Termenul-limită pentru depunerea situațiilor financiare și raportărilor contabile pentru anul 2016 este 30 mai 2017 în cazul societăților comerciale, societăţilor/companiilor naţionale, regiilor autonome sau institutelor naţionale de cercetare-dezvoltare.
Nerespectarea reglementărilor emise de MFP cu privire la întocmirea, semnarea și depunerea în termenul legal la unitățile teritoriale fiscale a situațiilor financiare anuale constituie contravenție și se sancționează cu amendă, prevăzută la art. 42 din Legea contabilităţii nr. 82/1991. Concret, o firmă care nu va respecta termenul de 30 mai 2017 pentru depunerea situațiilor pe 2016 va putea fi sancționată, conform Legii contabilității, astfel:
- amendă de la 300 la 1.000 de lei, pentru o întârziere între 1 și 15 zile lucrătoare (adică dacă documentele se depun între 31 mai și 22 iunie 2017);
- amendă de la 1.000 la 3.000 de lei, pentru o întârziere între 16 și 30 de zile lucrătoare (adică dacă documentele sunt depuse între 23 iunie și 13 iulie 2017);
- amendă de la 1.500 la 4.500 de lei, pentru o întârziere de peste 30 de zile lucrătoare (adică dacă documentele se depun după data de 13 iulie 2017).
De asemenea, firmele trebuie să știe că bilanțurile pentru anul trecut trebuie semnate de atât de persoanele abilitate în acest sens, cât și de administratorul sau persoana ce se ocupă de gestionarea firmei, așa cum am explicat aici. De altfel, pentru neîntocmirea și nesemnarea situațiilor financiare anuale, Legea contabilității prevede amenzi cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei.
Firmele care vor întârzia prea mult depunerea riscă dizolvarea
Din 2015, Legea societăților nr. 31/1990 prevede că firmele care întârzie prea mult cu depunerea situațiilor financiare anuale riscă să fie dizolvate. Concret, dispoziția este valabilă în măsura în care întârzierea depășește 60 de zile lucrătoare de la termenul-limită de depunere.
"La cererea oricărei persoane interesate, precum şi a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, tribunalul va putea pronunţa dizolvarea societăţii în cazurile în care: (...)
f) societatea nu şi-a depus situaţiile financiare anuale şi, după caz, situaţiile financiare anuale consolidate, precum şi raportările contabile la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice, în termenul prevăzut de lege, dacă perioada de întârziere depăşeşte 60 de zile lucrătoare; (...)g) societatea nu şi-a depus la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice, în termenul prevăzut de lege, declaraţia că nu a desfăşurat activitate de la constituire, dacă perioada de întârziere depăşeşte 60 de zile lucrătoare", scrie la articolul 237 din actul normativ menționat.
Având în vedere că 30 mai 2017 este ultima zi în care se pot depune situațiile pe 2016, calculele noastre arată că termenul de 60 de zile lucrătoare se împlinește pe 25 august 2017. Prin urmare, cei ce depășesc această dată riscă dizolvarea societății, urmând a se regăsi pe o listă a societăţilor pentru care registrul comerţului va formula acţiuni de dizolvare. De altfel, o astfel de listă trebuie afişată pe pagina de internet a instituţiei sau pe portalul de servicii online cu cel puţin 15 zile calendaristice înainte, fiind transmisă și Fiscului.
Notă: Informații pe larg despre depunerea situațiilor financiare pentru anul 2016 pot fi găsite aici.
Comentarii articol (0)