Raportarea și plata impozitului pe profit pentru anul 2016 se poate face până diseară, prin intermediul declarației 101 (format electronic), iar principalele aspecte de care trebuie ținut cont sunt incluse în acest articol.
Dispozițiile actuale stabilesc că nedepunerea la timp a formularului 101 la ANAF se poate sancționa cu amendă între 1.000 și 5.000 de lei (contribuabilii mijlocii și mari) sau între 500 și 1.000 de lei (celelalte persoane juridice).
În plus, nedeclararea sau subdeclararea impozitului va atrage după sine și alte sancțiuni prevăzute în Codul de procedură fiscală, așa cum este penalitatea de nedeclarare. Mai precis, aceasta reprezintă o obligație fiscală accesorie reprezentând sancțiunea pentru nedeclararea sau subdeclararea, în declarații de impunere, a impozitelor, taxelor și contribuțiilor sociale, și vizează diferenţierea dintre contribuabilii care au un comportament corect, de bună-credinţă (cei care declară corect sumele datorate) şi contribuabilii care acţionează cu rea-credinţă (contribuabilii care îşi diminuează obligaţiile fiscale depunând declaraţii incorecte sau aceia care nu declară deloc obligaţiile fiscale, deşi aveau această obligaţie).
Penalitatea de nedeclarare a fost introdusă în legislația autohtonă din 2016 și are o valoare de 0,08% pe fiecare zi, începând cu ziua imediat următoare scadenței și până la data stingerii sumei datorate inclusiv. În schimb, dacă obligaţiile fiscale principale au rezultat ca urmare a săvârşirii unor fapte de evaziune fiscală, constatate de organele judiciare, penalitatea de nedeclare poate fi majorată cu 100%.
Totodată, potrivit legislației în vigoare, neachitarea la scadență a obligațiilor fiscale principale atrage obligații fiscale accesorii, de tipul dobânzilor și penalităților de întârziere. În 2017, valoarea dobânzii este de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere, iar a penalității de întârziere de 0,01% pe zi. Fiecare dintre acestea se calculează începând cu ziua imediat următoare termenului de scadență și până la data stingerii sumei datorate inclusiv.
În ceea ce priveşte comunicarea actelor administrative fiscale prin care se instituie dobânzi şi penalităţi de întârziere, Fiscul notifică periodic, prin intermediul unor decizii, contribuabilii care au restanţe la bugetul de stat şi care datorează astfel accesorii.
Notă: Informații suplimentare despre obligațiile fiscale accesorii și regimul acestora în 2017 sunt aici.
Cine trebuie să depună formularul 101
Raportarea impozitului pe profit pentru anul 2016 este obligatorie, în principal, pentru firmele din România. Însă această obligație declarativă apare, de exemplu, și pentru persoanele juridice străine ce desfășoară activitate în țara noastră printr-un sediu permanent sau persoanele juridice străine al căror loc de exercitare a conducerii efective este în România.
În plus, firmele vizate de obligația raportării trebuie să știe că Fiscul le va verifica, din aprilie începând, modul în care au făcut raportarea, cele mai mari șanse de a fi controlate avându-le societățile considerate cu risc fiscal mare - detalii, aici.
Mai multe informații referitoare la plata sumei datorate ca impozit pe profit pe 2016, a cărui cotă este de 16%, pot fi găsite aici, pe site-ul Ministerului Finanțelor. Totodată, aici sunt informații despre plata trimestrială a impozitului pe profit.
Notă: Un ghid complet al raportării impozitului pe profit este disponibil aici.
Comentarii articol (0)