Dacă descoperi o peșteră și nu anunți descoperirea ta, poți fi amendat cu până la 6.000 de lei, ca simplu cetățean, ori cu până la 50.000 de lei, ca persoană juridică. Obligația de a anunța o peșteră recent descoperită este prevăzută de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2007.
Când vorbim de peșteri, vorbim de fapt de ceva ce aparține patrimoniului național, așadar este inadmisibil să spunem că poți să te faci proprietar pe o peșteră sau că poți trage foloase de pe urma ei, doar pentru că tu ai descoperit-o. De altfel, nu poți să obții nimic pentru norocul peste care ai dat, poate doar veșnică recunoștință din partea semenilor tăi.
De asemenea, dacă, să zicem, ești proprietarul terenului sub care se găsește această peșteră, nici în acest caz nu poți să-ți arogi vreun drept asupra ei, iar mai mult decât atât, va trebui să permiți intrarea în peșteră de pe terenul tău, atunci când ți se cere acest lucru. Nu doar că sună a limitare a dreptului tău de proprietate, chiar este una, numai că una bine fundamentată!
Potrivit actului amintit, peșterile se clasează în mai multe grupe, în funcție de importanța lor și de minunățiile pe care ni le oferă: unele sunt monumente naturale, altele sunt clasate ca rezervații naturale, iar pentru peșterile din clasa A, potrivit ordonanței, este interzisă chiar popularizarea și mediatizarea datelor precise de identificare şi localizare a acestora (potrivit actului, în clasa A intră peşterile "cu sectoare de valoare excepţională, care, prin interesul ştiinţific sau unicitatea resurselor, sunt reprezentative pentru patrimoniul speologic naţional şi internaţional"). Și aici, pentru încălcarea obligației de a nu face publice date precise ale peșterii, amenzile sunt aceleași ca cele prezentate mai sus.
Dacă ţi-a plăcut această curiozitate legislativă, mai avem şi altele. Le găseşti pe toate aici.
Comentarii articol (10)