuie să depună declarația informativă privind aceste venituri până în ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat.
Astfel, în 2017, documentul trebuie depus până cel mai târziu astăzi, iar nerespectarea acestui termen va atrage amenzi consistente, în contextul în care declaraţia 207 este inclusă în categoria celor informative. Concret, sancţiunile sunt următoarele:
- amenzi de la 12.000 la 14.000 de lei pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii şi mari;
- amenzi de la 2.000 la 3.500 de lei pentru contribuabilii mici.
"Aşadar, dacă aţi avut tranzacţii cu nerezidenţi în anul 2016 în urma cărora există obligaţia reţinerii impozitului la sursă (art. 223 din Codul fiscal) sau scutite de impozit (art. 229 din Codul fiscal), trebuie să le prezentaţi în Declaraţia 207", atrage atenţia expertul contabil Cristian Rapcencu, într-o postare pe pagina personală de Facebook.
De altfel, formatul acestui document impune declararea tuturor veniturilor pentru care fie că s-a reținut, fie că s-a acordat o scutire de impozit.
Nu în ultimul rând, declarația 207 oferă posibilitatea depunerii unei declarații rectificative ori de câte ori plătitorul de venit constată erori în declarația depusă anterior. Acest lucru este posibil prin bifarea cu „X” în căsuța prevăzută în acest scop.
Recomandările specialiştilor
Potrivit informaţiilor furnizate de Fisc, nu este necesară înregistrarea fiscală în cazul persoanelor fizice române, care nu mai au domiciliul în România, dar care prezintă un document doveditor al codului numeric personal deţinut.
Pentru persoanele nerezidente care realizează numai venituri supuse regulilor de impunere la sursă, iar impozitul reţinut este final, atribuirea codului de identificare fiscală (CIF) se poate face de organul fiscal, la solicitarea plătitorului de venit.
"Astfel, în situaţia în care nerezidentul nu dispune de CIF sau NIF (număr de identificare fiscală, n. red.) din România, trebuie să solicitaţi dvs (angajatorul, n. red.) un cod de înregistrare fiscală în numele lui prin formularul 015 (persoană juridică) sau formularul 030 (persoană fizică)", a explicat Cristian Rapcencu.
De altfel, specialistul le recomandă plătitorilor de venituri să efectueze aceste demersuri din timp, întrucât termenul-limită pentru depunerea formularului 207 se apropie, iar finalul de lună la ANAF va fi, cel mai probabil, foarte aglomerat.
În ceea ce priveşte actele necesare obţinerii codului de identificare fiscală, se poate consulta Circulara privind înregistrarea fiscală a unui nerezident de către un plătitor de venit, disponibilă aici.
Declaraţia se completează cu ajutorul programului de asistenţă al ANAF, iar reprezentanţii instituţiei recomandă ca, la completarea declaraţiei, să se verifice site-ul ANAF, în vederea utilizării ultimei versiuni a programului de asistenţă, disponibilă la această adresă de internet.
De altfel, formatul pdf inteligent al formularului 207 a fost actualizat ultima dată chiar în această lună.
Alte declarații ce trebuie depuse până diseară
Chiar dacă este cea mai cunoscută, declarația 207 nu este singura ce devine scadentă la final de lună. Astfel, azi este utlima zi în care pot fi depuse alte formulare din aceeași gamă, respectiv:
- Declarația informativă privind veniturile de natură salarială sau asimilate salariilor, inclusiv remunerațiile administratorilor și ale altor persoane asimilate acestora, rezidenți ai altor state membre ale Uniunii Europene, realizate în România pentru anul precedent, Formularul 402. Se depune de plătitorii veniturilor de natură salarială sau asimilate salariilor/remunerațiilor administratorilor și ale altor persoane asimilate acestora, denumiți în continuare entități raportoare, care au obligația calculării, reținerii și virării impozitului pe veniturile din astfel de remunerații.
- Declarația informativă privind produsele de asigurări de viață contractate de rezidenți ai altor state membre ale Uniunii Europene pe teritoriul României pentru anul precedent, Formularul 403. Se depune de către asigurători, definiți conform Legii nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare și supravegherea asigurărilor, cu modificările și completările ulterioare.
În altă ordine de idei, doar azi mai pot fi depuse și formularele 394 („Declaraţia informativă privind livrările/prestările și achizițiile efectuate pe teritoriul național aferente perioadei de raportare precedente”) și 205 („Declarația informativă privind impozitul reţinut la sursă, veniturile din jocuri de noroc şi câştigurile/pierderile din investiții, pe beneficiari de venit).
Comentarii articol (0)