avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 771 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Raspundererea statului in litigiile de munca
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Raspundererea statului in litigiile de munca

As dori sa intreb daca pot actiona statul in judecata la CEDO in urmatorul context:
- Am actionat in instanta angajatorul pentru o concediere nelegala.
- Primul termen de judecata mi s-a acordat la 1 an si 7 luni de la inregistrarea cererii la Tribunal
- Am solicitat preschimbarea termenului la 1 an de la depunerea cererii, dar mi s-a respins cererea
- De la primul termen au mai fost 5 amanari din cauza neprezentarii paratului
- Hotararea este in favoarea mea : anularea deciziei de concediere si plata salariilor pana la datat reangajarii
- Fostul angajator a depus cererea de intrare in faliment pe parcursul procedurii
- Este imposibil sa recuperez ceva de la fostul angajator.
As dori sa-mi spuneti daca pot solicita ca statul roman, care nu mi-a analizat cererea in regim de urgenta asa cum prevede Codul Muncii, sa fie facut raspunzator si sa plateasca salariile pe care nu mai am cum sa le recuperez de la fostul angajator.
Multumesc pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:08, 7 Februarie 2014
Puteti depune plangere la CEDO împotriva statului roman, pentru incalcarea prevederilor art.6 (1) din Conventia Europeana a drepturilor omului.

Art.11 din Constituţia României stabileşte, cu valoare de principiu, obligaţia statului român de a îndeplini întocmai şi cu bună-credinţă îndatoririle ce-i revin din tratatele la care este parte, precum şi faptul că tratatele ratificate de Parlament fac parte din dreptul intern.

Cerinţa Convenţiei ca examinarea cauzei să se facă într-un termen rezonabil trebuie raportată la fiecare caz în parte, luând în considerare durata procedurii, natura pretenţiilor, complexitatea procesului, comportamentul autorităţilor competente şi al părţilor, dificultatea dezbaterilor, aglomerarea rolului instanţei şi exercitarea căilor de atac.

Judecarea procesului într-un termen rezonabil are ca scop înlăturarea incertitudinii în care se găsesc părţile prin restabilirea, cât mai curând posibil, a drepturilor încălcate şi prin reinstaurarea legalităţii, care trebuie să guverneze toate raporturile juridice într-un stat de drept, ceea ce constituie o garanţie a unui proces echitabil.

Codul Muncii prevede :
Art. 271
(1) Cererile referitoare la soluţionarea conflictelor de muncă se judecă în regim de urgenţă.
(2) Termenele de judecată nu pot fi mai mari de 15 zile.
......
Va multumesc pentru raspuns. Ma intreb daca in contextul descris pot solicita despagubiri materiale ...in jurisprudenta CEDO( cat m-am priceput eu sa citesc) pentru art.6(1) am vazut ca se acorda despagubiri morale in suma oarecum modica fata pierderea materiala pe care mi-a produs-o.
Puteti solcita Curtii acordarea unei satisfactii echitabileîn valoare de ... Euro / dolari S.U.A. (USD), reprezentând despãgubiri pentru prejudiciul suferit si, de asemenea, sa solicitati acordarea cheltuielilor de judecatã.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura cedo danamatea danamatea va rog sa-mi spuneti care sunt pasii de urmat pt a ataca o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila la cedo. mentionez ca este vorba despre un ... (vezi toată discuția)
Obiectul cererii la cedo masayoshi masayoshi La punctul V in model, \"EXPUNEREA OBIECTULUI CERERII\", se trec asteptarile in urma judecatii CEDO, adica cererile vizand daunele morale si materiale si ... (vezi toată discuția)
Reintegrarea in conditiile in care ai deja alta slujba onelu onelu Buna ziua, Anul trecut am fost victima unei concedieri care a fost declarata ilegala de TMB. Astfel, de curand, instanta a [b]anulat decizia de ... (vezi toată discuția)