Ziua de azi reprezintă termenul-limită pentru îndeplinirea mai multor obligații fiscale la Fisc, printre care declararea și plata impozitului pe veniturile din salarii, precum şi a contribuţiilor sociale aferente lunii trecute sau a trimestrului precedent, pentru anumite entități.
În plus, până diseară microîntreprinderile trebuie să achite impozitul pe venit aferent primului trimestru din 2017, în timp ce firmele plătitoare de impozit pe profit care aplică sistemul de declarare și plată a impozitului pe profit anual trebuie să efectueze, la rândul lor, plata anticipată aferentă perioadei ianuarie-martie 2017.
De altfel, contribuabilii care nu își declară corect veniturile sunt sancționați suplimentar din 2016, prin intermediul unei penalități de nedeclarare, acea obligație fiscală accesorie reprezentând sancțiunea pentru nedeclararea sau subdeclararea, în declarații de impunere, a impozitelor, taxelor și contribuțiilor sociale.
Potrivit articolului 181 din Codul de procedură fiscală, pentru obligațiile fiscale principale nedeclarate sau declarate incorect de contribuabil/plătitor și stabilite de organul de inspecție fiscală prin decizii de impunere, contribuabilul/plătitorul datorează, din 2016, o penalitate de nedeclarare de 0,08% pe fiecare zi, începând cu ziua imediat următoare scadenței și până la data stingerii sumei datorate inclusiv.
Introducerea în legislația națională a unei astfel de sancțiuni vrea să facă diferenţierea între contribuabilii care au un comportament corect, de bună-credinţă (contribuabilii care declară corect sumele datorate) şi contribuabilii care acţionează cu rea-credinţă (contribuabilii care îşi diminuează obligaţiile fiscale depunând declaraţii incorecte sau nu declară obligaţiile fiscale deşi aveau această obligaţie).
Totodată, e important să precizăm că penalitatea de nedeclarare poate fi majorată cu 100% într-o anume situație. Mai precis, acest lucru este posibil în cazul în care obligaţiile fiscale principale au rezultat ca urmare a săvârşirii unor fapte de evaziune fiscală, constatate de organele judiciare.
În altă ordine de idei, Codul de procedură fiscală prevede că penalitatea de nedeclarare poate fi redusă, la cererea contribuabilului/plătitorului, cu 75%, dacă obligaţiile fiscale principale stabilite prin decizie:
- se sting prin plată sau compensare;
- sunt eşalonate la plată, în condiţiile legii. În acest caz, reducerea se acordă la finalizarea eşalonării la plată.
În ceea ce privește termenul de plată al penalităților de nedeclarare calculate de către organul fiscal, acesta se stabilește în funcție de data comunicării acestor decizii, astfel:
- dacă data comunicării este cuprinsă în intervalul 1-15 din lună, termenul de plată este până la data de 5 a lunii următoare, inclusiv;
- dacă data comunicării este cuprinsă în intervalul 16-31 din lună, termenul de plată este până la data de 20 a lunii următoare, inclusiv.
Decizia referitoare la obligațiile fiscale accesorii reprezentând penalități de nedeclarare constituie titlu de creanță, iar împotriva documentului contribuabilul vizat poate formula contestație la organul fiscal în termen de 45 de zile de la data comunicării actului administrativ fiscal, sub sancţiunea decăderii.
Comentarii articol (0)