Conform Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), antreprenorii au depus peste 3.000 de proiecte, în doar cinci zile de la deschiderea submăsurii 6.2 din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR 6.2), destinată sprijinirii unor afaceri non-agricole în spațiul rural.
Valoarea totală a cererilor de finanțare depuse este de aproximativ 161 de milioane de euro. Astfel, bugetul disponibil, în sumă de 18,3 milioane de euro, a fost deja depășit de peste șapte ori de valoarea proiectelor depuse, iar, conform regulilor AFIR, sesiunea a fost închisă în data de 7 mai 2017, cu mult timp înainte de termenul estimat, respectiv 31 iulie 2017.
Prin intermediul acestei linii de finanțare, antreprenorii au solicitat finanțare nerambursabilă pentru înființarea, pentru prima dată, a unor activități non-agricole noi în spațiul rural. Ajutorul acordat va fi de 50.000 de euro pentru servicii și de 70.000 de euro pentru activități de producție, pensiuni agroturistice și cabinete medicale și nu necesită o contribuție proprie din partea beneficiarilor.
Începând de astăzi, antreprenorii interesați de afacerile non-agricole în spațiul rural vor avea la dispoziție doar submăsura 6.4 din PNDR, care finanțează atât înființarea, cât și modernizarea lor. Această submăsură va rămâne deschisă pentru o perioadă de timp mai mare, urmând a fi închisă în data de 31 iulie 2017 sau în momentul în care valoarea proiectelor depuse va depăși de două ori bugetul disponibil.
În primele cinci zile de la deschidere, au fost depuse doar șapte cereri de finanțare în cadrul submăsurii 6.4. O posibilă explicație constă în faptul că, în cadrul acestei submăsuri, antreprenorii sunt nevoiți să asigure din surse proprii 30% în cazul activităților de servicii sau 10% în cazul activităților de producție, pensiuni agroturistice sau activități medicale.
Începând de astăzi, pentru investiții în activități non-agricole, ai nevoie de contribuție proprie
Prin intermediul PNDR 6.4 se acordă finanțare nerambusabilă pentru demararea unor activități non-agricole în spațiul rural, iar ajutorul nerambursabil poate ajunge la 200.000 de euro. Este necesară o contribuție proprie de cel puțin 10%, astfel că interesul pentru acestă linie de finanțare este mai scăzut.
Proiectele dezvoltate în sectoare de activitate precum pensiunile agro-turistice, activitățile de producție sau serviciile medicale necesită o contribuție proprie de doar 10% din valoarea eligibilă, însă vor fi dezavantajate de punctajul pe care îl pot obține. În cadrul sesiunii din acest an, sunt încurajate activitățile de servicii pentru populația rurală, contribuția proprie a antreprenorilor fiind, în acest caz, de 30% din valoarea proiectelor.
Modificări ale condițiilor de eligibilitate
În urma consultărilor publice, AFIR a adus o serie de modificări condițiilor de eligibilitate pentru proiectele ce vor fi depuse în cadrul sesiunii din acest an:
- sunt încurajate activitățile efectuate în domeniul serviciilor pentru populația rurală;
- spre deosebire de sesiunile anterioare, sunt eligibile investițiile în mai multe activități economice, însă doar dacă acestea corespund unor coduri CAEN complementare și dacă utilajele și echipamentele achiziționate pot fi utilizate în mai multe scopuri, conform specificațiilor tehnice și specificului activităților desfășurate;
- În cazul în care investiția cuprinde mai multe coduri CAEN, ce ar primi un punctaj diferit în cadrul procesului de evaluare, proiectul va primi punctajul cel mai mic;
- criteriile de selecție cuprind, spre deosebire de anii anteriori, și sectoare cu potențial de creștere specifice Deltei Dunării.
Pensiunile agroturistice au șanse mai scăzute de finanțare
Dacă în anii anteriori au fost finanțate sute de pensiuni agroturistice, ca urmare a punctajului foarte mare pe care aceste investiții îl primeau conform criteriilor de selecție, anul acesta a fost modificată grila de selecție, ceea ce face ca investițiile în agroturism să pornească cu șanse mult diminuate. Astfel, în cadrul apelului de proiecte ce a fost lansat în 3 mai 2017, prioritizarea proiectelor, în funcție de activitățile desfășurate, se va realiza astfel:
- servicii din sectoarele cu potențial de creștere (cu excepția serviciilor medicale, sanitar-veterinare și de agroturism);
- activități de producție din sectoarele cu potențial de creștere, servicii medicale, sanitar-veterinare;
- activități de agroturism.
Astfel, cele mai mari șanse de finanțare în cadrul sesiunii din anul 2017 le vor avea investițiile făcute în servicii din sectoarele cu potențial de creștere, precum colectarea deșeurilor nepericuloase, lucrări de tâmplărie și dulgherie sau întreținerea și repararea autovehiculelor.
Anul acesta se vor finanța parcurile pentru rulote, campinguri și tabere
Dacă pensiunile agroturistice nu au șanse de finanțare, antreprenorii care doresc să realizeze investiții în domeniul turistic au la dispoziție trei activități economice încadrate în categoria serviciilor, obținând astfel punctaj maxim în cadrul selecției de proiecte:
- parcuri pentru rulote, campinguri și tabere;
- servicii asigurate în terenurile de camping;
- servicii asigurate în parcurile pentru vehicule şi rulote.
