Activitățile eligibile în cadrul programelor de finanțare anunțate pentru anul 2017 sunt variate, mergând de la agricultură și până la activități meșteșugărești, servicii, cabinete medicale, producție de bunuri sau pensiuni turistice.
Cele mai numeroase linii de finanțare care acceptă activitățile de tip start-up sunt oferite în spațiul rural, prin intermediul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR). Acest program acordă sprijin financiar debutanților în afaceri prin intermediul tuturor liniilor de finanțare, fiind selectate și prezentate mai jos doar șase dintre acestea.
Programul Operațional de Capital Uman (POCU) oferă spijin pentru inițierea unor afaceri prin intermerdiul liniei de finanțare România Start-up Plus.
Ultimul program de finanțare prezentat este Start-up Nation România, ale cărui norme de aplicare se află încă în dezbatere publică până în data de 3 martie 2017.
În prezent, niciuna dintre măsurile de finanțare prezentate nu este activă, demararea lor fiind așteptată după data de 1 mai 2017.
Debutant în spațiul rural. Ce activități poți desfășura?
PNDR sprijină, prin toate liniile de finanțare, debutul în afaceri, atât în agricultură, cât și în activități non-agricole desfășurate în spațiul rural. Astfel, antreprenorii care vor să primească fonduri pentru demararea unei afaceri agricole au la dispoziție următoarele măsuri de finanțare:
PNDR 4.1 – Investiții în exploatații agricole
Această linie de finanțare sprijină investițiile realizate în ferme vegetale, zootehnice sau mixte, iar ajutorul acordat poate ajunge la 90% din valoarea eligibilă a proiectului, însă nu poate depăși două milioane de euro.
Solicitanții eligibili trebuie să fie înregistrați ca persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau forme de înregistrare juridică, precum societățile cu răspundere limitată sau societățile debutante. Ajutorul financiar nerambusabil poate ajunge, în unele condiții, la 90% din valoarea eligibilă a proiectului, fără a depăși două milioane de euro.
Exemple de proiecte ce pot primi finanțare în cadrul acestei măsuri:
- înființarea unei ciupercării;
- achiziția de echipamente agricole pentru o fermă vegetală;
- înființarea unei livezi;
- construirea unor grajduri pentru înființarea unei ferme de animale.
PNDR 4.2 – Procesarea produselor agricole
Prin intermediul acestei măsuri, întreprinzătorii sunt încurajați să înființeze sau să dezvolte afaceri în domeniul procesării produselor agricole.
Întreprinderile sunt încurajate să dezvolte, în cadrul acestor proiecte, lanțuri alimentare integrate, respectiv colectarea materiei prime, procesare și comercializare de produse alimentare. De asemenea, sunt încurajate investițiile în produse ecologice, tradiționale, dar și asocierea producătorilor agricoli care își propun să dezvolte împreună unități de procesare pentru propriile produse.
Ajutorul financiar nerambursabil este de cel mult 50% din valoarea eligibilă, iar sprijinul nu poate depăși 2,5 milioane de euro.
Exemple de proiecte în cadrul acestei măsuri:
- înființarea unei fabrici de produse lactate;
- înființarea unei fabrici de conserve;
- achiziția unei linii tehnologice pentru obținerea sucului natural din fructe.
PNDR 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri
Tinerii fermieri sunt persoanele care încă nu au împlinit încă vârsta de 40 de ani în ziua depunerii proiectului, având deja o exploatație agricolă înregistrată. Instalarea tinerilor fermieri presupune preluarea sau înființarea unei ferme agricole și depunerea cererii de finanțare într-un interval de cel mult doi ani de la înregistrarea fermei la Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură, primăria locală sau Direcția Sanitar Veterinară.
Ajutorul este de 40.000 de euro sau 50.000 de euro, în funcție de dimensiunea exploatației agricole.
Tinerii fermieri primesc 75% din ajutor în avans și trebuie să demareze implementarea proiectului în nouă luni de zile de la semnarea contractului de finanțare. Tranșa a doua este acordată într-un interval maxim de trei ani în cazul exploatațiilor agricole sau de cinci ani în cazul exploatațiilor pomicole. Condițiile de desfășurare ale acestui program de finanțare au fost detaliate în acest articol.
PNDR 6.3 – Dezvoltarea fermelor mici
În cadrul acestei linii de finanțare este oferit sprijin financiar dezoltării unor mici exploatații agricole. Astfel, micii fermieri primesc un sprijin de 15.000 de euro, din care cea mai mare parte, respectiv 75%, reprezintă avansul.
Tranșa finală este acordată, la fel ca și în cazul instalării tinerilor fermieri, într-un interval maxim de trei ani de zile în cazul exploatațiilor agricole sau de cinci ani de zile în cazul exploatațiilor pomicole. Micii fermieri sunt obligați să-și dezvolte exploatația agricolă deținută și să comercializeze produse în valoare minimă de 20% din valoarea avansului acordat.
Investițiile în activități non-agricole realizate în spațiul rural sunt sprijinite prin intermediul a două linii de finanțare din cadrul PNDR:
PNDR 6.2 – Înființarea de activități non-agricole în spațiul rural
Această linie de finanțare acordă un sprijin financiar nerambursabil diferit, în funcție de specificul activității desfășurate, astfel:
- 50.000 de euro pentru înființarea unor activități de prestări servicii în spațiul rural;
- 70.000 de euro pentru înființarea unor pensiuni agro-turistice, cabinete medicale sau veterinare, dar și pentru activitățile de producție sau meșteșuguri.
