Domeniul jocurilor de noroc și, implicit, al pariurilor a luat amploare în România ultimilor ani, aspect concretizat prin numărul tot mai mare de case de pariuri apărute, inclusiv în mediul rural, dar și prin creșterea persoanelor care aleg să parieze pe internet, la unul sau mai mulți dintre operaratorii online autorizați să funcționeze în România.
De altfel, acele persoane ce au pariat online și au efectuat și retrageri pe parcursul anului 2016 sunt obligate să declare veniturile la ANAF până pe 25 mai 2017, prin intermediul formularului 200 - un ghid pentru completarea corectă a declarației găsiți aici, iar răspunsurile la cele mai frecvente cinci întrebări adresate de cititorii noștri pe acest subiect sunt aici.
În schimb, cei care au pariat doar la agenții stradale și au câștigat bani nu au aceeași obligație, în condițiile în care, pentru biletele câștigătoare plasate în mediul offline, impozitul este reţinut direct la sursă, în momentul în care jucătorul îşi încasează banii. Prin urmare, cei care au pariat în 2016 doar la agenţii stradale, nu şi pe internet, nu au vreo obligaţie de declarare la ANAF.
În altă ordine de idei, operatorii de jocuri de noroc online au avut obligația de a transmite jucătorilor, până la final de februarie 2017, o evidență a retragerilor efectuate de aceștia pe parcursului anului trecut, aceleași informații fiind transmise și organelor fiscale competente, astfel încât impozitarea Fiscului să fie conformă cu realitatea.
În ceea ce privește impozitarea veniturilor din jocuri de noroc, aceasta se face în funcție de valoarea sumelor câștigate, în conformitate cu prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 92/2015.
Concret, veniturile din jocuri de noroc de până în 15.000 de euro (echivalentul sumei de 66.750 de lei) sunt impozitate cu o cotă de 1%, așa cum reiese și din poza atașată puțin mai jos.
Mai departe, veniturile din jocuri de noroc cuprinse între 15.000 şi 100.000 de euro (adică între 66.751 şi 445.000 de lei) se impozitează cu suma de 667.5 lei + 16% pentru ceea ce depășește 66.750 lei, iar veniturile mai mari de 100.000 euro (peste 445.000 de lei) se taxează cu 61.187,5 lei + 25% pentru ceea ce depășește suma de 445.000 de lei.
Cotele de impozitare sunt valabile atât pentru câștigurile obținute în segmentul online, cât și în mediul offline, pentru sumele de bani încasate la agențiile stradale. Diferența e că, pentru a doua situație, impozitul este reţinut direct la sursă, așa cum am precizat și anterior.
Vă reamintim că cei care au pariat online anul trecut și au efectuat cel puțin o retragere sunt obligați să declare respectiva sumă în declarația 200, urmând ca organul fiscal să le calculeze ulterior impozitul aferent pe care îl datorează. Asta chiar dacă respectivul jucător nu a înregistrat efectiv un profit, fiind chiar pe pierdere. Explicații suplimentare despre modul în care autoritățile interpretează venitul brut din jocuri online pot fi găsite aici.