Ce înseamnă „în strânsă legătură din punct de vedere financiar, economic și organizatoric”? Recentele hotărâri CJUE în cauzele C-141/20 și C-269/20 au analizat tocmai ce presupune condiția existenței unei strânse legături financiare între membrii unui grup de TVA, CJUE ajungând la concluzia că aceasta ar fi reglementată abuziv de legiuitorul german.
Astfel, legislația germană impunea ca reprezentantul grupului să dețină la ceilalți membri, pe lângă participația majoritară la capital, și majoritatea drepturilor de vot aferente, dar CJUE a decis că cerința strânsei legături financiare nu implică existența unui raport de subordonare între membrii unui grup de TVA, astfel că cerința deținerii de către reprezentantul grupului inclusiv a majorității drepturilor de vot este contrară scopului urmărit de Directiva TVA.
Legiuitorul român, pe de altă parte, a reglementat, în normele metodologice pentru aplicarea Codului fiscal, „strânsa legătură din punct de vedere financiar, economic și organizatoric” ca fiind deținerea directă sau indirectă a capitalului tuturor membrilor unui grup de TVA în proporție de peste 50% de către aceiași asociați/acționari. Îndeplinirea acestei condiții se dovedește prin certificatul constatator eliberat de către registrul comerțului și/sau, după caz, alte documente justificative.
Reiese, deci, că legiuitorul român a legiferat în spiritul celor hotărâte de CJUE în cauzele C-141/20 și C-269/20, ceea ce poate fi un argument suplimentar pentru companiile din România pentru a implementa un grup fiscal de TVA, instrument foarte util în gestionarea fluxului de numerar al companiilor.
Context. Directiva TVA permite statelor membre să recunoască drept grup fiscal unic, din perspectiva TVA, grupul de minimum două persoane impozabile stabilite într-un stat membru, independente din punct de vedere juridic și aflate în strânsă legătură din punct de vedere financiar, economic și organizatoric. Totuși, Directiva TVA a lăsat la latitudinea statelor membre posibilitatea adoptării oricăror condiții suplimentare de îndeplinit de către persoanele impozabile ce optează pentru înființarea unui grup de TVA.
Care este avantajul înființării unui grup de TVA? Principalul avantaj al implementării unei astfel de structuri organizatorice este optimizarea fluxurilor de numerar de la nivelul unui grup, deoarece membrii unui grup de TVA au posibilitatea consolidării propriilor rezultate privind TVA (TVA de plată sau TVA de rambursat) într-un singur decont de TVA consolidat întocmit de reprezentantul desemnat al grupului de TVA, acesta asumându-și toate obligațiile declarative.
În acest fel, membrii unui grup de TVA sunt degrevați de obligația de a plăti TVA la stat, iar obligația de plată a grupului va fi la nivelul diminuat cu TVA-ul de rambursat al membrilor ce sunt pe poziție de TVA de rambursat, rezultând faptic o rambursare imediată, la scadență, a TVA-ului.
Care sunt condițiile de îndeplinit de membrii unui grup de TVA? În primul rând, pentru a implementa această opțiune, membrii unui grup de TVA trebuie să fie persoane impozabile stabilite în România, independente din punct de vedere juridic și aflate în strânsă legătură din punct de vedere financiar, economic și organizatoric.
De asemenea, trebuie să se îndeplinească cumulativ următoarele condiții:
- o persoană impozabilă nu poate face parte decât dintr-un singur grup fiscal;
- opțiunea trebuie să se refere la o perioadă de cel puțin 2 ani;
- toate persoanele impozabile din grup trebuie să aplice aceeași perioadă fiscală.