Începând cu al doilea semestru al anului universitar în curs, studenții de la facultățile de stat primesc burse și alte forme de sprijin material după reguli noi, recent introduse prin Ordinul MEN nr. 3392/2017 privind stabilirea Criteriilor generale de acordarea a burselor și altor forme de sprijin material pentru studenții și cursanții din învățământul superior de stat, învățământ cu frecvență.
Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 155 din 2 martie 2017 și a venit să răspundă unor cerințe absolut necesare în materia acordării burselor studențești. Ultimul act normativ care a tratat această chestiune, dar în linii generale, a fost HG nr. 558/1998, un act normativ adoptat chiar înainte de actuala Lege a educației nr. 1/2011.
Considerat insuficient și învechit la ora actuală, federațiile studențești din România au adresat constant rugăminți pentru ca Ministerul Educației să vină cu un act nou și care să stabilească reguli unitare pentru toate universitățile de stat din țară, așa cum reiese din nota de fundamentare a ordinului.
Concret, este vorba despre acordarea burselor pentru performanțele academice, despre bursele sociale și cele ocazionale acordate pe criterii sociale, despre bursele speciale oferite pentru activități culturale și sportive deosebite, despre bursele pentru stagii de studii, precum și despre orice alte forme de sprijin material. Toate acestea sunt suportate din fonduri publice, motiv pentru care este firesc ca regulile lor de acordare să fie cât de cât uniforme. În mod complementar, mai ales acolo unde actul indică acest lucru, conducerile universităților vor stabili și alte reguli.
Firește că, pe lângă acestea, operatorii economici sau alte persoane interesate pot să încheie contracte cu universitățile și să ofere studenților și alte tipuri de burse, unde criteriile de acordare să difere de cele din ordinul menționat.
Mai multe burse sociale pentru studenții săraci și pentru cei bolnavi
Ordinul aduce în materia burselor sociale cele mai multe modificări, Ministerul stabilind ca 30% din fondul total de burse să meargă către bursele sociale. "În prezent, conform datelor Consiliului Național pentru Finanțarea Învățământului Superior din octombrie 2016, ponderea fondurilor alocate pentru bursele sociale era de doar 14,66% din fondurile totale alocate universități pentru burse, incluzând aici și subvenția acordată de MEN pentru acordarea burselor", se prevede în nota de fundamentare a actului.
La ora actuală, se punctează, există instituții de învățământ superior care alocă foarte puțini bani din venituri proprii pentru fondul de burse, respectiv un procent foarte mic din respectivul fond pentru bursele sociale. În acest sens, prevederile ordinului ar trebui să ducă la o oarecare uniformizare și la acordarea mai multor burse sociale celor care au nevoie de acestea.
Concret, vorbim despre bursele sociale și despre bursele sociale ocazionale, care se acordă pe bază de cerere studenților care au o situație materială precară. Ordinul impune universităților să nu condiționeze acordarea acestor sume de bani de alte criterii academice, singura condiție impusă fiind cea a promovării examenelor.
Cine sunt beneficiarii acestor burse? Potrivit ordinului, e vorba de studenții orfani de unul /de ambii părinți ori de cei instituționalizați și care nu realizează venituri peste plafonul pentru acordarea bursei sociale, de studenții bolnavi de TBC, boli maligne, astm, epilepsie sau alte boli cronice, dar și despre studenții a căror familie nu a realizat în cele trei luni înaintea începerii semestrului un venit lunar net mediu per membru de familie mai mare decât salariul de bază minim net pe economie.
De asemenea, o noutate introdusă de actul normativ este și faptul că acordarea burselor sociale se poate face până la împlinirea vârstei de 35 de ani. Ca și în vechiul act normativ, se pleacă de la ideea că bursa trebuie să fie suficientă pentru a acoperi nevoile de masă și cazare ale studentului.
Cât despre bursele sociale ocazionale, ordinul nu a adus schimbări: ele se acordă în aceleași trei situații, respectiv bursa pentru îmbrăcăminte și încălțăminte, bursa pentru maternitate și cea pentru decesul unui membru de familie.
Bursele de merit și de performanță se acordă după regulile fiecărei universități
Ordinul publicat stabilește că bursele pentru stimularea performanței, acordate din fondurile statului, sunt cele de merit și bursele de performanță, însă metodologia de acordare a acestora este proprie fiecărei universități în parte. Ele se acordă pentru rezultate academice deosebite sau pentru implicarea studentului în activitățile extracurriculare și de voluntariat.
Aceste sume de bani se pot acorda studentului care se încadrează măcar într-una dintre următoarele situații:
- a obținut rezultate deosebite la învățătură, respectiv cele mai mari medii din același an de studiu al unui program de studii;
- a obținut performanțe științifice, inovație și brevete;
- alte situații prevăzute prin regulamentul propriu al unității școlare.
Totuși, bursa de performanță nu se poate acorda decât începând din anul al doilea, potrivit actului, și trebuie să fie mai mare decât bursa de merit, studentul care are dreptul să le primească pe amândouă neputând să primească decât una singură (pe cea mai mare). Tot așa, actul mai prevede și că bursa de merit trebuie să fie mai mare decât cea socială.
Până acum, legislația menționa în acestă categorie bursele de merit și de bursele de studiu, stabilind exact când se acordă bursele de merit. De asemenea, în categoria burselor de merit intra înainte și cea pentru activitățile culturale sau sportive deosebite, acestea fiind considerate burse de performanță.
Acum, prin ordinul publicat, bursele pentru performanțele sportive și pentru activitățile culturale sunt tratate separat, în interiorul noțiunii de burse speciale, însă criteriile de performanță sunt stabilite de universități.
Ce documente trebuie să depună studenții pentru burse?
Ordinul stabilește, în mod unitar pentru toate unitățile de învățământ superior, și lista documentelor justificative pe baza cărora se realizează încadrarea în unul dintre tipurile de burse oferite:
- înscrisuri care să demonstreze veniturile studentului / ale familiei sale; dacă niciunul nu are venituri, atunci se depune o declarație pe propria răspundere în acest sens, însoțită de documentele care atestă acest lucru (se obțin de la Fisc);
- raportul de anchetă socială (dar numai atunci când planează suspiciuni asupra cererii și este obligatorie atunci când părinții lucrează sau domiciliază în străinătate);
- copii de pe certificatul/certificatele de deces ale părintelui/părinților, dacă e cazul;
- certificatul de la un medic de specialitate, altul decât cel de familie, în care să prezinte evoluția și tabloul clinic al problemei medicale de care suferă studentul și pentru care are dreptul la bursa socială.
Important! Un student nu poate primi două tipuri de burse simultan din aceeași categorie, dar are dreptul să opteze pentru cea cu valoarea mai mare sau care se acordă pentru o perioadă mai mare. Totuși, cei care primesc bursă socială pot primi și alt tip de bursă în același timp.
Comentarii articol (9)