Joi, 13 iulie 2006, Curtea Europeanã a Drepturilor Omului de la Strasbourg s-a pronunþat în cauza Magna Holding S.R.L. împotriva României, constatând cã autoritãþile române nu au încãlcat articolul 6 din Convenþia pentru Apãrarea Drepturilor Omului ºi a Libertãþilor Fundamentale, sub aspectul neexecutãrii unei hotãrâri judecãtoreºti definitive ºi irevocabile ºi articolul 1 din Primul Protocol adiþional la Convenþie care garanteazã protecþia dreptului de proprietate.
Situaþia de fapt priveºte demersul reclamantei de a executa o hotãrâre judecãtoreascã definitivã ºi irevocabilã prin care o societate comercialã a fost obligatã sã încheie cu reclamanta un contract de vânzare cumpãrare cu privire la un spaþiu comercial, sub sancþiunea plãþii de daune cominatorii.
Curtea a constatat neîncãlcarea articolului 6 din Convenþie, întrucât instanþele naþionale au depus toate eforturile în vederea executãrii hotãrârii ºi, în principal, au indicat reclamantei calea de urmat pentru a obþine transformarea daunelor cominatorii în daune interese ºi posibilitatea de a cere transformarea obligaþiei de a încheia contractul în obligarea la plata de despãgubiri, în cazul refuzului debitorului de a încheia contractul. Curtea a remarcat cã refuzul debitorului de a executa hotãrârea reprezintã o imposibilitate de facto de executare a hotãrârii ºi, în acest caz, refuzul reclamantei de a utiliza mijloace de executare prin echivalent nu este imputabil statului.
Instanþa de la Strasbourg constatat, de asemenea, neîncãlcarea articolului 1 din Primul Protocol adiþional la Convenþie, referitor la pretinsa încãlcare a dreptului de proprietate, constatând cã este vorba de un litigiu patrimonial dintre persoane private, care nu atrage responsabilitatea statului. În ceea ce priveºte plata daunelor cominatorii, Curtea a constatat cã reclamanta nu are un "bun", þinând seama de caracterul provizoriu al acestora, astfel cum a fost constatat de jurisdicþiile interne.
Comentarii articol (0)