avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 676 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida dublă şi ... Penalități de nedeclarare stabilite la obligații ...
Discuție deschisă în Contabilitate - partida dublă şi obligaţii fiscale declarative pentru societăţile comerciale

Penalități de nedeclarare stabilite la obligații fiscale suplimentare: se poate solicita reducerea lor?

Buna ziua! In urma unei inspectii fiscale derulate in perioada iulie 2019-octombrie 2019 in care s-au verificat documentele aferente anilor 2013-2019, s-a emis in 15 octombrie un proces verbal in care s-au stabilit obligatii fiscale suplimentare la care se vor calcula si penalitati de nedeclarare. Va rog sa-mi spuneti daca putem solicita reducerea penalitatilor de nedeclarare si cum se procedeaza! Multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Noiembrie 2019
Manuela Rășină, administrator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, puteti. Codul de procedura mentioneaza:

(2) Penalitatea de nedeclarare stabilită potrivit alin. (1) se reduce, la cererea contribuabilului/plătitorului, cu 75%, dacă obligațiile fiscale principale stabilite prin decizie:

a) se sting prin plată sau compensare până la termenul prevăzut la art. 156 alin. (1);
b) sunt eșalonate la plată, în condițiile legii. În acest caz, reducerea se acordă la finalizarea eșalonării la plată.


Deci daca platiti/compensanti in termen sau esalonati obligațiile fiscale principale stabilite prin decizie, atunci depuneti o cerere de reducere, iar organul fiscal va va comunica o decizie de reducere a penalităților de nedeclarare.

Ce am scris mai sus este cuprins si in decizia referitoare la obligațiile fiscale accesorii reprezentând penalități de nedeclarare care ar fi trebuit sa o primiti.

Decizia de calcul a penalitatilor de nedeclarare inca nu am primit-o. Acestea apar in fisa sintetica totala ca fiind calculate si neinstituite. Sa astept sa primim decizia referitoare la obligatiile fiscale accesorii reprezentand penalitati de nedeclarare sau sa fac cererea de reducere inainte sa primesc decizia , tinand cont de faptul ca obligatiile fiscale principale au fost platite deja? Sunt stresata ca e prima data cand ma confrunt cu situatia aceasta si vreau sa fac totul cum trebuie. Sincer, nu prea am incredere in ceea ce mi se spune la serviciul fiscal orasenesc.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Apar ca neinstituite pt ca nu vi s-a fost comunicat inca decizia. Puteti totusi depune cererea.
Ultima modificare: Joi, 7 Noiembrie 2019
Ioan Petru Butariu, Contabil
Buna ziua!
Spuneti-mi va rog daca pot beneficia de reducerea penalitatilor de nedeclarare daca s-a platit partial decizia de impunere, respectiv s-a platit integral partea de impozit pe venit si partial din CASS. Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reducere 75% penalitati nedeclarare Vali111222 Vali111222 Problema control ANAF Penalitati nedeclarare Salut! Am nevoie de un raspuns urgent din partea dumnevoastra in legatura cu reducerea de 75% pentru penalitatile ... (vezi toată discuția)
Reducere penalitate de nedeclarare georgep1 georgep1 Ştiu că penalitatea de nedeclarare: * Se reduce cu 75% pentru plata la termen a obligatiei fiscale principale * Se majoreaza cu 100% daca a fost un caz de ... (vezi toată discuția)
Decizie esalonare la plata in urma inspectiei fiscale artema artema Buna ziua, In urma unui control de fond ce a acoperit perioda 2012-2016, s-a constatat un debit suplimentar pe TVA de 1.303.724 RON, care a generat majorari ... (vezi toată discuția)