La data de 26 ianuarie 2006, Curtea Europeanã a Drepturilor Omului s-a pronunþat în cazul LUNGOCI împotriva României, constatând încãlcarea articolului 6 din Convenþia pentru Apãrarea Drepturilor Omului ºi a Libertãþilor Fundamentale, care garanteazã dreptul la un proces echitabil.
Situaþia de fapt priveºte respingerea unei a doua acþiuni în revendicare introdusã de reclamantã, ca o consecinþã a constatãrii, în cauzã, a autoritãþii de lucru judecat. Apreciind cã instanþa care a respins cea de a doua acþiune în revendicare nu a fãcut o analizã corespunzãtoare a motivelor care au condus la constatarea autoritãþii de lucru judecat, Curtea de la Strasbourg a considerat cã acest lucru a încãlcat dreptul la un proces echitabil.
Constatând cã cel de-al doilea capãt de cerere formulat de reclamantã, având ca obiect pretinsa încãlcare a articolului 1 din Protocolul nr.1 adiþional la Convenþie (dreptul de proprietate), este direct legat de capãtul de cerere privind articolul 6 din Convenþie, Curtea nu s-a mai pronunþat asupra acestuia.
In ceea ce priveºte cererea de satisfacþie echitabilã formulatã de reclamantã în temeiul art. 41 din Convenþie, deºi aceasta solicitase 729.826 Euro daune materiale ºi 20.000 Euro daune morale, Curtea a dispus acordarea sumei de 5.000 Euro, cu titlu de daune morale, respingând cererea privind daunele materiale.
Prin aceastã hotãrâre, Curtea Europeanã a Drepturilor Omului a atras atenþia asupra existenþei, în dreptul intern, a cãii de atac a revizuirii întemeiate pe dispoziþiile art.322 pct.5 C.proc.civ., în virtutea cãreia reclamanta ar putea cere revizuirea hotãrârii judecãtoreºti interne criticate de CEDO, tocmai în baza hotãrârii instanþei europene.
Comentarii articol (0)