Activitățile eligile ce pot primi finanțare în cadrul diverselor programe cu fonduri europene sau naționale sunt stabilite în funcție de mai multe criterii, printre care potențialul de dezvoltare al unor ramuri economice, specificul programului de finanțare, diverse strategii naționale sau europene și specificul local al diverselor regiuni geografice.
Astfel, activitățile cu șanse mari de a primi finanțare în anul 2017 sunt următoarele:
- activitățile de producție, precum mobilierul sau textilele;
- producția de software la comandă;
- industriile creative;
- activitățile medicale;
- serviciile recreative;
- pensiunile turistice.
Printre aceste activități eligibile s-au strecurat și coduri CAEN mai puțin obișnuite, pe care nimeni nu le-ar pune în practică cu ajutorul fondurilor nerambursabile, pentru că investiția necesară nu este acoperită de aportul fondurilor europene sau naționale. Pe de altă parte, gradul de complexitate le-ar face inaccesibile unui antreprenor de rând, însă ele sunt, totuși, activități eligibile în cadrul măsurilor ce se vor lansa în 2017.
1. Poți produce nave spațiale în Delta Dunării
Programul Operațional Regional a anunțat deschiderea în data de 10 mai 2017 a unui apel de proiecte destinat microîntreprinderilor ce urmăresc dezvoltarea sau înființarea unor afaceri noi în zona Deltei Dunării, ajutorul acordat fiind cuprins între 25.000 de euro și 200.000 de euro.
Astfel, dacă vrei să dezvolți o afacere de viitor și nu ai încă o idee de afaceri originală, poți opta pentru fabricarea de nave spațiale. În urmă cu doar două luni de zile, NASA (agenția spațială a Statelor Unite ale Americii) a descoperit şapte exoplanete de mărimea Terrei într-un singur sistem solar, aflat la o distanţă de 40 de ani-lumină faţă de Soare. Dacă vrei să fii primul care ajunge acolo, trebuie să începi încă de acum pregătirea proiectului.
Ține cont de faptul că poți accesa aceste fonduri doar dacă viitorul loc de implementare va fi pe raza unor orașe din zona Deltei Dunării, precum Babadag sau Isaccea, însă tocmai o astfel de locație ascunsă îți poate asigura succesul afacerii, ținându-te departe de ochii curioșilor care ți-ar fura imediat ideea.
Activitatea este reglementată prin codul CAEN 3030 – Fabricarea de aeronave și nave spațiale și îți va permite, din punct de vedere legal, să desfășori activități precum:
- fabricarea de nave spațiale;
- fabricarea echipamentului de lansare a sateliților, a sondelor spațiale și a stațiilor orbitale;
- fabricarea de rachete balistice intercontinentale.
Este un pic cam târziu să produci rachete intercontinentale, având în vedere că alte țări fac asta de zeci de ani, însă explorarea spațiului cosmic cu siguranță este o activitate cu mult potențial în anii ce vor veni.
2. Înființează o universitate privată cu 44.000 de euro
Dacă nu țintești, la propriu, către stele, însă vrei, totuși, să îți lași amprenta asupra generațiilor viitoare, te poți orienta către o afacere mai „pământeană”: poți înființa o universitate privată cu cel mult 44.000 de euro. Ajutorul este posibil prin intermediul programului România Start-Up Nation și poți deduce chiar și chiria viitorului spațiu în care îți vei desfășura activitatea.
Tot ce trebuie să faci este să îți înființezi acum o societate cu răspundere limitată (SRL) sau o societate debutantă (SRL-D), întrucât în cadrul acestui program de finanțare nu sunt eligibile întreprinderile înființate înainte de 30 ianuarie 2017. Poți folosi ajutorul acordat pentru a plăti salarii, chirii și utilitățile necesare desfășurării timp de un an a activității. Ulterior, se presupune că te vei descurca pe cont propriu, doar vei încasa taxe de școlarizare de la studenți, nu?
După ce vei realiza investiția în întregime, va trebui să soliciți eliberarea autorizațiilor de funcționare, iar faptul că te-ai înființat ca un simplu SRL sau SRL-D îți va încurca puțin planurile, însă un antreprenor va transforma orice piedică într-o oportunitate.
3. Fabrică de autobuze la țară cu doar 70.000 de euro
O idee de afaceri fantastică pe care o poți încerca în spațiul rural este fabricarea autovehiculelor de transport rutier prin intermediul codului CAEN 2910, cum ar fi autobuzele sau mașinile de pompieri, spre exemplu.
Dacă ți se pare greu de pus în practică această afacere, dă-mi voie să te încurajez: ești eligibil pentru a desfășura această activitate dacă te înregistrezi la Oficiul Registrului Comerțului ca simplă persoană fizică autorizată și prezinți un contract de superficie pentru terenul pe care ai de gând să construiești fabrica de autobuze. Statul știe că cele mai multe afaceri eșuează în primii cinci ai de la înființare, așa că ți-a pregătit un sprijin fantastic: îți va oferi 70% din bani (adică 49.000 de euro) în avans și te va lăsa timp de cinci ani de zile să “te pui pe picioare”.
După aceea, poți cere și restul banilor, însă doar dacă dovedești că ai vândut autobuze de cel puțin 30% din valoarea primei tranșe, adică să atingi, în cinci ani, o cifră de afaceri de aproape 15.000 de euro. Nu este greu, nu? În principiu, trebuie să vinzi doar caroseria unui autobuz și ai cinci ani la dispoziție să găsești clientul.
Dacă ţi-a plăcut această curiozitate legislativă, mai avem şi altele. Le găseşti pe toate aici.
Comentarii articol (3)