Impozitele, taxele, contribuțiile și alte sume datorate bugetului general consolidat al statului pot fi achitate către Fisc în patru modalități diferite. Acestea sunt prezentate sumar într-un ghid publicat recent de reprezentanții ANAF.
Mai exact, este vorba de viramentul în cont bancar, plata cu numerar, plata prin mandat poștal și plata cu cardul bancar (online sau la casierii). Bine de știut este că primele trei modalități sunt disponibile pentru firme, însă ultima este doar pentru persoanele fizice.
1. Viramentul bancar
Atunci când este vorba de viramentul într-un cont bancar, contribuabilii trebuie să folosească un ordin de plată. În acest sens, codurile IBAN ale conturilor unităților Trezoreriei Statului, pentru plata sumelor datorate, pot fi găsite chiar pe deciziile de impunere de la Fisc, însă ele sunt disponibile și aici. Totodată, în ghidul oficial este indicat faptul că ordinul de plată poate fi completat cu ajutorul unei aplicații disponibile aici, dar și că la efectuarea plăților se pot folosi serviciile de e-banking.
2. Plata cu numerar
Plata cu numerar sau, cu alte cuvinte, plata cu bani lichizi (bancnote, monede) este o altă modalitate în care firmele și persoanele fizice își pot achita datoriile. Acest lucru se poate face la casieriile Trezoreriei Statului în raza cărora contribuabilii își au domiciliul fiscal. Concret, când vorbim de domiciliu fiscal vorbim de adresa la care locuiește o persoană fizică, sediul activității sau sediul social al unei firme.
3. Plata prin mandat poștal
Plățile prin mandat poștal implică deplasarea contribuabililor la oficiile poștale. Și în acest caz codurile IBAN ale conturilor unităților Trezoreriei Statului, pentru plata sumelor datorate, sunt afișate pe deciziile de impunere de la Fisc sau online, aici.
4. Plata cu cardul bancar
A patra și ultima modalitate de plată a sumelor datorare Fiscului este și cea mai nouă dintre toate, dar aceasta este strict pentru persoanele fizice. Plata cu cardul bancar se poate face fie online, cu ajutorul platformei Ghișeul.ro, fie la casieriile Trezoreriei Statului în raza cărora contribuabilii își au domiciliul fiscal (adică adresa din cartea de identitate sau din permisul de ședere în România, de exemplu).
Notă: Ghidul referitor la modalitățile de efectuare a plăților către Fisc poate fi consultat integral mai jos sau la această adresă.
Comentarii articol (0)