Veniturile din jocuri de noroc se impozitează în funcție de valoarea sumelor câștigate, în conformitate cu prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 92/2015.
Astfel, câștigurile din pariuri (fie ele online sau offline, adică la agenții stradale) de până în 15.000 de euro (echivalentul sumei de 66.750 de lei) sunt impozitate cu o cotă de 1%, acesta fiind și plafonul în care se încadrează, foarte probabil, cei mai mulți dintre cei care încearcă să obțină un venit suplimentar prin intermediul pariurilor sportive.
Mai departe, veniturile din jocuri de noroc cuprinse între 15.000 şi 100.000 de euro (adică între 66.751 şi 445.000 de lei) se impozitează cu suma de 667.5 lei + 16% pentru ceea ce depășește 66.750 lei, iar veniturile mai mari de 100.000 euro (peste 445.000 de lei) se taxează cu 61.187,5 lei + 25% pentru ceea ce depășește suma de 445.000 de lei. Practic, în aceste situații putem vorbi deja despre pariori profesioniști, persoane care acordă mult mai mult timp acestor activități și investesc, totodată, sume mai consistente.
Pentru căştigurile obţinute la casele de pariuri sportive stradale (agenţii offline), impozitul este reţinut direct la sursă, în momentul în care jucătorul îşi ridică banii câştigaţi, conform prevederilor de mai sus. Astfel, atât timp cât pariați doar offline nu aveți obligații suplimentare față de Fisc sau alte instituții ale statului.
Lucrurile sunt diferite în cazul sumelor de bani retrase online, de la operatorii de jocuri de noroc licențiați să funcționeze pe teritoriul României. Astfel, în cazul în care ați pariat pe internet în 2016 și ați efectuat cel puțin o retragere, sunteți obligat să declarați respectivul venit brut în formularul 200, urmând ca organul fiscal să vă calculeze impozitul aferent pe care îl datorați.
Formularul trebuie depus la Agenția Națională de Administrare Fiscală până cel mai târziu la 25 mai 2017, iar despre modul în care trebuie completată declarația am scris aici.
Totodată, este important să rețineți că trebuie să declarați, și ulterior să achitați impozitul aferent, pentru fiecare retragere pe care ați făcut-o pe parcursul anului trecut, chiar dacă, per total, activitatea nu v-a adus un profit. Despre această situație ușor bizară am scris mai multe în acest articol.
Nu în ultimul rând, aici găsiți mai multe răspunsuri care vă pot fi de folos în cazul în care ați obținut venituri din pariuri sportive.