Un grup de cel puțin două persoane impozabile stabilite pe teritoriul țării noastre poate constitui un grup fiscal unic (sau, așa cum mai este cunoscut, un grup de TVA), însă doar în măsura în care companiile se află în relații strânse de afaceri.
„Conform articolului 269 din Codul Fiscal, este considerat grup fiscal unic un grup de persoane impozabile stabilite în România care sunt independente din punct de vedere juridic, dar care sunt în relații strânse una cu alta din punct de vedere organizatoric, financiar și economic”, a precizat, la solicitarea AvocatNet.ro, Roxana Ene, expert contabil și managing partner la Accountable.
În principiu, avantajul major pentru care firmele ar opta pentru constituirea unui grup fiscal unic este conservarea fluxurilor de numerar din TVA. Practic, vorbim de un mecanism de compensare între membrii grupului, astfel că firmele ce datorează TVA statului nu mai sunt constrânse de un termen legal de plată, în timp ce societățile ce au de primit TVA de la stat își primesc banii mai repede.
„Principalul avantaj al grupului fiscal unic -- și singurul, am spune -- este acela că permite conservarea fluxurilor de numerar din TVA la nivelul membrilor săi. Altfel spus, dacă unul sau mai mulți dintre membrii grupului sunt, în mod uzual, în situația în care, la sfârșitul perioadei fiscale, trebuie să plătească TVA, în timp ce alți membri sunt în situația în care înregistrează, în mod obișnuit, un sold de TVA de rambursat de la bugetul de stat (fie pentru că fac exclusiv sau preponderent activități de comerț exterior sau pentru că dezvoltă un anumit proiect de investiții), folosirea unui grup fiscal permite compensarea pozițiilor individuale privind TVA între respectivii membri”, ne-a explicat Theodor Artenie, managing director la Schoenherr Tax (foto stânga).
Concret, specialistul a detaliat că folosirea grupului fiscal permite compensarea astfel încât:
- reprezentantul desemnat al grupului raportează în decontul consolidat depus pe seama grupului poziția netă privind TVA, la nivel de grup, care poate fi de plată sau de rambursat;
- în ceea ce privește decontările propriu-zise, reprezentantul achită bugetului de stat doar TVA de plată din decontul consolidat sau solicită rambursarea TVA de rambursat, după caz, în timp ce membrii (inclusiv reprezentantul) își decontează reciproc sume de TVA conform compensărilor menționate anterior.
„În acest fel, întrucât modalitatea și calendarul decontărilor între membrii grupului fiscal sunt la latitudinea acestora, acei membri care au de plătit TVA bugetului de stat nu mai sunt constrânși de termenul legal de plată, iar membrii care înregistrează TVA de rambursat nu mai trebuie să treacă prin procesul dureros și cronofag în urma căruia să poată spera că vor obține măcar o parte din TVA solicitată la rambursare”, a spus Theodor Artenie.
Dacă cel puțin două firme vor să formeze un grup de TVA, Roxana Ene a indicat că trebuie depusă, la organul fiscal competent, o cerere semnată de reprezentanții legali ai membrilor viitorului grup. Odată cu solicitarea trebuie depus certificatul constatator eliberat de Registrul Comerțului, din care să reiasă componența acționariatului fiecărui viitor membru și cota de participare la constituirea capitalului social. Referitor la relația strânsă de afaceri, ce se dovedește prin certificatul constatator, aceasta face referire la faptul că firmele au capitalul deținut direct sau indirect în proporție de mai mult de 50% de către aceiași asociați.
„Grupul fiscal unic face declarații consolidate numai în sfera decontului de TVA. Pentru toate celelalte obligații declarative, fiecare membru al grupului se comportă ca o entitate separată din punct de vedere fiscal, conform vectorului fiscal și obligațiilor legale ale fiecăruia. De la data implementării grupului fiscal unic, fiecare membru al grupului completează decontul de TVA pentru operațiunile proprii și îl transmite reprezentantului desemnat al grupului fiscal, în vederea întocmirii decontului consolidat de TVA. Acesta va cumula informațiile privind operațiunile desfășurate de toți membrii grupului și va declara sumele rezultate în decontul consolidat de TVA”, a lămurit contabila.
