Paștele pentru italieni, ca și pentru români, este o sărbătoare extrem de importantă, pe care italienii o sărbătoresc participând la o serie de procesiuni și slujbe religioase, dar și la diverse jocuri, concerte sau chiar parade.
Înainte de această sărbătoare, în bisericile de pe întreg teritoriul Italiei se organizează slujbe dedicate acesteia, cea mai cunoscută dintre ele fiind cea organizată în Bazilica Sfântului Petru și condusă de către Papă.
Via Crucis - Drumul Crucii
În Vinerea Mare (Venerdi Santo), Papa celebrează Via Crucis (Drumul Crucii) în Roma, în apropierea Colosseum-ului. Prin acest ritual sunt rememorate traseul și toate opririle din parcursul dureros al lui Iisus în drumul lui spre Golgota.
În vinerea și sâmbăta (uneori chiar și duminica) de dinainte de Paște, au loc diverse procesiuni religioase în cam toate localitățile din Italia. Unele biserici au statui ale Fecioarei cu Pruncul, pe care le plimbă în cadrul unor parade prin toată localitatea, urmând ca ele să fie lăsate în piața din centrul acesteia.
Participanții la aceste parade sunt de obicei îmbrăcați în costume populare, iar bisericile sunt decorate cu frunze de palmier și ramuri de măslin.
Scoppio del Carro - Explozia carului
În duminica Paștelui, în Florența, are loc o procesiune numită Scoppio del Carro (Explozia carului). Un car uriaș, frumos decorat și plin cu artificii este tras de către boi albi până în centrul istoric al Florenței, în apropierea Bazilicii Santa Maria del Fiore (Sfânta Maria a Florilor), unde arhiepiscopul trimite o rachetă sub forma unui porumbel către car, generând, astfel, o serie de explozii impresionante.
Mâncarea italiană de Paște
Paștele reprezintă și sfârșitul postului, astfel că mâncarea joacă un rol important în celebrarea acestuia. Mâncărurile tradiționale pascale din Italia sunt reprezentate de feluri de mâncare care conțin carne de miel sau ied, anghinare și diverse tipuri de pâine, special făcută pentru această ocazie. Pannetone și Colomba (sub formă de porumbel) sunt, de multe ori, oferite cadou, alături de ouă de ciocolată, care conțin de cele mai multe ori câte o surpriză.
La Pasquetta - a doua zi de Paște
În a doua zi de Paște, în mai multe localități din Italia se țin concerte sau se inițiază diverse jocuri, dintre care multe implică ouăle.
În localitatea Panicale, din regiunea Umbria, în această zi, se desfășoară un concurs al cărui vedetă principală este brânza. Jocul implică rostogolirea unei roți de brânză, cu greutatea de aproximativ 4 kilograme, în jurul zidurilor orașului vechi, câștigător fiind jucătorul care reușeste acest lucru cu cât mai puține lansări.
Comentarii articol (2)