Într-un articol anterior am prezentat cei zece pași pe care orice antreprenor trebuie să îi urmeze pentru a-și întocmi fluxul de numerar al propriei afaceri, chiar dacă nu este contabil și nu are cunoștințe financiare.
Orice flux de numerar prezintă informațiile financiare pe care o societate sau afacere le înregistrează pe trei planuri:
- activitatea de investiții;
- activitatea de finanțare;
- activitatea de exploatare.
Activitatea de investiții se referă la cheltuielile pe care societatea le face pentru a dezvolta proiectul: achiziția de echipamente, realizarea unor construcții, achiziția de softuri și echipamente IT etc. De asemenea, trebuie să cunoști și momentul în care se vor realiza aceste cheltuieli, întrucât fluxul de numerar este prezentat întotdeauna pe o perioadă de timp extinsă: fluxul de numerar poate fi prezentat pe zile, săptămâni, luni sau ani.
Activitatea financiară prezintă sursele de finanțare pe care societatea le are la dispoziție pentru a susține investiția prezentată anterior. Astfel, încasările din activitatea financiară pot fi constituite din:
- aportul în numerar al asociaților sau acționarilor;
- disponibilul de numerar pe care societatea l-a înregistrat într-o perioadă de timp anterioară și pe care acum îl are la dispoziție;
- credite bancare pe care societatea le va contracta pentru a-și suplimenta sursele proprii disponibile;
- ajutor financiar nerambursabil, în cazul în care societatea va realiza investiția prin intermediul unui proiect finanțat din fonduri europene sau naționale.
Ieșirile de numerar din activitatea financiară sunt legate de rambursare acestor împrumuturi: plata ratelor și a dobânzilor aferente, atunci când este cazul.
Activitatea de exploatare se referă la încasările și plățile pe care societatea le va realiza din activitatea curentă pe care o desfășoară. Atunci când societatea este start-up, ea nu va avea venituri din explotarea până în momentul în care investiția este finalizată. Astfel, societatea va avea activitate financiară și investițională, dar nu va avea o activitate de explotare. Pe termen mediu și lung, activitatea de explotare este cea care trebuie să susțină rambursarea creditelor contractate, plata dobânzilor bancare, plata impozitelor și taxelor. Pe termen scurt, însă, societatea poate apela la surse suplimentare din care să-și completeze sursele proprii:
- credite bancare pe termen scurt;
- împrumut de la asociați.
Înainte de a parcurge exemplul de mai jos, citește aici articolul anterior în care am prezentat modalitatea de întocmire a unui flux de numerar.
Exemplu practic pentru întocmirea unui flux de numerar
Pentru a exemplifica modalitatea de întocmire a unui flux de numerar, am luat în calcul o situație ipotetică, prezentată în continuare. O întreprindere nou-înființată dorește să demareze o activitate de producție. Pentru aceasta, și-a estimat o investiție inițială în valoare de 40.000 de lei, defalcată astfel:
- va achiziționa echipamente și instalații de lucru în valoare de 30.000 de lei;
- va achiziționa active necorporale (softuri, mărci comerciale, licențe) în sumă de 10.000 de lei.
Resursele financiare ale societății
Societatea are un disponibil de 10.000 de lei care să-i acopere o parte a cheltuielilor ocazionate de demararea proiectului, însă va contracta un credit bancar în valoare de 40.000 de lei din care va achiziționa echipamentele și softurile necesare. Totodată, societatea va închiria o hală de producție pentru care va plăti o chirie lunară de 2.000 de lei și va avea următoarele cheltuieli:
Rambusarea creditului și plata dobânzilor bancare
Am inclus în exemplul atașat acestui articol și rambursarea creditului contractat, precum și plata dobânzilor aferente. Valorile incluse sunt doar cu rol de exemplu și nu reprezintă, în niciun caz, sumele rezultate dintr-un contract estimat de credit.
Plata utilităților
Prin contractul de închiriere, societatea se obligă să plătească și valoarea utilităților ce se vor consuma în spațiul de producție. În primele luni, întrucât activitatea nu a demarat, utilitățile vor fi în sumă de 100 de lei, iar după ce producția demarează, utilitățile vor reprezenta o cheltuială lunară de 500 de lei.
Plata salariilor și a contribuțiilor sociale
Întreprinderea va angaja un muncitor cu o lună înaintea demarării producției, iar salariul și contribuțiile sociale aferente vor reprezenta 1.783 de lei, defalcate astfel:
- salariul brut va reprezenta 1.450 de lei;
- contribuțiile sociale datorate de angajator vor reprezenta 333 de lei.
Plata materiilor prime și materialelor necesare
Din momentul în care producția va demara, societatea va avea o cheltuială lunară de 1.000 de lei pentru procurarea materiilor prime și a materialelor necesare în procesul de fabricație.
Veniturile realizate
După realizarea investiției, din vânzarea produselor realizate, societatea va încasa lunar o sumă de 10.000 de lei.
Cheltuieli cu TVA și impozite
Plățile și rambursările de TVA, precum și plata impozitului pe profit sunt calculate lunar, la finalul fiecărei perioade de analiză, contrar prevederilor fiscale în vigoare. Totuși, am preferat să prezentăm această modalitate de calcul pentru a surprinde mai ușor modul de constituire al acestor taxe și impozite.
La finalul acestui articol, trebuie să reții:
- fluxul de numerar prezintă activitatea financiară, de investiții și de explotare a unei societăți;
- fiind un flux de numerar, încasările și plățile vor include TVA, atunci când este cazul;
- într-un flux de numerar nu se vor include niciodată cheltuielile cu amortizarea, întrucât nu reprezintă o ieșire de numerar din societate;
- fluxul de numerar trebuie să fie pozitiv pe fiecare perioadă analizată. În caz contrar, societatea trebuie să prevadă resurse financiare suplimentare pe termen scurt pentru acoperirea acestor cheltuieli;
- chiar și o activitate profitabilă la finalul anului poate să creeze probleme foarte mari de lichidități pe termen scurt, atunci când nu sunt corelate momentele în care se vor încasa sumele datorate de clienți cu momentele în care vom face plăți către furnizorii noștri;
- plata sau rambusarea TVA-ului, precum și plata impozitelor pe venituri sau cifra de afaceri a societății se vor prezenta așa cum prevede Codul Fiscal. Calculele prezentate în fluxul atașat au doar un rol teoretic.
Descarcă fluxul de numerar prezentat ca exemplu din fișierul anexat sau direct de aici. În cazul în care dorești să-ți creezi propriul scenariu, completează doar celulele gri. Toate celelalte secțiuni ale fluxului de numerar conțin formule care, odată șterse, vor provoca erori de calcul și prognoze nerealiste.