Conform schemei de minimis, doar întreprinderile înființate după data de 30 ianuarie 2017 vor putea depune cereri de finanțare pentru un ajutor financiar nerambursabil de cel mult 44.000 de euro, în cadrul Programului Start-up Nation, reprezentând 100% din valoarea eligibilă a proiectului. Beneficiarii vor suporta, din fonduri proprii, valoarea neeligibilă a proiectului, dar și toate sumele ce vor depăși ajutorul maxim acordat.
Depunerea cererilor de finanțare va debuta în data de 15 iunie la ora 10.00, sesiunea de primire a proiectelor urmând a fi deschisă pentru o perioadă de 30 de zile.
Înregistrarea în cadrul acestui program de finanțare se face în regim on-line, prin completarea planului de afaceri și atașarea celorlalte documente solicitate de către aplicația ce va fi activă pe site-ul Agenției pentru Implementarea Programelor și Proiectelor derulate de Întreprinderile Mici și Mijlocii (AIPPIMM).
Conform procedurii, proiectele vor fi selectate în funcție de ordinea inversă a punctajelor obținute în urma verificării planurilor de afaceri și a condițiilor de eligibilitate.
În primul rând, în cadrul sesiunii ce începe în data de 15 iunie, punctajul minim pentru admitere la finanțare este 50 puncte. Totodată, obținerea punctajului minim nu garantează obținerea finanțării, pentru că la egalitate de punctaj se vor aplica următoarele criterii suplimentare de departajare:
- numărul de locuri de muncă ce urmează a fi create în cadrul programului;
- numărul de locuri de muncă ocupate de persoane defavorizate sau absolventi după anul 2012 sau șomeri;
- achiziția de echipamente tehnologice;
- activitatea pe care accesează programul;
- data și ora înscrierii în program.
Cu alte cuvinte, data și ora înscrierii în program reprezintă ultimul criteriu de care se va ține cont, doar dacă egalitatea se va păstra după toate celelalte criterii enunțate anterior.
Cele mai mari șanse de finanțare le vor avea proiectele ce creează noi locuri de muncă
La egalitate de punctaj, proiectele vor fi departajate în funcție de numărul de locuri de muncă pe care fiecare firmă își propune să le realizeze. Astfel, deși grila de punctaj obligă solicitanții să creeze cel puțin un loc de muncă, vor avea întâietate proiectele ce și-au asumat obligații suplimentare privind numărul angajaților
Locurile de muncă nou-create trebuie să fie realizate pentru o normă întreagă de opt ore și pentru o perioadă nedeterminată și să fie menținute pentru o durată de cel puțin doi ani după finalizarea perioadei de implementare.
Angajarea de șomeri și absolvenți va aduce punctaj suplimentar
Crearea de locuri de muncă prin implementarea proiectului pentru anumite categorii sociale va garanta societății obținerea unui punctaj suplimentar în cadrul procedurii de selecție a proiectelor. De asemenea, acesta reprezintă, totodată, un criteriu suplimentar de departajare: la egalitate de punctaj. vor avea prioritate acele proiecte care crează mai multe locuri de muncă persoanelor din aceste categorii.
Categoriile vizate sunt:
- persoane defavorizate;
- absolvenți după anul 2012, respectiv după data de 1 ianuarie 2013;
- șomeri.
Contează și ponderea investiției în echipamente tehnologice și software
Includerea unor echipamente tehnologice și soluții software necesare desfășurării activității într-o pondere mai mare sau egală cu 50% din valoarea planului de afaceri va asigura selectarea proiectului, în cazul în care după criteriile de selecție amintite anterior se păstrează egalitatea deplină.
Astfel, sunt încurajate acele proiecte care investesc o parte mai mare a banilor încasați în echipamente tehnologice și software.
În cazul în care egalitatea de punctaj se va păstra după toate aceste criterii enumerate anterior, se va realiza departajarea proiectelor în funcție de activitatea pentru care se solicită finanțarea, fiind acceptate, mai întâi, activitățile de producție și realizare software la comandă. Activitățile din sfera industriilor creative vor primi finanțare doar dacă bugetul alocat acestei sesiuni nu a fost consumat integral.
Doar în cazul în care egalitatea de punctaj se păstrează, va conta ordinea depunerii proiectelor în aplicația electronică.
Care vor fi pașii pentru înscrierea proiectelor
Iată etapele pe care un solicitant va trebui să le parcurgă pentru a primi finanțare nerambursabilă:
- antreprenorul trebuie să se înregistreze în aplicaţia online disponibilă pe site-ul www.aippimm.ro;
- înscrierea online se desfășoară continuu, până în data de 14 iulie 2017, ora 20.00. Astfel, dacă la închiderea sesiunii vor fi încă fonduri disponibile, procedura de înscriere va fi prelungită suplimentar;
Evaluarea planului de afaceri se va realiza prin parcurgerea următoarelor etape:
- verificarea online realizată automat de către aplicaţia software, care generează un punctaj pe baza criteriilor de selecție. Punctajul minim acceptat va fi de 50 de puncte;
- verificarea administrativă și de eligibilitate;
- verificarea veridicităţii şi coerenţei informaţiilor înscrise în planul de afaceri.