avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... hotarare interna definitiva casata de C.E.D.O
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

hotarare interna definitiva casata de C.E.D.O

daca dau statul roman in judecata,in urma unui proces penal unde s-a dat hot.definitiva de condamnare de 10 ani,iar curtea europeana gaseste ca s-au incalcat anumite articole din conventia drepturilor omului,condamnatul scapa de executarea pedepsei cu inchisoare,atunci cand curtea se pronunta in favoarea condamnatului?
Depinde. Dar procesul la Cedo care poate dura mulţi ani, nu suspendă executarea pedepsei.
stiu faptul ca persoana privata de libertate isi executa pedeapsa in continuare si mai stiu ca pot dura cativa ani pana la solutionare.dar asta am vrut sa aflu mai cert,in caz de curtea europeana delibereaza in favoarea condamnatului si gaseste statul roman vinovat,il exonereaza pe condamnat de raspunderea penala?
Cedo nu are competenţă cu privire la ceea ce spuneţi.nu poate interveni in legislaţia unui stat şi nici nu îi poate modifica hotărârile . Dacă obţineţi de la curte o hotărâre bună şi se constată că au fost încălcate drepturile omului, cu acea hotărâre,numai dacă prin modificarea sentinţelor date de ţară noastră se poate obţine o justă despăgubire, atunci cu hotărârea cedo, solicitaţi revizuirea sentinţei care îi încalcă in continuare drepturile .
Stimtă doamnă,

Redeschiderea procedurilor interne este o obligație derivată din caracterul executoriu al Hotărârilor CEDO, precum și din Art. 1 al Convenției, România fiind obligată în urma unor documente ale Consiliului Europei să ofere justițiabililor o formă de "restitutio in integrum" și
redresare efectivă a violării Convenției

Astfel, în dreptul nostru penal - Codul de procedură penală, leguitorul a pus la dispoziția justițiabililor instituția juridică denumită Revizuirea in cazul hotararilor Curtii Europene a Drepturilor Omului.

Art. 408 ind. 1 prevede:

(1) Hotararile definitive pronuntate in cauzele in care Curtea Europeana a Drepturilor Omului a constatat o incalcare a unui drept prevazut de Conventia europeana pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale pot fi supuse revizuirii, daca consecintele grave ale acestei incalcari continua sa se produca si nu pot fi remediate decat prin revizuirea hotararii pronuntate.

(2) Pot cere revizuirea:
a) persoana al carei drept a fost incalcat;
b) sotul si rudele apropiate ale condamnatului, chiar si dupa moartea acestuia;
c) procurorul.

(3) Cererea de revizuire se introduce la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care judeca cererea in complet de 9 judecatori (actualmente completul de 9 judecători a fost transformat în complete de 5).

(4) Cererea de revizuire se poate face in termen de un an de la data ramanerii definitive a hotararii Curtii Europene a Drepturilor Omului.


În consecință, pentru a beneficia de această cale de atac, este nevoie îndeplinirea mai multor condiții:

1. să existe o hotărâre CEDO definitivă, în care să fie constatate încălcări ale drepturilor și libertăților cu privire la persoana respectivă;

2. consecințele grave ale acestei încălcări continuă să se producă și la data introducerii cererii;

3. consecințele nu pot fi remediate decât prin revizuirea hotărârii pronunțate.


Mai trebuie menționat și că nu toate încălcările sunt de natură să justifice o revizuire, astfel că, de exemplu, dacă CEDO a constatat violarea Art. 6 al Convenției față de durata nerezonabilă a judecății, o astfel de constatare nu este un fundament pentru redeschiderea procedurilor.

Cu stimă.
Ultima modificare: Marți, 31 Ianuarie 2012
andreigrigoriu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nelamurire vasile2013 vasile2013 In cazul in care mi-a fost admisa actiunea la CEDO pot solicita si ulterior- dupa aceasta data-, printr-o actiune interna repararea prejudiciului cauzat prin ... (vezi toată discuția)
Cedo piemu piemu cine stie sa-mi spuna \"actual\" - perioada de asteptare decizie Cedo \"actual\" 4,5,6 ani ? - In cit timp se va pune in aplicare de la publicarea oficiala a ... (vezi toată discuția)
Revizuire hotarare de condamnare prefitelena prefitelena Bună ziua! La cât timp după pronunţarea unei sentinţe CEDO privind nevinovăţia într-o cauză penală se poate formula o revizuire? E vorba de o ... (vezi toată discuția)