Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) publică trimestrial, pe site-ul propriu al instituției, liste cu persoanele care nu și-au plătit obligațiile fiscale datorate la fiecare buget în parte. Este vorba, mai exact, despre două liste care se publică separat: una pentru restanțierii persoane juridice și una pentru persoanele fizice.
Pentru a vedea listele datornicilor trebuie să intrăm pe pagina dedicată de pe site-ul ANAF și să căutăm în listă astfel:
- folosind denumirea/numele contribuabilului în căsuța "Denumire" (dacă nu completăm nimic se va afișa toată lista);
- completăm căsuța pentru "Cod validare" cu cifrele și literele din imaginea alăturată căsuței.
Ultimele liste publicate de ANAF sunt cele pentru ultimul trimestru din 2016, adică pentru cei care datorau sume de bani Fiscului la data de 31 decembrie anul trecut (pentru anul 2017, primele liste vor apărea în luna aprilie a acestui an). Aceste liste conțin un număr de 46.421 de debitori persoane fizice și juridice ale căror obligații fiscale restante la finalul anului trecut și neachitate până la începutul lunii februarie sunt de 86,16 miliarde de lei, astfel:
- 192 figurează la lista marilor contribuabili (6,12 miliarde de lei);
- 1.062 de persoane juridice sunt pe lista contribuabililor mijlocii (8,14 miliarde de lei);
- 34.434 figurează la categoria micilor contribuabili (69,64 miliarde de lei);
- 10.193 de simpli cetățeni (2,26 miliarde de lei).
Totuși, o persoană nu poate figura pe liste pentru orice datorie neplătită la scadență, pentru că legislația în materie impune și anumite plafoane sub care restanțierii nu pot ajunge pe liste și care s-au majorat semnificativ de la 31 ianuarie anul acesta.
Cetățenii care înregistrează obligaţii fiscale restante şi din desfăşurarea de activităţi economice în mod independent sau exercită profesii liberale pot ajunge pe lista datornicilor dacă restanțele lor la Fisc depășesc 100.000 de lei (până la 31 ianuarie plafonul era stabilit la 10.000 de lei).
Celelalte persoane fizice trebuie să aibă datorii mai mari de 15.000 de lei pentru a apărea pe liste (înainte plafonul era de zece ori mai mic). Totuși, dacă persoanele datornice decid să își achite obligațiile fiscale, în termen de 15 zile de la plata integrală a acestora lista se va actualiza în consecință, iar contribuabilii respectivi vor fi șterși.
Cât despre persoanele juridice, acestea apar în liste dacă au datorii ce depășesc:
- 500.000 de lei, în cazul marilor contribuabili (până la 31 ianuarie plafonul era stabilit la 100.000 de lei);
- 250.000 de lei, în cazul contribuabililor mijlocii (plafonul era stabilit la 50.000 de lei până la 31 ianuarie).
De asemenea, dacă firmele își achită datoriile restante, în maxim 15 zile de la plata integrală a acestora lista se va actualiza, iar contribuabilii respectivi vor eliminați din oficiu de pe liste.
Notă: Înainte de publicarea trimestrială a listelor datornicilor, autoritățile fiscale sunt obligate să trimită notificări tuturor contribuabililor ce urmează să apară pe ele.