Familiile mexicane petrec în mod tradițional Vinerea Mare mâncând „capirotada", o budincă de pâine dulce acoperită cu sirop, diverse fructe, nuci, precum și un strat de brânză.
„Fanesca" este o supă servită în Ecuador în timpul săptămânii de dinaintea Paștelui. Aceasta conține lapte, tigve, dovleci, fasole, cereale, mazăre, porumb, ouă și cod sărat. Supa este de obicei servită cu plăcinte sau banane prăjite.
În Jamaica, creștinii consumă chifle și brânză de Paște. Chiflele, pregătite cu condimente și stafide, se taie în două și se servesc cu felii de brânză, de obicei, cheddar.
Chiflele calde, pâinea engleză făcută celebră de o rimă a copiilor, reprezintă o tradiție de Paști. Acestea sunt coapte cu coacăze sau stafide și au o cruce semnătură pe partea de sus realizată, de obicei, cu glazură.
„Advocaat" este o băutură specifică Olandei și este adesea servită de Paște. Mai exact, este o cremă Brandy pe bază de alcool, îngroșată cu ouă și zahăr și aromată cu miere și vanilie. Se servește ca atare sau se adaugă la budinci.
„Koulourakia" sunt mici produse de patiserie din unt și reprezintă un fel tradițional în Grecia. Desertul, care are o aromă de vanilie și despre care se spune că este menit să semene cu un șarpe, se consumă în sâmbăta de dinaintea Paștelui.
Un preparat favorit în Grecia, precum și în țările din vestul și centrul Asiei, este „tsoureki". Este o brioșă împletită – ca pâinea dulce care se servește cu ouă vopsite în roșu pentru a semnifica sângele lui Hristos. Acest fel de mâncare este specific nu numai sărbătorilor de Paște, ci și celor de iarnă, respectiv Crăciunul și Anul Nou.
În țările din Europa de Est, cum ar fi Serbia, Belarus, Ucraina, Georgia, precum și în unele părți din Rusia, creștinii ortodocși mănâncă „Kulich", un tort cilindric, înalt, acoperit cu glazură albă. În timpul slujbelor religioase de Paște, „Kulich" este adesea decorat cu flori și binecuvântat de un preot.
Paștele în Finlanda este de multe ori marcat prin consumul de „Mämmi", o pâine moale și rece, aromată cu melasă și coajă de portocală și servită cu lapte sau smântână. „Mämmi" este o mâncare tradițională cu istorie îndelungată.
„Torta pascualina" (n.r. tort pascal) este o plăcintă savuroasă preparată cu spanac, ricotta și ouă întregi care se fierb pe măsură ce plăcinta se coace. Acest fel de mâncare tradițională de Paște este preferat atât în Argentina, cât și în Uruguay.
În Statele Unite, masa tradițională de Paște o reprezintă clasica șuncă de Paște, de multe ori servită cu ananas și cireșe.
Mielul din unt este o mâncare tradițională servită la ruși, sloveni și polonezi catolici.
Sursa: AICI
Comentarii articol (3)