Raportarea și plata impozitului pe profit pentru anul 2017 se poate face până pe 26 martie 2018, inclusiv, prin intermediul declarației 101 (format electronic), iar principalele aspecte de care trebuie ținut cont sunt incluse în acest material.
Potrivit normelor în vigoare, nerespectarea termenului legal de depunere a formularului 101 la Fisc va putea fi sancționată cu amenzi cuprinse între 1.000 și 5.000 de lei, pentru contribuabilii mijlocii și mari, sau între 500 și 1.000 de lei, pentru firmele mici.
În plus, neachitarea la scadență a obligațiilor fiscale principale atrage obligații fiscale accesorii, de tipul dobânzilor și penalităților de întârziere. Din 2016, valoarea dobânzii este de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere, iar a penalității de întârziere de 0,01% pe zi. Fiecare dintre acestea se calculează începând cu ziua imediat următoare termenului de scadență și până la data stingerii sumei datorate inclusiv.
Nu în ultimul rând, nedeclararea sau subdeclararea impozitului poate atrage aplicarea unei sancțiuni suplimentare, respectiv penalitatea de nedeclarare. Aceasta este o obligație fiscală accesorie și are valoarea de 0,08% pe fiecare zi, începând cu ziua imediat următoare scadenței și până la data stingerii sumei datorate inclusiv.
Totuși, în practică, Fiscul nu prea aplică penalitatea de nedeclarare, așa cum explica recent un specialist de la EY România. Asta pentru că penalitatea de nedeclarare are aceeași natură ca dobânzile și penalitățile de întârziere, iar Fiscul nu poate dispune mai multe sancțiuni pentru aceeași faptă. Din aceste considerente, este de așteptat ca aceasta să fie eliminată din legislația autohtonă.
Comentarii articol (0)