avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 879 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... restituire proprietate CEDO
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

restituire proprietate CEDO

Am formulat o cerere la CEDO in 2010, privind restituirea in natura a unui teren preluat abuziv (fara titlu) de statul roman. In ultima adresa primita de la Curte, mi s-a comunicat caci, cazul meu a fost asimilat cu cazul Solon ( hotararea pilot) si pe 23 iulie se va solutiona.Dar acest fapt nu mai este de actualitate, intrucat termenul pentru schimbarea legilor proprietatii s-a prelungit cu 9 luni. Terenul pe care l-am revendicat in natura, este liber(afectat doar de cateva constructii usoare , demontabile f. vechi, datand din 1962) si se afla in perimetrul pietei ( orasul Filiasi, Dolj). Am aflat de curand ca, Primaria intentioneaza sa construiasca pe acest amplasament o piata moderna. Cum ar trebui sa procedez in acest caz, pentru a mentine terenul liber, pana dosarul meu se va solutiona la CEDO ?
Am convingerea ca voi primi o solutie favorabila la CEDO, mai ales ca, unchiul meu , in baza aceluiasi act de proprietate, a intrat in posesia terenului sau, vecin cu al meu si cu aceeasi suprafata.
Cel mai recent răspuns: andreigrigoriu , moderator 09:21, 25 Iunie 2012
CEDO judeca principii si idei.

Prin urmare CEDO nu dispune restituirea terenului, CEDO condamna statul pentru faptul ca nu respecta Conventia in raport cu cetatenii sai.

Nu CEDO va dispune restituirea terenului.
Ultima modificare: Duminică, 24 Iunie 2012
Cabinet individual de avocat „Petrescu C.”, Avocat
Inteleg caci CEDO nu dispune direct restituirea terenului, dar in cazul in care cererea mea va fi declarata admisibila si mi se va recunoaste dreptul de proprietate eu cum voi exercita dreptul de posesie daca acesta va fi ocupat de constructii la acea data? Multumesc pt. raspuns.
Stimați forumiști,

Despre restituirea unei proprietăți în cazul constatării încălcării dreptului de proprietate - Art. 1 al Protocolului 1 Adițional la Convenția Europeană, problema posibilității restituirii terenului, de către CEDO, este subtilă și trebuie analizată atent.

1. Ca principiu, CEDO nu poate restitui, ea însăși, o proprietate .Totuși, în cazul constatării încălcării unui drept, Statul, având în vedere inclusiv forța executorie a hotărârii CEDO, este obligat să respecte întocmai Hotărârea CEDO și să stopeze încălcarea dreptului și pentru viitor.

2. Unul din principiile care sunt în legătură cu forța executorie a hotărârii, este și cel al repunerii în situația anterioară încălcării dreptului, în acest sens, Statul fiind obligat să își armonizeze legislația internă, de natură a face posibilă chiar o restitutio in integrum - acest mecanism, în legislația noastră este cel al revizuirii după câștig CEDO;

3. Tot ca principiu, CEDO nu acordă restituiri, dar
* constată încălcarea unui drept Convenție și Protocoalele sale,
* acordă satisfacție echitabilă, dacă este necesar,prin satisfacție echitabilă înțelegându-se un concept care nu se rezumă doar la despăgubiri, morale ori materiale.
Ca satisfacție echitabilă, CEDO poate hotărî restituirea unui bun.

4. Pentru a lămuri aceste neclarități, vă invit să lecturați cele dispuse de către CEDO în cauza Brumărescu v. România, Cererea nr. 28.342/95, Hotărârea privind Satisfacția Echitabilă:

...
ÎN DREPT

9. Articolul 41 din Conventie prevede:

“În cazul în care Curtea declarã cã a avut loc o încãlcare a Conventiei sau a protocoalelor si dacã dreptul intern al înaltei pãrti contractante nu permite decât o înlãturare incompletã a consecintelor acestei încãlcãri, Curtea acordã pãrtii lezate, dacã este cazul, o reparatie echitabilã.”
...
1. hotãrãste cã statul pârât trebuie sã restituie reclamantului, în termen de sase luni, casa în litigiu si terenul pe care este amplasatã, cu exceptia apartamentului si a pãrtii de teren care au fost deja restituite;

2. hotãrãste cã, în cazul în care restituirea nu va avea loc, statul pârât va plãti reclamantului, în acelasi termen de 6 luni, 136.205 (o sutã treizeci si sase de mii douã sute cinci) dolari S.U.A., cu titlu de prejudiciu material, urmând sã fie plãtiti în lei românesti, conform ratei de schimb aplicabile la momentul plãtii;

3. hotãrãste cã statul pârât trebuie sã plãteascã reclamantului, în termen de trei luni, urmãtoarele sume ce vor fi plãtite în lei românesti, conform ratei de schimb aplicabile la momentul plãtii:

...

Am dat exemplu Hotărârea Brumărescu deoarece este de Mare Cameră și este foarte cunoscută, după acestea au urmat un lung șir de Hotărâri în același sens.

Astfel, CEDO poate dispune restituirea în natură a bunului - restitutio in integrum. Trebuie să cereți, însă, acest lucru, eventual, în urma câștigului CEDO, să urmați și procedura revizuirii.

Vă invit, de asemeni, să citiți și următorul articol:
www.avocatnet.ro/content/art...

Cu stimă.
Ultima modificare: Luni, 25 Iunie 2012
andreigrigoriu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Punerea in aplicatie decizie cedo mihaiv2 mihaiv2 Buna ziua, Tocmai am primit o notificare in baza unui proces mai vechi, ce a fost castigat de mine la curtea suprema de casatie si justitie si, pe care ... (vezi toată discuția)
Noul cod civil in materie de retrocedari dumibog dumibog Va rog sa-mi spuneti daca noul cod civil si de procedura civila va fi mai avantajos sau mai dezavantajos pentru proprietarii care isi revendica proprietatile ... (vezi toată discuția)
Executare hotarare cedo costi_81 costi_81 Buna ziua, ce trebuie facut si unde trebuie pentru punerea in executare a unei hot cedo? Va multumesc (vezi toată discuția)