Stimat forumist,
Eu nu m-am referit la motivarea pe larg a cererii, care se face în fapt la pct. Ii și în drept la pct. III.
Răspunsul dat vizează strict intrebarea dvs, respectiv în ce mod se poate completa la secțiunea privind "EXPUNEREA OBIECTULUI CERERII", pct. V.
Ca principiu, politicos este ca un aplicant să solicite ceea ce o Curte poate acorda, acest lucru fiind valabil atât pentru CEDO, cât și pentru instanțele interne.
Atunci, întrebarea va fi: ce poate acorda CEDO? Răspunsul îl puteți vedea și singur, fiind cuprins în partea unei Hotărâri intitulată dispozitiv.
Vă citez din ultima Hotărâre publicată în MO și disponibilă pe avocatnet, Begu Contra României, ca exemplu:
3. hotaraste, cu 6 voturi la unu, ca a fost incalcat art. 5 § 3 din Conventie in perioada ulterioara Hotararii tribunalului mil itar din 14 septembrie 2001;
4. hotaraste, in unanimitate, ca a fost incalcat art. 1 din Protocolul nr. 1 la Conventie;
5. hotaraste, cu 6 voturi la unu:
a) ca statul parat trebuie sa ii plateasca reclamantului, in termen de 3 luni de la data ramanerii definitive a hotararii, in conformitate cu art. 44 § 2 din Conventie, suma de 5.200 EUR (cinci mii doua sute de euro) pentru prejudiciul moral si 1.000 EU R (o mie de euro) pentru cheltuielile de judecata, care trebuie convertita in moneda nationala a statului parat la rata de schimb aplicabila la data platii, plus orice suma ce poate fi datorata cu titlu de impozit;
b) ca, de la expirarea termenului mentionat si pana la efectuarea platii, aceste sume trebuie majorate cu o dobanda simpla, la o rata egala cu rata dobanzii facilitatii de imprumut marginal practicata de Banca Centrala Europeana, aplicabila pe parcurs ul acestei perioade si majorata cu 3 puncte procentuale;
6. respinge, in unanimitate, cererea de acordare a unei reparatii echitabile pentru celelalte capete de cerere
Deci, ca o formalitate a exprimării, având în vedere că Instanța Drepturilor Omului se pronunță întâi pe încălcarea dreptului, subsecvent pe satisfacție echitabilă, apare drept preferabil ca un aplicant, la rândul său, întâi să ceară constatarea violării, iar subsecvent să ceară satisfacție echitabilă.
PS. Atenție la conceptul de satisfacție echitabilă, este un concept larg, care nu se reduce, ca principiu, exclusiv la daune, în mod necesar.
Puteți lectura și următorul articol, în acest sens:
www.avocatnet.ro/content/art...
Cu stimă.