Cine poate solicita ajutor financiar nerambursabil
În cadrul acestui program de finanțare, ajutorul financiar nerambursabil poate fi solicitat de către întreprinderile private care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
- desfășoară sau își propun să desfășoare activități eligibile, având totodată punctul de lucru înregistrat în spațiul rural;
- sunt înregistrate la Oficiul Registrului Comerțului cu statut minim de persoană fizică autorizată;
- în cazul acestor două programe de finanțare, persoanele fizice neautorizate la momentul depunerii cererii de finanțare nu pot fi eligibile.
Solicitanţii eligibili trebuie să se încadreze în categoria:
- microîntreprindere: maximum nouă salariaţi şi o cifră de afaceri de până la două milioane euro;
- întreprindere mică: între zece şi 49 de salariaţi şi o cifră de afaceri de până la zece milioane euro.
Pentru ce activități se poate solicita finanțare
Ajutorul financiar nerambursabil poate fi solicitat pentru o gamă variată de activități non-agricole desfășurate în spațiul rural. Totuși, în cadrul ghidului solicitantului este realizată o prioritizare a activităților eligibile, astfel că șansele de a obține finanțare sunt mai mari în cazul cererilor de finanțare implementate în următoarele sectoare cu potențial de creștere:
- textile și pielărie;
- industrii creative;
- activități meșteșugărești;
- tehnologia informațiilor;
- servicii pentru populația din spațiul rural;
- agroturism.
Activitățile încadrate într-unul dintre sectoarele amintite mai sus vor primi un punctaj suplimentar în cadrul procesului de evaluare, iar lista activităților eligibile poate fi consultată pe site-ul AFIR, aici. Exemple de activități cu șanse sporite de a primi finanțare prin intermediul PNDR 6.4:
Ajutorul maxim este de 200.000 de euro
Activitățile de înființare sau de modernizare a unei activități non-agricole din spațiul rural pot fi finanțate, începând de astăzi, doar prin intermediul PNDR 6.4.
În cadrul PNDR 6.4, ajutorul financiar nerambursabil este de cel mult 200.000 de euro, iar finanțarea nu acoperă decât cel mult 90% din valoarea eligibilă a proiectului. Așa cum a fost arătat la începutul acestui articol, procentul ajutorului nerambursabil este diferențiat în funcție de activitatea supusă finanțării:
- se decontează cheltuielile eligibile în procent de 70% în cazul serviciilor;
- activitățile medicale, pensiunile agroturistice și activitățile de producție vor primi o decontare în procent de 90% a valorii eligibile a proiectului.
În cadrul acestei linii de finanțare, sunt eligibile doar cheltuielile pentru realizarea investiției:
- lucrările de construcții și branșament la utilități;
- achiziția de echipamente, utilaje și instalații de lucru;
- achiziția dotărilor și mobilierului;
- achiziția de echipamente IT și produse software necesare.
Cheltuielile de exploatare, precum salariile, plata materiilor prime și a utilităților, nu sunt eligibile și vor fi asigurate de către beneficiar din veniturile generate de activitatea finanțată prin proiect. Ajutorul financiar nerambursabil va fi încasat, în acest caz, ca o decontare a cheltuielilor deja efectuate de către beneficiar din fonduri proprii.
Alocarea fondurilor se face în ordinea punctajelor obținute
După depunerea cererilor de finanțare, proiectele vor intra automat într-un proces de evaluare a conformității și eligibilității. Proiectele care au fost depuse împreună cu documentația completă, conform prevederilor din ghidul solicitantului vor fi declarate conforme și eligibile și vor fi evaluate din punct de vedere economic și tehnic. Fiecare proiect ajuns în această etapă va primi un punctaj, conform grilei de verificare tehnico-economică. Cele mai importante criterii de evaluare a proiectelor sunt:
- se acordă punctaj suplimentar agricultorilor care vor să își diversifice activitatea, orientându-se către activități non-agricole;
- activitățile înscrise în sectoarele cu potențial de creștere, conform explicațiilor de la începutul acestui articol;
- activitățile turistice și de agrement pot primi punctaj suplimentar, în funcție de potențialul turistic al zonei în care se implementează proiectul. De asemenea, proiectele implementate în arii naturale protejate și în zonele cu destinație ecoturistică vor fi punctate suplimentar.
Alocarea fondurilor va fi făcută în ordinea inversă a punctajelor obținute în urma procesului de evaluare tehnică și financiară, în limita bugetului disponibil. Lista completă a documentelor necesare pentru depunerea proiectelor este amintită în ghidul solicitantului. Cele mai importante documente sunt amintite mai jos:
- planul de afaceri;
- situațiile financiare pentru ultimul an fiscal încheiat, atunci când solicitantul are istoric;
- document justificativ pentru terenul și clădirea în care urmează să fie implementat proiectul;
- copia actuluid e identitate al reprezentantului legal al proiectului;
- documente care atestă forma de organizare a solicitantului;
- certificat constatator emis de Oficiul Registrului Comerțului;
- declarații pe proprie răspundere pentru certificarea cerințelor de eligibilitate menționate în ghidul solicitantului.
În cazul în care proiectul va fi selectat pentru finanțare, semnarea contractului de finanțare va fi condiționată de prezentarea următoarelor documente:
- certificat de atestare fiscală pentru lipsa datoriilor la bugetul general și bugetele locale;
- certificat de cazier judiciar, atât pentru întreprindere, cât și pentru responsabilul legal al proiectului;
- certificat de cazier fiscal pentru întreprinderea solicitantă;
- documente care dovedesc sursa de cofinanțare (extras de cont sau contract de credit).
Comentarii articol (3)