Ajutorul este acordat în două tranșe, respectiv 70% sub formă de avans, după semnarea contractului de finanțare. Încasarea tranșei finale este condiționată de îndeplinirea următoarelor condiții:
- investiția trebuie să demareze într-un interval de cel mult nouă luni de la semnarea contractului de finanțare;
- planul de afaceri trebuie să fie implementat în întregime într-un interval maxim de cinci ani de zile;
- afacerea trebuie să genereze venituri de cel puțin 30% din prima tranșă, până la momentul solicitării tranșei finale.
Exemple de proiecte în cadrul acestei măsuri:
- înființarea unei pensiuni agro-turistice;
- înființarea unui cabinet medical;
- atelier de tâmplărie;
- fabrică de confecții;
PNDR 6.4 – Înființarea și dezvoltarea de activități non-agricole în spațiul rural
Prin intermediul PNDR 6.4 se poate solicita sprijin financiar nerambusabil pentru demararea unei afaceri, fiind însă posibilă și finanțarea unor afaceri cu istoric.
Sunt eligibile, la fel ca și în cazul liniei de finanțare PNDR 6.2, PFA-urile, ÎI, dar și SRL-urile și SRL-D-urile care solicită finanțare pentru realizarea unei investiții, în acest caz nefiind eligibilă decontarea cheltuielilor pentru susținerea activității. Astfel, banii nerambusabili pot fi solicitați pentru:
- realizarea construcțiilor;
- achiziția de echipamente și utilaje;
- achiziția de echipamente IT și produse software.
Nu sunt eligibile, în cadrul acestei linii de finanțare, salariile și contribuțiile sociale, materiile prime, utilitățile sau alte cheltuieli operaționale. Se pot finanța aceleași idei de afaceri ca și în cazul PNDR 6.2, fiind totuși posibilă și solicitarea unor fonduri nerambursabile pentru dezvoltarea și modernizarea unor activități deja începute.
POCU România Start-up Plus sprijină antreprenoriatul
Una dintre cele mai interesante și urmărite linii de finanțare destinată sprijinirii antreprenoriatului este oferită de Programul Operațional Capital Uman.
Apelul de proiecte pentru această finanțare este deja încheiat, urmând ca în perioada următoare să fie selectate proiectele câștigătoare. Selecția proiectelor este estimată a se încheia în luna aprilie a acestui an, ulterior fiind demarate activitățile de implementare ale proiectelor.
În cadrul liniei de finanțare România Start-up Plus, salariații, șomerii, dar și alte categorii de persoane eligibile au posibilitatea de a participa gratuit la cursuri de cultură antreprenorială și la un stagiu de practică. Înscrierea va fi posibilă după anunțarea proiectelor câștigătoare și semnarea contractelor de finanțare. După parcurgerea cursului de antreprenoriat și a stagiului de practic, cursanții pot pregăti și susține un proiect în cadrul unui concurs de idei de afaceri. Proiectele selectate pentru finanțare vor primi un sprijin nerambursabil de cel mult 40.000 de euro.
Ajutorul nerambursabil este acordat în următoarele condiții:
- la semnarea deciziilor de finanțare, antreprenorul va primi în avans o sumă egală cu 75% din ajutorul total, cel mult 30.000 de euro;
- proiectele trebuie să se implementeze în cel mult un an de zile și să obțintă venituri de 30% din valoarea avansului, respectiv cel mult 9.000 de euro;
- fiecare afacere astfel sprijinită trebuie să creeze două locuri de muncă pe care să le păstreze în toată perioda de monitorizare de șase luni de zile;
- tranșa a doua este acordată doar dacă obligațiile asumate au fost respectate.
Implementarea acestui program de sprijinire a antreprenoriatului prin intermediul POCU România Start Up Plus va conduce la:
- participarea unui număr de cel puțin 6.300 de persoane la cursuri de antreprenoriat și stagii de practică gratuite;
- înființarea a cel puțin 630 de întreprinderi;
- crearea a cel puțin 1.260 de noi locuri de muncă.
Start-up Nation România
Programul Start-up Nation România este cea mai recentă soluție de finanțare propusă pentru anul 2017, iar implementarea corectă a sa va genera înființarea a 10.000 de noi întreprinderi și crearea a 20.000 de noi locuri de muncă.
În cadrul programului de finanțare Start-up Nation România, întreprinderile nou-înființate vor putea solicita un ajutor de până la 44.000 de euro pentru plata chiriei, achiziția de utilaje și instalații, dar și pentru mașini de transport și echipamente IT, întreaga sumă fiind nerambursabilă. Vor fi eligibile proiectele implementate în mediul urban și în regiunile mai puțin dezvoltate, cu excepția regiunii București-Ilfov. Pentru ca programul Start-up Nation să poată fi pus în aplicare, mai este nevoie, totuși, de norme de aplicare, iar acestea au apărut recent în dezbatere publică.
Ajutorul financiar nerambusabil este de aproximativ 44.000 de euro, reprezentând 100% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului. Beneficiarii vor asigura doar resursele financiare necesare acoperirii cheltuielilor neeligibile ale proiectului.
Mai multe informații despre această linie de finanțare sunt disponibile aici. Normele de aplicare, aflate momentan în dezbatere publică, au fost actualizate recent, iar noile condiții propuse pot fi citite aici.