Dacă săptămâna trecută vorbeam despre cât de greu sau de ușor este să deții legal o armă în România, în contextul declarațiilor deputatului Cătălin Rădulescu cu privire la deținerea unor arme de la Revoluție, în cele ce urmează ne vom concentra pe cum pierdem dreptul de a deține arme, dar și pe situațiile în care nu mai avem dreptul să le purtăm și să le folosim. Potrivit celor de la Mediafax, în urma declarațiilor făcute, organele de cercetare au deschis o anchetă în ceea ce-l privește pe deputat (și armele sale), iar dreptul de a deține arme i-a fost suspendat.
După cum aflăm din Legea nr. 295/2004, pierderea dreptului de a deține arme înseamnă fie o anulare, fie o suspendare a dreptului (aceasta din urmă fiind temporară).
Anularea dreptul de a deține o armă (de oricare fel, pentru că legea nu distinge) se face dacă titularul se află într-una dintre următoarele situații:
- a fost condamnat definitiv la pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de un an, cu executare, pentru infracţiuni comise cu intenţie ori pentru infracţiuni prevăzute în Legea nr. 295/2004;
- nu mai este apt din punct de vedere medical și psihologic să dețină și să folosească arme;
- prezintă pericol pentru ordinea publică, siguranţa naţională, viaţa şi integritatea corporală a persoanelor, conform datelor şi informaţiilor existente la organele competente;
- nu-și mai prelungește valabilitatea permisului, în condițiile cerute prin lege;
- a decedat sau a fost declarat dispărut prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă;
- a săvârşit într-o perioadă de doi ani două contravenţii prevăzute prevăzute de Legea nr. 295/2004 sau o contravenţie pentru care legea prevede sancţiunea contravenţională complementară a anulării dreptului de deţinere ori, după caz, de port şi folosire a armelor;
- a folosit armele deţinute fără îndeplinirea condiţiilor privitoare la autorizarea folosirii lor;
- a pierdut, din vina sa, calitatea în virtutea căreia obținuse dreptul de a deține arme (spre exemplu, și-a pierdut permisul de vânător);
- a pierdut armele sau acestea i-au fost sustrase în împrejurări imputabile acestuia;
- se constată că, la data acordării permisului de armă, nu îndeplinea condiţiile prevăzute de lege pentru deţinerea armelor;
- se constată că dreptul de deţinere a armelor s-a acordat pe baza unor documente sau informaţii false.
- refuză să se supună examenului psihologic şi/sau examenului medical în termen de 30 de zile de la data solicitării exprese a structurilor de poliţie competente şi/sau recomandării de reexaminare.
Când se suspendă dreptul de a deține arme?
Cât despre sancțiunea suspendării dreptului de a deține o armă, ea intervine în patru situații. În prima situație, cel care are permisul de armă este inculpat într-un proces penal pentru că a săvârșit, cu intenție, anumite fapte prevăzute de Codul penal sau în Legea nr. 143/2000 (de exemplu: infracțiunile care aduc atingere vieții unei persoane sau integrității fizice, infracțiunile de furt sau altele care aduc atingere patrimoniului unei persoane, cele contra securității naționale etc.).
Un alt caz în care se suspendă dreptul de a deține o armă este acela în care a pierdut, din vina sa, calitatea care i-a permis să dețină și să folosească o armă, dar a ales să conteste în justiție decizia autorității care i-a restras calitatea. Practic, dreptul de a deține o armă este suspendat pe perioada în care se soluționează contestația sa, urmând ca abia după ce hotărârea instanței rămâne definitivă, titularului să i se anuleze permisul.
O a treia situație de suspendare a dreptului este aceea în care titularul a săvârşit o contravenţie pentru care legea prevede sancţiunea contravenţională complementară a suspendării dreptului de deţinere a armelor.
În fine, titularul care a fost trimis de autorități să-și facă din nou examinări medicale și psihologice (pentru că există indicii că nu ar mai trebui să dețină o armă) va avea permisul suspendat pe perioada în care își face aceste examinări, așa cum prevede legea. Dacă se descoperă că el nu mai îndeplinește condițiile cerute de lege, atunci i se va anula permisul, într-un final.
Cum pierdem dreptul de a folosi și purta arme letale
În articolul precedent explicam că există o distincție între cine are permis doar pentru a deține arme și cine are permis și pentru a le folosi și purta asupra sa. Este clar că cine pierde dreptul de a deține arme, pierde și dreptul de a le folosi sau purta, pentru că, potrivit Legii nr. 295/2004, odată ce s-a pierdut dreptul de a deține armele respective, ele trebuie oricum predate unui armurier.
Cât despre armele letale, anularea dreptului de a le folosi sau purta se dispune dacă titularul și-a pierdut calitatea care i-a permis să-și procure armele respective, a fost condamnat definitiv pentru anumite fapte săvârșite cu intenție, nu mai este apt din punct de vedere medical și psihologic, prezintă pericol pentru ordinea publică, siguranţa naţională ori viaţa şi integritatea corporală a persoanelor, a pierdut armele înscrise în permis sau i-au fost furate din vina sa, nu și-a prelungit valabilitatea permisului așa cum cere legea, precum și celelalte cazuri la care ne-am referit mai sus, la anularea dreptului de a deține o armă.
"În urma anulării dreptului de port şi folosire a armelor, permisul de armă se retrage de către organul de poliţie care a dispus măsura, iar armele şi întreaga cantitate de muniţie deţinute se depun, de îndată, la un armurier autorizat în acest sens, cu excepţia situaţiei în care acestea se ridică de către organele de poliţie", prevede actul normativ amintit.
Cazurile de suspendare a dreptului de a folosi și purta arme letale sunt similare celor de la suspendarea dreptului de a deține arme.
În fine, trebuie să mai știm că cel căruia i-a fost suspendat/anulat dreptul de a folosi și purta arme letale poate să conteste decizia autorităților în instanța de contencios administrativ. Dar chiar și în această situație, obligația de a depune armele și muniția la armurier rămâne în picioare.
Comentarii articol (4)