Important! Grupul fiscal unic trebuie să îndeplinească anumite condiții pentru a putea fi format. Mai exact, o firmă poate să facă parte doar dintr-un singur grup de TVA, opțiunea constituirii grupului trebuie să fie pentru o perioadă minimă de doi ani, iar toți membrii trebuie să aplice aceeași perioadă fiscală. Implementarea grupului se face din prima zi a lunii/perioadei fiscale următoare comunicării deciziei favorabile a autorităților.
Șase dezavantaje ale apartenenței la un grup de TVA
Referitor la dezavantajele pe care le-ar putea prezenta apartenența la un grup fiscal unic, specialistul de la Schoenherr Tax a identificat șase aspecte negative. Practic, condițiile și limitările impuse la aplicarea acestui mecanism fiscal pot fi privite cumva și ca niște dezavantaje.
„Reprezentantul desemnat al grupului fiscal are o serie de obligații administrative suplimentare care se pot dovedi oneroase, mai ales în cazul unui grup fiscal format din societăți cu volum mare de activitate. De asemenea, întrucât membrii grupului (inclusiv reprezentantul) vor fi considerați persoane afiliate în sensul prevederilor fiscale, serviciile de administrare realizate de reprezentantul grupului pentru ceilalți membri vor trebui remunerate la o valoare de piață care, cel puțin în teorie, ar trebui documentată într-o formă adecvată și conformă cu legislația privind prețurile de transfer”, a subliniat Theodor Artenie, acesta fiind un prim punct negativ.
Un alt dezavantaj este că fiecare membru al grupului este obligat în continuare să întocmească propriile raportări din sfera TVA. Prin urmare, decontul de TVA este făcut pentru a fi trimis reprezentantului grupului (pentru consolidare) și declarația recapitulativă privind comerțul intracomunitar este făcută pentru a fi depusă la Fisc.
Apoi, perioada minimă de existență a grupului fiscal unic, ce este de doi ani, poate aduce, de asemenea, unele neplăceri. „Este posibil ca în acești doi ani, din cauza schimbării profilului activității membrilor, grupul fiscal să nu mai prezinte avantajele descrise mai sus și, cu toate acestea, să trebuiască menținut cu toate complicațiile administrative aferente, mai ales pentru reprezentantul desemnat”, a spus Theodor Artenie.
Tot la capitolul dezavantaje se poate încadra și condiția ca fiecare membru al grupului de TVA să aplice aceeași perioadă fiscală (adică luna sau trimestrul calendaristic). Asta înseamnă că schimbarea perioadei fiscale, indiferent de motiv, poate duce la dizolvarea grupului de TVA, dacă acesta este format din doi membri.
Apoi, putem vorbi și de un dezavantaj în ceea ce privește creșterea posibilității de a primi vizite ale inspectorilor Fiscului, potrivit managing directorului de la Schoenherr Tax: „Fiecare membru al grupului fiscal răspunde separat și în solidar pentru obligațiile privind TVA ale celorlalți membri, pe durata apartenenței la grup. Altfel spus, în cazul unei inspecții fiscale la unul dintre membri, nu poate fi exclus scenariul în care organele fiscale decid și verificarea celorlalți membri ai grupului”.
În fine, un ultim aspect negativ identificat de specialist este că „orice restructurare privind participațiile deținute în societățile care fac parte dintr-un grup fiscal unic poate avea drept consecință invalidarea condiției privind deținerea comună de peste 50%, ceea ce, la rândul său, poate conduce la dizolvarea grupului respectiv”, a adăugat acesta.