avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 452 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... inchidere firma
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

inchidere firma

buna ziua,
ce se intampla daca nu inchid o firma care nu are nici un angajat, nici o activitate,nici o datorie;
costurile sant mari la un contabil si m-am gandit sa o las asa inactiva
Nu mai doresc in veci alta firma si ce altceva mi se poate intampla
multumesc pentru raspuns
Cel mai recent răspuns: Valeriu Chirita , Avocat 00:14, 25 August 2018
Cel mai bine ar fi chiar sa urmati toate procedurile pentru a radia firma de la registrul comertului caci asa nu dispare de la sine si nu se stie ce modificari mai apar privind impozitarea si va impoziteaza doar ca aveti o firma chiar fara activitate sau alte motive. E un risc care chiar nu are rost sa vi-l asumati.
Voi incerca sa raspund, insa raspunsul este foarte simplu si lasa la o parte o sumedenie de situatii din cauza carora lucrurile se pot desfasura diferit, avand inclusiv implicatii asupra persoanelor ce fac parte din organele de conducere ale societatii..

Legea 31 din 1990 privind societatile arata la art. 237 alin. 1:
La cererea oricărei persoane interesate, precum şi a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, tribunalul va putea pronunţa dizolvarea societăţii în cazurile în care:
a)societatea nu mai are organe statutare sau acestea nu se mai pot întruni;
b)acţionarii/asociaţii au dispărut ori nu au domiciliul cunoscut ori reşedinţa cunoscută;
c)nu mai sunt îndeplinite condiţiile referitoare la sediul social, inclusiv ca urmare a expirării duratei actului care atestă dreptul de folosinţă asupra spaţiului cu destinaţie de sediu social ori transferului dreptului de folosinţă sau proprietate asupra spaţiului cu destinaţie de sediu social;
d)a încetat activitatea societăţii sau nu a fost reluată activitatea după perioada de inactivitate temporară, anunţată organelor fiscale şi înscrisă în registrul comerţului, perioadă care nu poate depăşi 3 ani de la data înscrierii în registrul comerţului;
e)societatea nu şi-a completat capitalul social, în condiţiile legii;
f)societatea nu şi-a depus situaţiile financiare anuale şi, după caz, situaţiile financiare anuale consolidate, precum şi raportările contabile la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice, în termenul prevăzut de lege, dacă perioada de întârziere depăşeşte 60 de zile lucrătoare;
g)societatea nu şi-a depus la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice, în termenul prevăzut de lege, declaraţia că nu a desfăşurat activitate de la constituire, dacă perioada de întârziere depăşeşte 60 de zile lucrătoare.

In practica, de cele mai multe ori, registrul comertului si organele fiscale cer dizolvarea societatilor pentru motivele de mai sus (cum ar fi lit. c si d).

Dupa dizolvare la cererea oricarei persoane interesate se numeste un lichidator.

Lichidatorul desfasoara procedura de lichidare si, la final, solicita radierea din registrul comertului.

Sper sa va fie de folos informatiile.
Recomandarea ar fi sa o radiati voluntar. Puteti fi neplacut surprins de costurile si neplacerile ce pot fi generate de inactivitatea firmei (o simpla amenda pentru nedepunere a unui singur bilant este mult mai mare decat costurile radierii voluntare).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbare sediu societate raluka raluka Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un sfat referitor la schimbarea sediului societatii. m-am mutat acum 5ani si inca nu am schimbat sediul societatii. Acum ... (vezi toată discuția)
Întrebări elementare despre s.r.l sunsray sunsray Doresc să înființez un S.R.L. însă sunt novice în acest domeniu, așa că am nevoie de câteva informații de baza înainte de a iniția vreo ... (vezi toată discuția)
Lichidare radiere firma Ramona24 Ramona24 Buna ziua! O firma suspendata 3 ani pana la 01.01.2013 cu derogare de la finante ...... Se doreste radierea ei. De la registrul comertului s-a spus ca ... (vezi toată discuția)