Procesul de executare a unei hotărâri C.E.D.O. este unul complex, în care sunt implicate mai multe autorităţi ale statului împotriva căruia s-a pronunţat hotărârea.
În caz de condamnare a unui stat la C.E.D.O. pentru violarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale prevăzute în Convenţie, este posibil, prin urmare ca în temeiul art.41 din Convenţie Curtea să nu acorde nici o indemnizaţie în bani, pe considerentul că o constatare a încălcării drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale prevăzute în Convenţie reprezintă o satisfacţie echitabilă suficientă pentru prejudiciul suferit sau să acorde o indemnizaţie de satisfacţie echitabilă, stabilită în bani, compusă din : despăgubiri pentru prejudiciul material şi prejudiciul moral; cheltuieli de procedură pentru procedurile interne şi pentru procedurile europene; dobânzi moratorii pentru întârzierea executării obligaţiei de plată a indemnizaţiei de satisfacţie echitabilă ori să oblige statul, la alegerea sa, fie la restituirea unui bun în natură, fie să plătească indemnizaţia bănească de satisfacţie echitabilă .
Hotărârea definitivă a Curţii este transmisă Comitetului Miniştrilor, care supraveghează executarea ei (art.46 parag.2 din Convenţie) .
În dreptul român, orice persoană care a obţinut o hotărârea de condamnare a statului român poate să adreseze instanţelor judecătoreşti o cerere de revizuire a hotărârii pronunţate de către instanţele române. Astfel, potrivit art.322 pct.9 C.pr.civ. , revizuirea unei hotărâri rămase definitivă în instanţa de apel sau prin neapelare, precum şi a unei hotărâri dată de o instanţă de recurs atunci când evocă fondul, se poate cere şi daca Curtea Europeana a Drepturilor Omului a constatat o incalcare a drepturilor sau libertatilor fundamentale datorata unei hotarari judecatoresti, iar consecintele grave ale acestei incalcari continua sa se produca si nu pot fi remediate decat prin revizuirea hotararii pronuntate
Termenul de exercitare a acestei căi de atac extraordinare este de 3 luni de la data publicării hotărârii Curţii Europene a Drepturilor Omului în Monitorul Oficial al României, partea I.
Executarea obligaţiilor de plată la care a fost condamnat statul român printr-o hotărâre a Curţii Europene a Drepturilor Omului se face cu ajutorul organelor competente.
Executarea unei hotarari CEDO se face astfel:
In toate cazurile de asteaptă definitivarea hotararii.
1. Prin definitivarea hotararii se intelege epuizarea unui termen de 3 luni in care partile pot cere trimiterea cauzei spre Marea Camera, daca speta ridica serioase probleme de drept, de natura sa schimbe jurisprudenta CEDO - cazuri excaptionale, vezi Art.43 pct2 Conventie. In general aceasta retrimitere nu se cere, nefiind vorba de un recurs, ci, precum am spus de cazuri exceptionale. Daca, totusi , a fost facuta o astfel de cerere, se va astepta solutionarea sa.
2. Odata definitiva hotararea, insăși CEDO vă va inștiința. Din acest moment, hotarârea dexine executorie pentru Stat, conform art. 46 al Conventiei. Acum, exista pentru aplicant doua posibilitati:
- hotararea priveste sume de bani
In acest caz, este de reținut ca Statul Roman a incheiat un protocol cu CEDO care priveste un termen de gratie de 3 luni de la definitivarea hotararii, pentru a face plata sumelor de bani. Dupa epuixarea acestui termen va veti adresa MINISTERULUI AFACERILOR EXTERNE, respectiv AGENTULUI GUVERNAMENTAL, nu Ministerului Finanțelor, indicand un cont si somandu-l sa va plateasca. Pana de curand, persoana de contact era dna IRINA CAMBREA, co-agent, care se ocupa de plati.
- hotatararea se poate executa in natura: posibile redeschideri de proceduri, atat in civil, cat si in penal. Aceasta este etapa revizuirilor dupa castig CEDO, in care puteti sa obtineti in natura proprietati - restitutio in integrum ori achitare, suspendare a executarii unei hotarari penale, de exemplu. Procedurile sunt complicate, si, cu siguranța veți avea nevoie de un avocat, in acest caz.