Joi, 12 ianuarie 2006, Curtea Europeanã a Drepturilor Omului de la Strasbourg s-a pronunþat în cazul Nicolau împotriva României, constatând încãlcarea articolului 6 par.1 din Convenþia pentru Apãrarea Drepturilor Omului ºi a Libertãþilor Fundamentale, care garanteazã dreptul la un proces echitabil, determinatã de nerespectarea duratei rezonabile a procedurii.
Totodatã, Curtea a respins, ca inadmisibile, capetele de cerere privind încãlcarea articolului 6 din Convenþie sub aspectul echitãþii procedurii ºi al articolului 1 din Protocolul nr. 1 adiþional la Convenþie, care garanteazã respectarea dreptului de proprietate.
Situaþia de fapt priveºte exercitarea de cãtre reclamant a unei acþiuni civile având ca obiect plata unei remuneraþii pentru exploatarea unui brevet de invenþie, procedura durând 10 ani. Totuºi, Curtea a reþinut caracterul complex al cauzei, ceea ce justificã parþial durata prelungitã a procedurilor.
In ceea ce priveºte cererea de satisfacþie echitabilã formulatã de reclamant în temeiul art. 41 din Convenþie, deºi reclamantul solicitase despãgubiri în valoare totalã de 700.500, 85 miliarde ROL, cu titlu de daune materiale ºi 350.279,425 miliarde ROL, cu titlu de daune morale, Curtea de la Strasbourg a dispus acordarea sumei de 2.000 Euro cu titlu de daune morale suferite de reclamant ca urmare a încãlcãrii dreptului sãu la un proces echitabil privind durata procedurii ºi a respins cererea pentru restul pretenþiilor.
Hotãrârea a fost adoptatã cu ºase voturi la unu, unul dintre judecãtori apreciind cã, în cauzã, nu existã nici o încãlcare a articolului 6 par. 1 din Convenþie, jurisdicþiile naþionale respectând durata rezonabilã a procedurii, cauza fiind similarã cauzei Farcaº contra României (hotãrârea din 10 noiembrie 2005), în care Curtea constatase, de asemenea, neîncãlcarea articolului 6.
Comentarii articol (0)